USA truer Kina med blokkering fra SWIFT

0
Onkel Sam truer dragen med sanksjoner og dragen takker aller vennligst for advarselen og sier: "Bare et kjapt spørsmål: Har du husket svømmeutstyret?

USAs finansminister Steven Mnuchin truet 12. september 2017 Kina med at landet kan bli blokkert fra det internasjonale bankoverføringssystemet SWIFT. Daily Mail skriver:

«If China doesn’t follow these sanctions, we will put additional sanctions on them and prevent them from accessing the U.S. and international dollar system, and that’s quite meaningful,» Mnuchin said.

Uttalelsen er også gjengitt hos Bloomberg.

Dette virker som en trussel av typen: Hvis du ikke gjør som jeg sier, så skyter jeg meg sjøl i hodet, og da kan du ha det så godt.

Kina er forberedt på å trekke seg ut av SWIFT. Kina har skapt sitt eget alternativ. Det sto klart allerede i 2015.

SWIFT (Society for Worldwide Interbanking Financial Telecommunications) er et internasjonalt betalingsnettverk for overføring av penger mellom banker som ikke er i samme land. SWIFT ble grunnlagt i Brussel i 1973. Dette er blitt industristandarden for finansielle overføringer over landegrensene. SWIFT er i virkeligheten kontrollert av USA og brukes som et politisk våpen mot land USA betrakter som sine fiender, slik det skjedde da USA i 2012 ekskluderte Iran fra SWIFT-samarbeidet. (EU gjorde naturligvis nøyaktig slik USA forlangte.)

I februar 2012 avslørte den danske avisa Berlingske at USA hadde beslagtlagt en betalingstransaksjon mellom Danmark og Tyskland, noe som viser at USA har detaljkontroll over SWIFT og at USA ikke betrakter EU som annet enn en amerikansk koloni. I september 2013 avslørte Der Spiegel at NSA gjennom SWIFT driver en omfattende spionasje på all internasjonal bank- og kredittkorttransaksjon.

Kinas alternativ til SWIFT heter CIPS, Cross-Border Interbank Payment System.

En blokade fra USA vil føre til at Kina går full rulle over på sine egne systemer. Det gjelder også en overgang til en gullbasert petro-yuan. Kina er verdens største oljeimportør og er klar til å kutte ut all bruk av dollar i oljehandelen. Dette vil skrive om regelbøkene for internasjonal handel med «strategisk råvare nummer 1».

USA har til nå kunnet skyve sine problemer foran seg ved å trykke stadig større mengder dollar. Det har man kunnet gjøre ikke minst på grunn av petro-dollarsystemet som gjør at alle som vil kjøpe olje først må kjøpe dollar.

USAs gjeld passerte nettopp 20 trillioner dollar, det vil si 20.0000 milliarder dollar. USAs militære eventyr har for en stor del vært finansiert ved at Kina har kjøpt amerikanske statsobligasjoner. Å gå til generalangrep på din største kreditor virker som rein desperasjon.

Dersom USA gjør alvor av dette, vil den største taperen bli USA sjøl.

Forrige artikkelTysklands sjefsanklager vurderer USAs ulovlige våpentransport til Syria
Neste artikkelKlassekampen vurderer å si opp samarbeidet med Ny Tid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).