Biden utnevner Midtøsten-rådgiver som sa opp da Trump ville trekke seg ut av Syria.

0
Fra Brett McGurks Twitter-konto

Brett McGurk fungerte som utsending for anti-ISIS-koalisjonen helt til 2018. Han trakk seg da Trump annonserte sin hittil uoppfylte plan om å trekke seg helt ut av Syria. 

Dave Decamp for Antiwar.

Fredag 08 januar offentliggjorde Joe Biden nominasjonen til Brett McGurk, en engasjert talsmann for USAs tilstedeværelse i Syria, til å tjene som Midtøsten-koordinator i Det nasjonale sikkerhetsrådet.

McGurk fungerte som USAs utsending for den internasjonale anti-ISIS-koalisjonen under både president Obama og president Trump fra 2015 til 2018. I desember 2018 trakk McGurk seg etter at president Trump kunngjorde sin plan om å trekke USA ut av Syria.

I januar 2019 skrev McGurk en åpen artikkel for The Washington Post hvor han kritiserte Trumps Syria-politikk og advarte mot at  USAs tilbaketrekning ville etterlate et vakuum for ISIS, Iran og Russland. Der skrev McGurk også at siden det vil være færre amerikanske tropper i Syria, burde Washingtons mål begrenses til å støtte de kurdisk-ledede syriske demokratiske styrker (SDF) og støtte Israels bombekampanje i Syria mot «iranske trusler.»

President Trump trakk seg egentlig aldri helt ut av Syria. Han bare reduserte tilstedeværelsen. I 2018 var det omtrent 2000 amerikanske tropper i landet. Nå er det anslagsvis 600 amerikanske soldater i igjen i Syria, selv om det er vanskelig å anslå det reelle antallet. Den tidligere amerikanske utsendingen til Syria, Jim Jeffrey, som trakk seg i november, innrømmet i et intervju at han «alltid spilte et «renkespill» for å skjule det virkelige antallet amerikanske tropper i Syria.

McGurk er også en knallhard kritiker av Tyrkias rolle i Syria, og Tyrkia er heller ingen fan av ham. Tyrkerne ser på McGurk som hjernen bak bevæpningen av kurdiske styrker i Nord-Syria. Nærmere bestemt de kurdiske folks sikkerhetsstyrker (YPG), som styrer SDF og er tilknyttet PKK, en gruppe Ankara ser på som en terrororganisasjon.

I 2017 ba Tyrkia om å få fjernet McGurk fra sin posisjon som utsending for anti-ISIS-koalisjonen med bakgrunn i hans støtte til kurdiske styrker. “Brett McGurk, USAs spesial utsending i kampen mot Daesh [ISIS], gir definitivt og tydelig støtte til PKK og YPG. Det ville være gunstig hvis denne personen byttes ut,» sa den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu den gangen.

Oversatt av: J Bjoerkmo for Derimot.no

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.