Styrken til en annenrangs supermakt

27
Shutterstock

Av Pål Steigan.

Det er for tidlig å si hvilken kurs Joe Biden og hans «krigskabinett» faktisk vil velge i utenrikspolitikken. Biden signaliserer at mest mulig av det Donald Trump sto for skal feies til side, men de folkene han har plukket ut til å være sine nærmeste, varsler at Trumps harde linje mot Kina skal fortsettes. Biden prøver å gi inntrykk av at han skal gjenreise et samlet og sterkt USA også på verdensarenaen. Men i realiteten har han færre kort å spille enn både Obama og Trump. USA er ganske enkelt blitt svakere både relativt og absolutt. USA står fram som en annenrangs supermakt, og kan ikke gjøre hva sjøl landets mest aggressive politikere måtte ønske.

Militæroppbudet som fikk Washington til å likne en krigssone eller en beleiret by, forteller ikke om styrke, sjølsikkerhet og enhet, det forteller om svakhet; om et land i djup indre splittelse, et land som ikke stoler på sine egne innbyggere og et land i djup politisk krise. Det kan også bety et land som er mer villig til å bruke krig ute for skape samling hjemme.

Les: Biden-nominerte vil ha en tøff holdning overfor Kina

Den altoverskyggende utfordringa er Kina. Det er bare få år til Kina vil gå forbi USA i BNP i absolutte dollar. Mens USA har latt sin industri og sin infrastruktur forfalle, har Kina gjort det motsatte, og det i rekordtempo. Kinas byer og landets infrastruktur er allerede mer avanserte enn USAs, og innen teknikk og vitenskap har Kina alt passer USA på mange områder, og vil snart gå forbi på enda flere.

Les: Kina tilbyr Biden samarbeid

Uheldigvis for USA har Kina også gjort så store framganger innen militærteknologi at landet kan holde USAs hangarskipsflåter på lang avstand. Prøver de å invadere Kinas nærområder vil de store hangarskipene bli sittende ender for Kinas høhastighetsmissiler. Aldri har kanonbåtdiplomati vært så vanskelig overfor Kina som nå. Og bedre blir det ikke i perioden til Biden/Harris.

Vi har nylig studert Kasakhstan i Sentral-Asia, og observasjonene derfra forsterker bildet. Det er i ferd med å vokse fram ganske sterke økonomier i Sentral-Asia som nødvendigvis vil samarbeide med naboer som Kina og Russland, gjerne også med USA, men da på sine egne premisser.

Etter 11. september 2001 kunne George Bush og Pentagon sørge for en sterk amerikansk miltærmakt i Sentral-Asia med militærbaser og pro-USA-regimer. Men krigen i Afghanistan er USAs lengste krig, og den er tapt. I mellomtida har Kina, Russland, Iran og Tyrkia styrket seg i regionen, og landene sjøl har sett hva de kan få av fordeler ved å utnytte silkeveibeltet til sin egen fordel. Det er ikke noen enkel oppgave for USA å spille enda en ny versjon av The Great Game, Det store spillet, og prøve å ta kontroll over «verdensøya», altså det euarsiske kontinentet. Uansett hva man måtte drømme om i Pentagon og Atlantic Council; dette er noen skonummer for stort for dagens USA.

Men da kan man kanskje saste på å kverke mindre fiender? Kyllinghaukene i Washigton vil gjerne ha krig og regimeskifte, og da er invitasjonen fra Emmanuel Macron kanskje et mer overkommelig måltid, altså å drive regimeskifter og intervensjonskriger i Afrika og Asia der USA fortsatt vil ha et enormt overtak?

Les: Macron ber Biden øke USAs militære innblandinger

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Min far mislikte USA sterkt, men jeg vokste som så mange andre opp med kjærlighet til USA. Men jo mer jeg har lest, jo mer skeptisk har jeg blitt.

  Og når vi tenker på USA vs Kina, så er det en ting man i den politiske korrekthetens navn ikke hensyntar, og det er IQ (evnen til å løse problemer og forstå logikk, benevnt g, ikke den biten som man kan lære på skolen om feks Odysseen).

  Gjennomsnittlig IQ for orientalere (Kina, Korea, Japan) er 104, hvite 100 (vi er litt høyere enn dem på kvalitative ting, de er bedre enn oss på kvantitative), latinere og folk fra Midt-Østen ligger på 90 (jødene ikke medregnet, de er naturligvis på hvitt nivå eller over), afroamerikanere er på 85, og afrikanere på 75 (se feks 'The Bell Curve).

  Når en nasjon importerer folk med lavere IQ enn de selv har, synker gjennomsnittlig IQ. Når de gir privilegier ved studieinntak og ansettelser til folk med lavere IQ, synker ytelsen. I The Bell Curve viser de konsekvensene av en reduksjon i snitt IQ på 3 punkter på blant annet kriminalitet og bruk av sosialhjelp, og selv et så lite utslag var dramatisk.

  USA har gjort, og gjør, det siste. Også under Trump. Jada, selv under den forferdelige rasisten (iht norsk presse) så var det enorme fordeler å være svart og latino når man skulle inn på skoler og skulle få jobb (når man ser på IQ), mens orientalerne hadde et svakt handicap.

  USA svekker seg selv, og de strides innbyrdes. På tross av Bidens floskler vil de fortsette med det, for det er faktisk de hvite som blir diskriminert, og de begynner å bli lei (derfor ble Trump valgt, og neste gjenvalgt, på tross av hans mindre enn heldige fremtoning).

  Mens Kina, derimot, gjør alt for å bli flinkere, og har en regjering som ser hva som må gjøres, og gjør det (om man liker den eller ikke, er en annen sak). Hvem som vinner den kampen er lett å forutse, når man ser 50 år frem i tid.

 2. Avatar for Joso Joso says:

  Det rettes opp i. Regner ikke med Pål har en korrekturavdeling. Artikkelen var god.

  Det jeg imidlertid til å begynne med syntes var litt morsomme skråblikk fra Tjøtta har nå bare blitt støy. Du har kommentert på over 11 millioner artikler, og bidragene har blitt støy. Kanskje på tide å ta ferie fra pecen noen måneder?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Om du har noen form for selvstendig vilje anbefaler jeg deg å la være å lese de. Jeg er ikke din verge.

 4. Joda, du kan blokkere.Gå inn på profilen din, til høyre under ikonet, og se under " Innstillinger “.
  Der er en liste, og du klikker deg inn på " Brukere”. Resten ser du.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er et annet fellestrekk med Bidens kabinett, som det ikke snakkes om i MSM.

  goyim knows 7
  goyim knows 6

 6. Når man er så livredd sitt eget folk at man tilkaller 50 000 soldater, politifolk, CIA, Secret Service mm for å beskytte seg så har man virkelig et bra utgangspunkt til å styre et land. :joy: :joy: :joy:

  Man finner ikke en eneste diktator i verden noensinne som har vært så forhatt at man trenger slike enorme regime styrker til å passe på seg. :joy:

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er vel mer at de er redd den hvite arbeiderklassen, ikke eget folk.

 8. Det er åpenbart vanskelig å overse noen som spyr ut dusinvis av kommentarer daglig. Men nå så jeg tips fra Gatekeeper at det går an å blokkere, så takk til henne :slight_smile:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

19 flere kommentarer

Deltakere