Kina tilbyr Biden samarbeid

0
Illustrasjon: Shutterstock

Til tross for at Joe Biden har fylt opp sin administrasjon med alle de krigshisserne og kyllinghaukene han har kunnet komme over, og til tross for at flere av disse varsler en «tøff» og «aggressiv» holdning overfor Kina, har Beijing valgt å rekke fram olivenkvister og palmeblader til den nye presidenten.

Det er den offisielle avisa Global Times som slår an tonen fra Kinas side:

«Kina kan være en partner med USA for å bekjempe COVID-19, løse klimaproblemer og fremme vekst. Sammenlignet med konfrontasjonspolitikk er samarbeidet mellom Kina og USA åpenbart mer gunstig for å realisere Washingtons nye ambisjoner.»

Et svakere USA

Global Times skriver også at det er et svakere og mer splittet USA vi står overfor i dag enn i 2016:

«USA står overfor flere vanskeligheter enn for fire år siden. De tilgjengelige ressursene er enda mindre vanlige. Og det demokratiske partiet, som den nye amerikanske regjeringen er avhengig av, har bare begrensede fordeler i Kongressen. I tillegg ser den amerikanske opinionen Biden som en «svak president.»»

Ledelsen i Beijing har godt grunn til å vise denne typen sjølsikkerhet. Mens USA verken har økonomien eller samfunnslivet på stell, er den kinesiske økonomien på full fart forover og eksperter mener at Kinas BNP vil gå forbi USAs i absolutte tall i 2028 og ikke i 2035, slik man tidligere trodde.

Global Times peker på at det ikke vil være så lett å etablere et samarbeid mellom USA og Kina:

«Selvfølgelig vil ikke ting være så enkle. Etter fire år med mobilisering fra Trump-administrasjonen har det amerikanske samfunnets oppfatninger og holdninger til Kina endret seg mye. Ideen om en hard innestenging av Kina er populær i USA. Folk har lagt merke til at Taiwans representant for USA, Hsiao Bi-khim, ble invitert til Bidens innvielsesseremoni. Dette har aldri skjedd før. Bidens valg til utenriksminister Antony Blinken sa under en høring tirsdag at Trump «hadde rett i å ta en tøffere tilnærming til Kina.» Tiden vil svare på hva disse meldingene betyr i overgangsperioden.»

«Kina er mektig»

Og lederskribenten i Global Times unnlater ikke å minne USAs ledelse på at det er et mye mektigere Kina man står overfor i dag:

«Kina er mektig, og det kan ikke lett kues ned eller kveles av USAs inneslutnings- og undertrykkelsesstrategier.»

Det er lite trolig at Xi Jinping og hans kolleger i Beijing har den minste illusjon om hva Joe Biden og hans krigskabinett vil ha å tilby Kina, men fra en styrkeposisjon er det ikke vanskelig å tilby samarbeid og konstruktiv dialog. Hvis Biden & co velger en annen vei, er Kina forberedt på det også.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.