SDF ber Biden om å anerkjenne deres administrasjon av Nordøst-Syria

0
SDFs utsending til USA Sinam Mohamad. Foto: syriandemocratictimes.com

Den kurdiskdominerte organisasjonen SDF har rettet en appell til Joe Biden om å anerkjenne deres administrasjon av Nordøst-Syria. Det var Sinam Mohamad, som er SDFs representant i Washington som kom med denne bønnen til Biden, skriver Al-Monitor.

Uttalelsen kom på et tenketankarrangement der Mohamad deltok sammen med tidligere spesialutsending til Syria for USA James Jeffrey og Michael P. Mulroy, tidligere visforsvarsminister med ansvar for Midtøsten. I et telefonintervju med Al-Monitor sier Mohamad:

“Vi har et militært partnerskap med USA. Og for det ber vi om å omsette dette militære partnerskapet til et politisk partnerskap, slik at vår administrasjon i Nordøst-Syria blir politisk anerkjent som en del av et desentralisert Syria. Dette er hva vi trenger, ”

Jeffrey oppfordret i et intervju med avisa Asharq Al-Awsat SDF til å være åpne for forhandlinger med Damaskus.

Nicholas Heras, som er direktør ved Institute for the Study of War tror imidlertid ikke at Biden-adminsitrasjoen vil gå så langt som SDF ønsker, men at det lengste de vil strekke seg er å anerkjenne den kurdiskdominerte administrasjonen som en overgangsmyndighet. Det er forholdet til Tyrkia som gjør at USA ikke vil gå inn for SDFs ønsker fullt og helt.

SDF-kommandant Mazlum Kobane sa til Al-Monitors Amberin Zaman i november 2020 at han håper Biden-administrasjonen i det minste vil doble USAs militære tilstedeværelse i Nord-Syria og la styrkene være der til en politisk løsning på konflikten er nådd.

Southfront kommenterer det kurdiske utspillet og skriver at SDF later til å ville dra fordel av Bidens intervensjonspolitikk overfor Syria for å kunne etablere en de facto-stat i den nordøstlige regionen av Syria. «Disse planene vil antakelig slå tilbake på dem sjøl fordi det vil provosere regionens arabiske flertall,» skriver nettavisa.

De kurdiskdominerte styrkene til SDF har kunnet opprettholde sin administrasjon av det nordøstlige Syria under beskyttelse av USAs militære tilstedeværelse. SDF er også en del av den USA-kontrollertealliansen i regionen. Det er ikke antallet USA-soldater i området som har vært avgjørende, men at USA er militært til stede og når som helst kan bringe inn større styrker fra Irak eller andre land i regionen som er SDFs garanti. Det gjør det militært svært vanskelig for Syria å ta tilbake de 27 prosentene av landets territorium der dets viktigste oljekilder, jordbruks- og vannressurser finnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.