Bruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT.

0
Iran, Russland og Kina tvinges til å etablere uavhengige alternativer til SWIFT. Shutterstock

Det internasjonale banksystemet formidler transaksjoner gjennom et system som kalles SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har hovedkvarter i Belgia og derfra kom det beskjed i 2018 om at de suspenderte en del iranske banker. Dette var et direkte produkt av USAs ulovlige og ensidige sanksjoner mot Iran, og det illustrerer hvordan USA bruker det internasjonale finansielle systemet som et politisk-militært våpen.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har for lengst skjønt at det er nødvendig for land som ønsker å bevare sin uavhengighet å kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet alt i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Iran har skapt et tilsvarende system som kalles SEPAM. Og nå har Russland og Iran blitt enige om å knytte disse to systemene sammen slik at de to landene kan gjennomføre hvilke økonmiske transaksjoner de måtte ønske uavhengig av det USA-kontrollerte SWIFT-systemet.

Kina har også for lengst innsett hvor farlig det kan være å være avhengig av SWIFT, så de har opprettet sitt eget system. Det kinesiske systemet CIPS er allerede innarbeidet og er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT. Det russiske og det kinesiske systemet kommuniserer allerede med hverandre.

Enda en gang ser vi hvordan USAs aggressive sanksjonspolitikk tvinger deres motstandere til å etablere systemer som undergraver dollarens og dermed USAs globale hegemoni. Sannsynligvis vil så godt som hele Shanghai-gruppa SCO finne gode grunner til å velge alternativer til SWIFT. SCO omfatter omtrent halvparten av verdens innbyggere og 25 prosent av verdens BNP, en andel som er raskt økende.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.