«steigan.no er et folkeopplysningsprosjekt»

13
steigan.no gir svært mange søkemuligheter

Av Pål Steigan.

Jeg er såvidt kommet tilbake fra ei ukes studie- og reportasjetur til Kasakhstan. Leserne har kunnet følge med på daglige rapporter her. Foreløpig er det blitt 10 artikler, men det blir flere etter hvert som vi får bearbeidet notatene og gjort mer analyse. Jeg sier vi fordi jeg reiste sammen med vår medarbeider Knut Erik Aagaard, som er en meget kunnskapsrik og inspirerende reisefelle.

Ette en dag med mange samtaler og opplevelser i Nur-Sultan, hovedtaden i Kasakhstan, sa Knut Erik: «Det som fascinerer meg ekstra ved steigan.no er at du ikke bare har skapt en aktuell og kritisk nettavis med nyheter og analyser ingen andre bringer, men det er jo blitt et folkeopplysningsprosjekt.»

CAPLEX på CD-rom 1987
Oppslag om osteproduksjon i Den store franske encyclopedien.

Det er oppmuntrende at han ser det sånn, for det har faktisk vært noe av hensikten helt fra starten i 2014. Jeg har vært leksikonredaktør i 15 år og lagde Europas første digitale leksikon på CD-rom i 1987, noe som ble til et nettbasert CAPLEX fem år før Wikipedia. Tankegangen bak disse prosjektene var å lage vår tids versjon av Den store franske encyclopedien. Jeg har alltid satt stor pris på tankene til hovedredaktøren for encyclopedien, Denis Diderot. Han mente at for å skape grunnlaget for en revolusjon var det først nødvendig å sørge for at folket har mest mulig innsikt til å kunne skape et demokrati, og det var encyclopediens uttalte program. Det var også disse tankene som nådde fram til unggutten Karl Marx i Trier ogs som påvirket hans politiske løpebane.

Noe som fascinerte meg spesielt med Diderots arbeid var at han ikke bare samlet en imponerende mengde av sin tids kunnskap i artikkelform. Han og hans medarbeidere la også veldig mye arbeid og ressurser ned i å dokumentere metoder og fagkunnskap i form av illustrasjoner.

Encyclopedien er i realiteten en kjempestor kunnskapsbase. Men det Diderot ikke kunne gjøre var å gjøre den søkbar eller å lenke artikler og temaer til hverandre. Det kan vi gjøre nå. Og det var også det som var kongstanken da dataeksperten og radikaleren Stev Pepper og jeg i sin tid skrev en kronikk i Aftenposten om det vi kalte en åpen og demokratisk nasjonal kunnskapsbase. Artikkelen åpnet slik:

«Da Denis Didérot og Jean d’Alembert skapte Den store encyclopedien i Frankrike på 1700-tallet hadde de som mål å samle all sin tids kunnskap i dette verket. Deres erklærte hensikt var å bryte elitenes kunnskapsmonopol og bringe kunnskapen til folkeflertallet, slik at det kunne bane vei for et folkestyre

Steve samlet disse tankene i et viktig dokument som kan lastes ned her.

Det er den samme tankegangen som ligger til grunn for steigan.no. Nettavisa er bygd opp slik at den kan brukes som et oppslagsverk, og det er lenker framover og bakover, og ikke minst utover. Vi dokumenterer alltid alt vi skriver med lenker til kildene våre. Dermed gir vi ikke bare dokumentasjon for det vi skriver. Men vi gjør også kildene til en del av det tredimensjonale kunnskapsuniverset som steigan.no representerer. I seinere artikler skal jeg forklare mer om hva dette betyr i praksis og hvordan leserne kan dra nytte av det.

Databasen til steigan.no omfatter nå over 10.000 søkbare artikler.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Knut Erik Aagaard har helt rett, Steigan.no er hva ALLE nyhetsmedier skulle strebe etter å være, faktabasert nyhetsformidling hvor intet annet enn objektivitet er i fokus. Kjemisk fritt for politisk slagside og med mot og vilje til å avsløre globalistenes folkefiendtlige agendaer.

  Derfor er Steigan.no landets viktigste nyhetsformidler.

 2. Det var ved en ren tilfeldighet at jeg fant steiga.no i fjor, og jeg må si at jeg er imponert over kvaliteten på artiklene som legges ut her. Steigan.no er nå et nettsted som jeg finner stor glede i å besøke hver dag. Kommentarfeltet er også veldig givende, selv om det jo selvsagt også her er et og annet troll… men det er prisen for ekte ytringsfrihet. Takk til steigan, skal sende en slant penger.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dette er vel ikke helt korrekt. Men hva er galt med å ha det? Før var det normen. Man visste hvems syn som kom til syne når man leste Klassekampen, Aftenposten, Arbeiderbladet etc. Nå har alle blitt VG og pretenderer å ikke ha slagside. Selv om de kjører samme globalistiske agenda. Alle som en. Utenom steigan og noen andre små nettsteder.

 4. En skulle kunne ønske seg at en kunne trykke på en knapp på siden, og alle de 10 000 søkbare artiklene blir lastet ned til maskinen. Nyere PCer har som oftest flere hundre gigabyte harddisk, så det skulle de fleste PCer fint ha plass til, eller på en egen harddisk-stasjon.

  Dette forbi Steigan.no kan bli hacket, eller regimet kan forby nettaviser som kritiserer makthaverne. Etter hva som har hendt i 2020, og at regjeringen faktisk foreslår portforbud, er det langt fra utenkelig. Med alle over 10 000 artikler på steigan.no på tusener av PCer, sikrer det at kunnskapsbasen fortsatt blir spredd, og sikrer at Steigan.no kan gjenopprettes i tilfelle hacker-angrep som ødelegger serveren(e) helt.

 5. Man[quote=“steigan, post:1, topic:8508, full:true”]
  Originalt publisert på https://steigan.no/2021/01/steigan-no-er-et-folkeopplysningsprosjekt/

  Av Pål Steigan. Jeg er såvidt kommet tilbake fra ei ukes studie- og reportasjetur til Kasakhstan. Leserne har kunnet følge med på daglige rapporter her. Foreløpig er det blitt 10 artikler, men det blir flere etter hvert som vi får bearbeidet notatene og gjort mer analyse. Jeg sier vi fordi jeg reiste sammen med vår…
  [/quote]

  Man kan si mye stygt om Hitler, men gode veier laget han. Man kan si mye pent og stygt om Pål, og man vil alltid møte støtte eller motbør. Men én ting er sikker. Pål er et godt reisefølge. Han skrider over steppen som en elg, med lange langsomme steg og paradoksalt fort. Selv veltrente eldre (som meg) må småløpe for å holde tritt. Han mottas overalt som en eldre statsmann på statsbesøk. Som Keiser Haille Selassi på statsbesøk i Norge i 1955, opp Sognsveien til en liten transformatorstasjon rett bak Ullevål stadion, i kremgul Bentley modell 1935, med vinrøde skjermer, i flagrende hvit kjortel, flagrende hvitt hår og en liten rød kalott på toppen. Jeg vet det, for jeg var der, sto der, så det. Slik beseiret Pål kasakhene. Takk for følget, hilsen Knut Erik, heretter Diderots nevø.

 6. En liten detalj om Pål: Draget på damene har han også. IMG_20210112_054706

 7. Det er nok på den måten de fleste finner Steigan.no, derimot.no og midtifleisen.no. Noen tusen til kom frem hit på grunn av monstermast-vindturbinene, de begynte å søke på etter informasjon, og fant frem til tross for at google og Facebook har lagt inn søkealgoritmer som hindrer treff.

  Det er derfor viktig å anbefale Steigan.no til alle i familie, venner og kjente. Og ukjente som en skulle chatte med om politikk. Selv om alt-pressen som er kritisk til regimets politikk som denne nettavisen øker, vil også regimets overvåkning av nettavisen øke, og finner de den for brysom, vil de finne påskudd til å stenge den ned.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere