Equinor-sjef: Europa står på randen av blackouts

0

Av Pål Steigan.

Tor Martin Anfinnsen, som er visepresident for marketing og salg i Equinor, tidligere Statoil, sa i en tale nylig at flere europeiske land står på randen av blackout i strømforsyninga. Anfinnsen sa dette i et intervju på en konferanse i Amsterdam 15. mai 2018.

Nå kan man naturligvis hevde at Anfinnsen ”meler sin syke mor”, siden Equinor er en av de fremste gassleverandørene i Europa.

Men situasjonen er nok slik han beskriver den. Land som tidligere har basert strømforsyninga på kull, faser ut kullet, og Tyskland og Belgia som brukte atomkraft i strømforsyninga, faser den ut. Dermed er det få alternativer igjen.

Det viktigste alternativet som står igjen er gass. I Tyskland kan man riktignok se at landet i noen områder har lagt om fra å dyrke mat til å ”dyrke strøm” ved at jordene er dekket med solcellepaneler eller man har gått fra korndyrking til raps, for å skaffe olje til energiforsyning. Og det til tross for at Tyskland fra før av er et av de landa i verden som er mest avhengig av matimport. Og man dekker bakketoppene med gigantiske vindmøller. Enda så massiv som denne satsinga er, vil den ikke lykkes i å tette gapet.

Mens EU som helhet måtte importere 53,6 prosent av sitt energibehov i 2016, var Tyskland importavhengighet markant større, hele 63,5 prosent. Og det var en økning fra året før.

I 2014 advarte Det internasjonale energibyrået IEA om at Europa står i fare for å oppleve blackouts.

De tyske vindturbinene er også en blandet velsignelse for nabolanda. Blir det for mye vind og dermed for mye kraft i nettet på kort tid, står nettet i Tsjekkia, Polen, Nederland, Frankrike og Belgia i fare for å knele.

Energidebatten og energipolitikken i Europa er ideologisk drevet og i liten grad faktabasert. Det er vanskelig å forklare det på noen annen måte når Europas politikere styrer mot det som kan bli en kollaps i strømforsyninga uten at noen ser ut til å ville ta problemene seriøst.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.