SDF leier lobbyister i Washington for å styrke forbindelsen til USA

0
En leiesoldat fra USA på det syriske oljefeltet i Rumela. Skjermdump fra video fra den kurdiske kanalen ANHA.

Av Vladimir Danilov, New Eastern Outlook. (utdrag)

Kurderne har objektivt sett et veldig viktig og «godt oljet» redskap, som de nå kan bruke som hjelpemiddel for å vinne Washingtons kjærlighet. Det er ingen hemmelighet at Syrias olje- og gassreserver har vært en driver i den langvarige konflikten i landet. Og regionene med olje- og gassreserver har nylig gått fra terroristenes hender til kurderne.

Under disse omstendighetene har de siste amerikanske operasjonene i Syria konsentrert seg om å stimulere kurdisk separatisme med penger fra den ulovlige handelen med syrisk råolje utvunnet øst for Eufrat. Siden mai 2020 har USA fremskyndet overføringen av militært personell og våpen til regionen under kontroll av Det demokratiske unionspartiet (PYD), en syrisk grein av Kurdistan Workers Party (PKK), og har intensivert arbeidet å lage infrastruktur for en kurdisk stat, med administrative senter i landsbyen Tabqa, som er under kurdisk kontroll, 40 km vest for Raqqa. Derfor har Pentagon begynt aktivt å overføre militært personell, våpen og militært utstyr fra irakisk territorium til al-Hasakah guvernementet som er kontrollert av PYD.

Amerikanske styrker overfører pansrede kjøretøy ledsaget av droner over grensen ved Bara (Irak) og al-Hol (Syria) til flybasen i Tal Baydar. Det amerikanske militæret har også brakt konvoier av olje- og gasspesialister fra Canada, Saudi Arabia og Kuwait til Nord-Syria, som planlegger å maksimere oljeproduksjonen, noe som vil sette Washingtons planer ut i livet, slik at det kan opprettes et «Greater Kurdistan» på syrisk, Irakisk, iransk og tyrkisk territorium.

Det har vært publisert en rekke rapporter fra forskjellige medier, samt satellittbilder fra det russiske forsvarsdepartementet, som viser amerikanere som driver med oljeproduksjon på syrisk territorium og oljen deretter ble transportert ut på tankbiler for eksport, noe som indikerer at USA plyndrer Syrias naturressurser i masseskala gjennom en industriell utvinning som er fullstendig ulovlig etter Genevekonvensjonene.

Les også: SDF i Syria selger syrisk olje til oljeselskap i USA

USA begynte å utvikle en spesiell koordinerende enhet i Syria for å vokte oljefeltene øst for elven Eufrat, som inkluderte etniske arabiske krigere fra SDF. 30. juli rapporterte den amerikanske senatoren Lindsey Graham at politiske representanter for de syriske kurderne signerte en avtale med et amerikansk oljeselskap om å modernisere oljefelt i deler av Nordøst-Syria som er under kontroll av SDF for å styrke forretningsforbindelsene med Washington.

Mens dette foregikk, leide lederne av SDF lobbyister i Washington for å garantere bedre beskyttelse mot den tyrkiske hærstyrken under deres «Claw-Eagle» militæroperasjon, og for å unngå å falle inn under «Cæsarloven», som trådte i kraft i USA i sommer, og som forbød alle offisielle forbindelser med Damaskus. Ifølge Foreign Lobby Report var det dette som motiverte kurdiske ledere til å signere en kontrakt med den fremtredende advokaten Ayal Frank og hans selskap AF International for å sikre lobbyvirksomhet for deres interesser i kongressen og overfor Trump-administrasjonen. Avtalen inkluderer angivelig konsulenttjenester, utarbeidelse av en plan for samhandling med offentlige etater og media i USA, samt organisering av møter og arrangementer med myndighetspersoner og journalister.

Spørsmålet gjenstår om disse handlingene fra SDFs side for å styrke båndene med Washington  vil styrke posisjonen til denne kurdiske alliansen, i et land der kurderne forventer å fortsette å leve, selv om det betyr fortsatt å godta den ulovlige amerikanske militære tilstedeværelsen. Eller vil vi være vitne til at Washington forlater sine kurdiske allierte igjen, når de først har fullført oppgaven med å hjelpe USA med å plyndre Syria?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel– Lakriskrenkelsen som ikke fantes
Neste artikkelEt nytt Hiroshima kommer – med mindre vi stopper det nå