I Tyskland advares det mot blackout

0
Illustrasjon: Shutterstock

Tyske myndigheter frykter at strømforsyninga i landet kan bryte sammen og utløse en omfattende blackout. I et intervju med Christoph Unger, som er leder for Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK) skriver Die Welt om dette.

«Strøm er vår livseliksir,» sier Unger. «Vår avhengighet av strøm øker stadig. Den forbedrer vår livskvalitet, men det gjør oss også mer sårbare.» «Selv en blackout på 24 timer ville være en katastrofe.»

Han viser til at alle teknologiske systemer som det moderne samfunnet er totalt avhengig av igjen er avhengig av strøm. Det gjelder også drikkevannsforsyninga med sine pumpe- og styringssystemer. For ikke å snakke om at sjukehus og nødhjelpsetater er totalt avhengige av strøm.

Det var en blackout i Berlin i februar 2019 som ga noen ubehagelige varsler om hva en slik hendelse kan få å si. I juni 2019 var det tyske strømnettet tre ganger på randen av kollaps.

Det tyske strømnettet tre ganger på randen av kollaps i juni

En blackout i Tyskland ville høyst sannsynlig slått over i nabolandene, så integrert som strøm nettet er i Europa. I januar 2019 var man på randen av et slikt sammenbrudd.

Tyskland har som kjent satset stor på vindkraft og solceller, men ikke noe av dette skaffer stabilitet i et strømnett som vakler på kanten av kollaps. Jan Herdal skrev i 2018 på Oljekrisa.no:

«Tyske «NRK», ARD, sendte i slutten av januar et dystert program om tilstanden i landets kraftnett, i sin tid et av verdens mest pålitlige, og forberedte folk på ei framtid der strømavbrudd hører til dagens uorden. Ifølge ARD er det tyske nettet under daglig press, og operatørene må stadig oftere gripe inn for å unngå sammenbrudd. Strømmen forsvinner nå kortvarig og lokalt ca. 170 000 ganger årlig, eller 470 ganger daglig.»

Tysklands krise og norsk vindindustri

Rovdriften på norsk natur gjennom de massive utbyggingene av vindindustri har så absolutt med Tysklands energikrise å gjøre. Det tyske strømnettet er ustabilt. Prestisjeprosjektet Die Energiewende har slått feil. Tyskland ønsker derfor tilgang til stabil norsk vannkraft gjennom Acer. Mulighetene for å fortsette vindkraftutbygging i Tyskland svinner stadig. Derfor har man kastet blikket på Norge og lempet problemet over på oss.

Det er Midbard Vind som driver utbygginga av vindindustri på Frøya til tross for massiv lokal motstand. Dette selskapet er eid av Stadtwerke München og opererer i Norge under navnet Swm Erneuerbare Energien Norwegen G.

Den tyske okkupasjonen av Frøya får fortsette

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.