Bruddet med dollaren fortsetter. Iran og Russland etablerer banksystem utenfor SWIFT.

13
Iran, Russland og Kina tvinges til å etablere uavhengige alternativer til SWIFT. Shutterstock

Det internasjonale banksystemet formidler transaksjoner gjennom et system som kalles SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Communications). Det har hovedkvarter i Belgia og derfra kom det beskjed i 2018 om at de suspenderte en del iranske banker. Dette var et direkte produkt av USAs ulovlige og ensidige sanksjoner mot Iran, og det illustrerer hvordan USA bruker det internasjonale finansielle systemet som et politisk-militært våpen.

Nicolas Véron, som er seniorforsker ved Peterson Institute for International Economics sa i 2018 at et forsøk på å militarisere SWIFT vil være en trussel mot hele systemet. SWIFT eies av 2400 banker og det er dette systemet som gjør effektive globale betalingssystemer mulige. Det brukes av 11.000 banker over hele verden daglig og utfører i gjennomsnitt over 28 millioner transaksjoner per dag.

Russland har for lengst skjønt at det er nødvendig for land som ønsker å bevare sin uavhengighet å kunne operere utenfor SWIFT, så landet opprettet alt i 2017 sitt System for Transfer of Financial Messages (SPFS) til det formålet.

Iran har skapt et tilsvarende system som kalles SEPAM. Og nå har Russland og Iran blitt enige om å knytte disse to systemene sammen slik at de to landene kan gjennomføre hvilke økonmiske transaksjoner de måtte ønske uavhengig av det USA-kontrollerte SWIFT-systemet.

Kina har også for lengst innsett hvor farlig det kan være å være avhengig av SWIFT, så de har opprettet sitt eget system. Det kinesiske systemet CIPS er allerede innarbeidet og er konstruert slik at det samarbeider sømløst med SWIFT, men også slik at det kan fungere like bra uten SWIFT. Det russiske og det kinesiske systemet kommuniserer allerede med hverandre.

Enda en gang ser vi hvordan USAs aggressive sanksjonspolitikk tvinger deres motstandere til å etablere systemer som undergraver dollarens og dermed USAs globale hegemoni. Sannsynligvis vil så godt som hele Shanghai-gruppa SCO finne gode grunner til å velge alternativer til SWIFT. SCO omfatter omtrent halvparten av verdens innbyggere og 25 prosent av verdens BNP, en andel som er raskt økende.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Det internasjonale Swift systemet er basert på det gjeldsbaserte fiat penger systemet. Nå kommer det alternativ og om litt så kan det bli en konkurranse der det pengersystem som har mest substans “vinner”. Et skremmende scenario… :disappointed_relieved:

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Når alle USAs fiender lager egne systemer, så er det jo rasjonelt å bruke de siste dagene de kan benytte SWIFT-verktøyet for boykott, til å boykotte sine fiender, før de alternative systemene er på plass.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Både rubel og yuan er basert på det samme systemet- dette handler om våpenifiseringen av den internasjonale betalingsformidlingen. Da spiller det ingen rolle om en selv opererer med positive penger.

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Våpenifiseringen er stor poeng men det kommer et flertall alternativ nå i og med kryptovaluta. I dette flertall så er det nok noen aktører som prøver å skape valutaer med mer substans. Men også nasjonale valutaer blir nok mer konkurranse utsatte i den bemerkelsen at tillitt er ikke nok framover som verdi på valutaen. Det finnes nå en diskusjon om by valutaer eksempelvis. Og land bruker alt mer egne valutaer i trading. USA er den store taperen her men dagens pengerøkning er uholdbar. Har jeg sagt i 10 år :roll_eyes: :wink:

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  krypto-valuta er like mye ved fiat, som dollar. Det vil si at den er avhengig av at partene er enige om verdien av den.
  Kan noen sende denne til Tollef?

 6. USA har allerede drept to statsledere og bombet deres land tilbake til steinalderen, begge ville de gå vekk fra petrodollar. Det er ingen grunn til å tro at de vil stoppe med det, nå blir Iran tredje landet i rekken. Uten petrodollar og narkodollar er USA konkurs (de er det vel i realiteten allerede med 22 billioner (amerikanske trillioner) US$ i gjeld sin bare øker og øker).

  En annen sak er at USA (i motsetning til Norge?) er forberedt på det uungåelig og har sikkert noen gode kort i bakhånd slik at gjelda blir sanert og USA vinner den krigen også. Noen ventet i sin tid på en ny valuta “amero” der Canada og Mexico var med.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Alle penger er basert på “svindel” - det vil si at de er ikke noe av det de representerer. Verdien ligger i grantien bak- i den norske krones tilfelle - den norske skattebetaler.

  Når det gjelder gull- så har det vist seg at det i tider var altfor mye av det- slik at de grov det ned, for å holde verdien oppe.

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det vil være bra for Norge å bli tvunget til å se seg rundt. Vi har egentlig ikke gjort det siden Napoleons-krigene, da Britannia ruled the waves.
  Nå er ikke havet lenger så avgjørende logistisk. I stedet har vi oljefondet - til å holde oss i den anglo-amerikanske folden. Det er allikevel bare en mirage, og jo før vi erkejnner det jo bedre er det.

  Jeg er helt enig i at krypto-valuta er veien å går, særlig fordi den faktisk er fullstendig sporbar, og så godt som umulig å forfalske. Det som er avgjørende er at brukerne forstår hvordan penger og krypto-valuta fungerer og hva den kan gjøre på godt og vondt. Der skorter det stort - særlig innen akademia og i politikken. Jeg vil anbefale å se på den økonomiske politikken som ble ført i Norge, før olje-marerittet startet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere