USA truer Kina med blokkering fra SWIFT

15
Onkel Sam truer dragen med sanksjoner og dragen takker aller vennligst for advarselen og sier: "Bare et kjapt spørsmål: Har du husket svømmeutstyret?

USAs finansminister Steven Mnuchin truet 12. september 2017 Kina med at landet kan bli blokkert fra det internasjonale bankoverføringssystemet SWIFT. Daily Mail skriver:

«If China doesn’t follow these sanctions, we will put additional sanctions on them and prevent them from accessing the U.S. and international dollar system, and that’s quite meaningful,» Mnuchin said.

Uttalelsen er også gjengitt hos Bloomberg.

Dette virker som en trussel av typen: Hvis du ikke gjør som jeg sier, så skyter jeg meg sjøl i hodet, og da kan du ha det så godt.

Kina er forberedt på å trekke seg ut av SWIFT. Kina har skapt sitt eget alternativ. Det sto klart allerede i 2015.

SWIFT (Society for Worldwide Interbanking Financial Telecommunications) er et internasjonalt betalingsnettverk for overføring av penger mellom banker som ikke er i samme land. SWIFT ble grunnlagt i Brussel i 1973. Dette er blitt industristandarden for finansielle overføringer over landegrensene. SWIFT er i virkeligheten kontrollert av USA og brukes som et politisk våpen mot land USA betrakter som sine fiender, slik det skjedde da USA i 2012 ekskluderte Iran fra SWIFT-samarbeidet. (EU gjorde naturligvis nøyaktig slik USA forlangte.)

I februar 2012 avslørte den danske avisa Berlingske at USA hadde beslagtlagt en betalingstransaksjon mellom Danmark og Tyskland, noe som viser at USA har detaljkontroll over SWIFT og at USA ikke betrakter EU som annet enn en amerikansk koloni. I september 2013 avslørte Der Spiegel at NSA gjennom SWIFT driver en omfattende spionasje på all internasjonal bank- og kredittkorttransaksjon.

Kinas alternativ til SWIFT heter CIPS, Cross-Border Interbank Payment System.

En blokade fra USA vil føre til at Kina går full rulle over på sine egne systemer. Det gjelder også en overgang til en gullbasert petro-yuan. Kina er verdens største oljeimportør og er klar til å kutte ut all bruk av dollar i oljehandelen. Dette vil skrive om regelbøkene for internasjonal handel med «strategisk råvare nummer 1».

USA har til nå kunnet skyve sine problemer foran seg ved å trykke stadig større mengder dollar. Det har man kunnet gjøre ikke minst på grunn av petro-dollarsystemet som gjør at alle som vil kjøpe olje først må kjøpe dollar.

USAs gjeld passerte nettopp 20 trillioner dollar, det vil si 20.0000 milliarder dollar. USAs militære eventyr har for en stor del vært finansiert ved at Kina har kjøpt amerikanske statsobligasjoner. Å gå til generalangrep på din største kreditor virker som rein desperasjon.

Dersom USA gjør alvor av dette, vil den største taperen bli USA sjøl.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. SWIFT er ikke et overføringssystem for penger. Det er et overføringssystem for tall. Overføring av penger, mao pengetransporter, foregår ikke over SWIFT. Sier dette bare for å påpeke ‘luftpenger’ kontra reelle kontanter. Så JA TIL KONTANTER som vi selv har kontroll på. Sjekk ut http://www.jatilkontanter.no eller Ja til kontanter på Facebook, Norges raskest voksende folkebevegelse for vår fortsatte frihet til å kunne velge. Vi vil ikke ende opp totalovervåket på alle våre foreteender.

 2. «USA truer Kina med blokkering fra SWIFT»

  DET vil væffal være å skyte seg i foten for USA.

  Kina har nettopp åpnet yuan-/gull-basert oljebørs i Shanghai, og dollaren er dermed i ferd med å marginaliseres.

  Skift Kina-Russland fra SWIFT til CIPS, slik alt er klar for, og dollar-marginaliseringen er komplett.

  Spørsmålet for USA med alle våpnene sine blir nå:
  Hvem i all verden skal vi skyte på da, for å få folk til å handle med oss og sende oss varer??

 3. Tror vi trygt kan anse uttalelsen til Mnuchin i en større geopolitisk sammenheng. «Problemet» Nord-Korea er selvfølgelig bare symptomet, ikke årsaken. Den dagen USA mister fordelen ved å kontrollere all verdens handel med sitt SWIFT ved implementering av CIPS vil vi stå overfor en geopolitisk krise. Jeg tror ikke USA vil avgi den kontrollen SWIFT representerer uten «sverdslag». Her en «åpen» artikkel i Dn.no:
  https://www.dn.no/nyheter/2017/09/15/2044/Utenriks/frykter-alvorlig-korea-uro

  • Det spørs hvor mange sverd de har å slå med. Det er tross alt Kina som sitter med produksjons-apparatet. Det er klart de heller vil produsere for russerne, mot olje og matvarer, enn å fortsette å låne det ut til USA.
   Verdenshavene er i ferd med å miste sin betydning – og det bør ikke minst vi i Norge merke oss.

 4. Norske banker (bla DnB) bruker i dag Swift ved pengeoverføringer fra Norge til Kina. Det vil gjenstå å se om DnB vil implementere CIPS i sitt system hvis USA forbyr bruk av SWIFT mellom Norge og Kina.

 5. Hvem som vil få størst problemer er kanskje ikke helt opplagt. Hvis en handelskrig blir resultatet mellom USA og Kina er det sistnevnte som vil miste store deler av sine eksportinntekter. Millioner av kinesere vil bli arbeidsledige nærmest over natta. Så og si alt som Kina eksporterer til USA og Europa vil disse med fordel kunne produsere selv men det vil helt sikkert bli dyrere.

  Hvem har egentlig størst problemer, kreditoren eller debitoren? Jeg tviler på at noen virkelig innbiller seg at debitoren USA noengang kommer til å betale tilbake disse 20 billionene $ med gjeld. Slik sett ligner Kina litt på en amerikansk bank som har lånt ut penger til bolig til en dårlig kunde. I USA, dersom noen misligholder boliglånet kan de bare forlate boligen og banken sitter igjen med boligen mens kunden er frikjøpt fra lånet (i motsetning til i Europa hvor boliglånet følger eieren ikke huset). Det funker dårlig i et fallende boligmarked. Omtrent slik kan det bli for Kina dersom en handelskrig er på trappene.

  Alle parter har mye å tape her. Et spørsmål som sagt er hvem det vil gå hardest ut over. En slik hendelse vil være så enestående og banebrytende at krig i en eller annen form er uunngåelig.

 6. 20 amerikanske trillinger er på norsk 20 billioner, altså som det nesten riktig står: 20.000 millarder dollar. Mye penger, åkkesom!;)

 7. Jeg trur.. Uten dagens monetære monopol så kan ikke USA ha den armé de har idag. En armé som truer og plunderer land over hele verden. Og BRICS land med Putin i spisen vil ikke ha et militært sterkt USA som idag helt naturlig (nære krig før ikke lenge siden;). Vi gjør/bruker et mer rettferdig pengersystem sier Putin og Kina og nå har de skapet et fundamentet for det. Kina eksempelvis lyver like mye som mange andre og øker pengemengden hinsidige for å kunne kaste brød til folket men å stoppe hotet fra USA er viktigere. Blir stygt….

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.