Kina tilbyr Biden samarbeid

0
Illustrasjon: Shutterstock

Til tross for at Joe Biden har fylt opp sin administrasjon med alle de krigshisserne og kyllinghaukene han har kunnet komme over, og til tross for at flere av disse varsler en «tøff» og «aggressiv» holdning overfor Kina, har Beijing valgt å rekke fram olivenkvister og palmeblader til den nye presidenten.

Det er den offisielle avisa Global Times som slår an tonen fra Kinas side:

«Kina kan være en partner med USA for å bekjempe COVID-19, løse klimaproblemer og fremme vekst. Sammenlignet med konfrontasjonspolitikk er samarbeidet mellom Kina og USA åpenbart mer gunstig for å realisere Washingtons nye ambisjoner.»

Et svakere USA

Global Times skriver også at det er et svakere og mer splittet USA vi står overfor i dag enn i 2016:

«USA står overfor flere vanskeligheter enn for fire år siden. De tilgjengelige ressursene er enda mindre vanlige. Og det demokratiske partiet, som den nye amerikanske regjeringen er avhengig av, har bare begrensede fordeler i Kongressen. I tillegg ser den amerikanske opinionen Biden som en «svak president.»»

Ledelsen i Beijing har godt grunn til å vise denne typen sjølsikkerhet. Mens USA verken har økonomien eller samfunnslivet på stell, er den kinesiske økonomien på full fart forover og eksperter mener at Kinas BNP vil gå forbi USAs i absolutte tall i 2028 og ikke i 2035, slik man tidligere trodde.

Global Times peker på at det ikke vil være så lett å etablere et samarbeid mellom USA og Kina:

«Selvfølgelig vil ikke ting være så enkle. Etter fire år med mobilisering fra Trump-administrasjonen har det amerikanske samfunnets oppfatninger og holdninger til Kina endret seg mye. Ideen om en hard innestenging av Kina er populær i USA. Folk har lagt merke til at Taiwans representant for USA, Hsiao Bi-khim, ble invitert til Bidens innvielsesseremoni. Dette har aldri skjedd før. Bidens valg til utenriksminister Antony Blinken sa under en høring tirsdag at Trump «hadde rett i å ta en tøffere tilnærming til Kina.» Tiden vil svare på hva disse meldingene betyr i overgangsperioden.»

«Kina er mektig»

Og lederskribenten i Global Times unnlater ikke å minne USAs ledelse på at det er et mye mektigere Kina man står overfor i dag:

«Kina er mektig, og det kan ikke lett kues ned eller kveles av USAs inneslutnings- og undertrykkelsesstrategier.»

Det er lite trolig at Xi Jinping og hans kolleger i Beijing har den minste illusjon om hva Joe Biden og hans krigskabinett vil ha å tilby Kina, men fra en styrkeposisjon er det ikke vanskelig å tilby samarbeid og konstruktiv dialog. Hvis Biden & co velger en annen vei, er Kina forberedt på det også.

Forrige artikkelUSA: Den mest militære presidentinnsettelsen noen gang
Neste artikkelStyrken til en annenrangs supermakt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).