Equinor-sjef: Europa står på randen av blackouts

4

Av Pål Steigan.

Tor Martin Anfinnsen, som er visepresident for marketing og salg i Equinor, tidligere Statoil, sa i en tale nylig at flere europeiske land står på randen av blackout i strømforsyninga. Anfinnsen sa dette i et intervju på en konferanse i Amsterdam 15. mai 2018.

Nå kan man naturligvis hevde at Anfinnsen ”meler sin syke mor”, siden Equinor er en av de fremste gassleverandørene i Europa.

Men situasjonen er nok slik han beskriver den. Land som tidligere har basert strømforsyninga på kull, faser ut kullet, og Tyskland og Belgia som brukte atomkraft i strømforsyninga, faser den ut. Dermed er det få alternativer igjen.

Det viktigste alternativet som står igjen er gass. I Tyskland kan man riktignok se at landet i noen områder har lagt om fra å dyrke mat til å ”dyrke strøm” ved at jordene er dekket med solcellepaneler eller man har gått fra korndyrking til raps, for å skaffe olje til energiforsyning. Og det til tross for at Tyskland fra før av er et av de landa i verden som er mest avhengig av matimport. Og man dekker bakketoppene med gigantiske vindmøller. Enda så massiv som denne satsinga er, vil den ikke lykkes i å tette gapet.

Mens EU som helhet måtte importere 53,6 prosent av sitt energibehov i 2016, var Tyskland importavhengighet markant større, hele 63,5 prosent. Og det var en økning fra året før.

I 2014 advarte Det internasjonale energibyrået IEA om at Europa står i fare for å oppleve blackouts.

De tyske vindturbinene er også en blandet velsignelse for nabolanda. Blir det for mye vind og dermed for mye kraft i nettet på kort tid, står nettet i Tsjekkia, Polen, Nederland, Frankrike og Belgia i fare for å knele.

Energidebatten og energipolitikken i Europa er ideologisk drevet og i liten grad faktabasert. Det er vanskelig å forklare det på noen annen måte når Europas politikere styrer mot det som kan bli en kollaps i strømforsyninga uten at noen ser ut til å ville ta problemene seriøst.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Aldri kommer de nye vindmølleparkene til å vekke de samme følelsene som de hollandske vindmøllene gjorde det i malerkunsten under nasjonalromantikken!

  2. Avatar for baluba baluba says:

    Merkel burde nok sørge for at de millionene hun tar inn har med seg aggregat over middelhavet. At de styrer mot kollaps på både det ene og det andre er vel egentlig ikke så nytt, sånn sett. Vi får gi dem mere penger i Brussel og se om det blir bedre med flere kanapeer? Jeg får bruke litt av tiden til å reklamere for “europas underlige død”, Av Douglas Murray. Den burde kanskje hete Merkels merkelige europadød? Dyrke strøm i stedet for mat…makan!.. i tillegg er den oversubisidiert.

  3. Avatar for Frimann Frimann says:

    Det er dette Iran-avtalen handler om: gass til Tyskland fra Iran, der betalingsmiddelet er Euro. Det er dette USA ikke tolererer.

  4. Avatar for SHO SHO says:

    Det er mulig at Tyskland kan benytte seg av ACER som et virkemiddel til å årelate nabolandene for både energi og industri. En storstilt utbygging av vindkraft i Tyskland kan senke strømprisen i Tyskland såpass mye slik at det oppstår store prisforskjeller mellom Tysklands og nabolandene. Dermed kan det komme pålegge fra ACER om å bygge nye overføringslinjer mellom landene (pga økte prisdifferanser). Strøm som tidligere var innelåst i nabolandene (og som bare kunne brukes her av lokal/nasjonal industri) vil nå bli gjort tilgjengelig for strømeksport til Tyskland pga nye overføringslinjer. Og lokal industri kan på sikt følge med på lasset sammen med strømmen og alt sammen kan bli eksportert til Tyskland. EU-kommisjonen er dominert av Tyskland, og den tyske regjering er bare ansvarlig overfor tyske velgere (og ikke velgere i andre EU-land). ACER kan utarte til å bli en form for tysk energi-imperialisme.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere