Biden-regjeringa og «det kurdiske kortet»

0
Under Joe Biden ønsker USA fortsatt å okkupere en tredel av Syria. Skjermdump fra video.

Det kommer svært klare signaler fra Biden-administrasjonen om at USA ønsker å fortsette krigen mot Syria. Når Joe Bidens valg som Pentagons Midtøsten-utsending, Dana Stroul, sier at USA «eier en tredel av Syrias territorium», kan signalene vanskelig bli tydeligere. Hun deltok i Obama-administrasjonens team for «den arabiske våren», er stipendiat ved det krigerske Washington Institute for Near East Policy. Og hun blir en del av Bidens «Midtøsten-desk» som fylles opp med kjente krigshissere.

Blant dem er Brett McGurk, som trakk seg da Donald Trump signaliserte at han ønsket å trekke USAs tropper ut av Syria. I januar 2019 skrev McGurk en åpen artikkel for The Washington Post hvor han kritiserte Trumps Syria-politikk og advarte mot at  USAs tilbaketrekning ville etterlate et vakuum for ISIS, Iran og Russland. Der skrev McGurk også at siden det vil være færre amerikanske tropper i Syria, burde Washingtons mål begrenses til å støtte de kurdisk-ledede syriske demokratiske styrker (SDF) og støtte Israels bombekampanje i Syria mot «iranske trusler.»

McGurk blir nå Bidens koordinator for Midtøsten og Nord-Afrika i National Security Council. Robert Malley, som nå er sjef for det Soros-finansierte International Crisis Group, er på tale som ny leder for USAs Iran-politikk.

Dana Stroul ønsker at USA skal fortsette å satse på det kurdiskdominerte SDF for å bevare USAs kontroll over en tredel av Syria, samt Syrias olje. Hun har foreslått at USA skal oppmuntre til forhandlinger mellom Tyrkia og PKK for å prøve å få Tyrkia med på dette spillet. Her er det ikke snakk om å sikre en «sosialistisk, føderal» enklave i Syria, som noen drømmer om. Det handler om å spille kurderkortet for å hindre et forent Syria og sikre USAs og Israels posisjoner i regionen.

Noe av det første som skjedde da Biden var innsatt som president var at USA sendte en stor konvoi med militære kjøretøyer inn i Syria. Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA meldte at en konvoi på rundt 40 lastebiler og pansrede kjøretøyer “kom inn i det nordøstlige Syria” støttet av helikoptre. Og mens “andre lokale medier” bemerket at slike forsendelseskonvoier ikke er uvanlige, la SANAs rapport til at ytterligere 200 amerikanske tropper ble kjørt inn i Hasakah-provinsen også. Rapporten hevdet at de ekstra troppene vil bli utplassert for å beskytte de oljefeltene som patruljeres av SDFs soldater. Den syriske regjeringa krevde umiddelbar tilbaketrekning av de amerikanske styrkene.

Når USA skal satse på fortsatt okkupasjon av deler av Syria, er det naturligvis fullstendig i strid med FN-charteret og alt som heter folkerett. Derfor vil det bli motivert ideologisk og politisk som «frigjøring» og «demokrati». Da passer det ypperlig at Hillary og Chelsea Clinton har opprettet filmselskapet Hidden Light Productions som skal lage en TV-serie om kvinnelige kurdiske soldater i Syria. Selskapet har kjøpt rettighetene til boka “The Daughters of Kobani» skrevet av Gayle Tzemach Lemmon.

Lemmon har skrevet flere propagandaartikler om USAs kriger, slik som for eksempel In the Heart of Afghanistan, Entrepreneurs Innovate for Peace om kontraktører, det vil si leiesoldater, i Afghanistan. Hun har skrevet for Foreign Affairs, CNN og Defense One der hun har agitert for direkte militær intervensjon i Syria. Slik som i denne artikkelen: ‘Responsibility to protect?’ Empty words after Aleppo på CNN i 2016. Og hun har agitert mot amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan.

SDFs ledelse har drevet lobbying i USA for å få de amerikanske troppene til å bli stående i Syria. Den kurdiskdominerte organisasjonen SDF har rettet en appell til Joe Biden om å anerkjenne deres administrasjon av Nordøst-Syria. Det var Sinam Mohamad, som er SDFs representant i Washington som kom med denne bønnen til Biden, skriver Al-Monitor.

I et telefonintervju med Al-Monitor sier Mohamad:

“Vi har et militært partnerskap med USA. Og for det ber vi om å omsette dette militære partnerskapet til et politisk partnerskap, slik at vår administrasjon i Nordøst-Syria blir politisk anerkjent som en del av et desentralisert Syria. Dette er hva vi trenger, ”

Nå der det ut som om de blir bønnhørt av Biden-administrasjonen når det gjelder USAs fortsatte militære tilstedeværelse i Syria. Det vil oppmuntre dem til ikke å søke noen løsning med Damaskus. Men samtidig har de økende problemer med sivil motstand blant det flertallet arabere som bor i det USA-okkuperte området. 31. januar 2020 åpnet SDF-styrker ild mot sivile arabiske demonstranter i byen Hasakah i nordøst.

Folket i Syria trenger fred og mulighet til å gjenreise landet etter snart ti år med krig. Det virker ikke som om Biden-administrasjonen har tenkt å la dem gjøre det. De som i sin tid skapte planene for krigen via stedfortredere i 2011, er nå tilbake igjen, og de ønsker åpenbart å fortsette der de slapp.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.