USA: Den mest militære presidentinnsettelsen noen gang

0
Nasjonalgarden okkuperte Washington. Skjermdump fra video.

26.000 soldater hadde Washington i et jerngrep uten sidestykke under innsettelsen av Biden. Det var scener som fra et militærdiktatur. Og det var også uro og misnøye blant soldatene.

Norske medier med NRK i første linje gikk fullstendig av skaftet under innsettelsen av Joe Biden som USAs nye president. Særlig NRK fikk vist at de ikke er et norsk nyhetsmedium, men en parodi på sine amerikanske forbilder. Marienlyst gikk langt i å gi sine lyttere og seere en tungtveiende grunn til å ta avstand fra lisensbetaling.

Viktigere var det at USAs hovedstad ikke sto i folkefestens tegn, men så ut som en krigssone. 26.000 soldater er enormt mye. Hele det norske forsvaret betsår av 11.500 militære. Den hæren som inntok Washington er altså mer enn dobbelt så stort som de samlede militære styrkene i Norge.

«Vi føler oss fryktelig forrådt!» Voldsom misnøye blant soldatene.

Nettavisa Politico melder om at det var massiv misnøye blant soldatene over måten de ble behandlet på. De melder om en hær på 5000 soldater som ble tvunget til å sove på gulvet i et parkeringsanlegg, uten internett og med to toaletter på deling. En av soldatene fra Nasjonalgarden sa til avisa:

“I går gikk dusinvis av senatorer og kongressmedlemmer ned langs rekkene våreog tok bilder, håndhilste og takket for innsatsen vår. Innen 24 timer hadde de ikke lenger bruk for oss og forviste oss til hjørnet av et parkeringshus. Vi føler oss utrolig forrådt.”

Se bildene som soldatene sjøl har tatt her og her.

Nå vet vi ikke om Nasjonalgarden kan sine klassikere på fingrene, men i såfall kunne de ha sagt med Friedrich Schiller: „Der Mohr hat seine Arbeit getan, der Mohr kann gehen!“

Forrige artikkelMacron ber Biden øke USAs militære innblandinger
Neste artikkelKina tilbyr Biden samarbeid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).