Krisa, naturen og løsninger fra grasrota

0
Utsikten mot Tolfa fra La Cardellina

«Glem Roma, glem Brussel. Det er bare to kilder til verdi, naturen og det menneskelige arbeidet. Naturen har vi rundt oss og vi kjenner dens verdi. Det menneskelige arbeidet er oss, så det er bare å sette i gang. Nå!» Dette sa jeg på et orienteringsmøte for med-tolfetanere i Convento dei Cappuccini høsten 2017. Nå opplever vi at unge mennesker i og omkring byen gjør akkurat dette. De lar seg ikke kue av den vesrte økonomiske og politiske krisa siden annen verdenskrig, men ønsker å skap noe nytt og ekte basert på naturen, tradisjonene og kunnskapene her.

Ung skaperkraft og kreativitet

Her om dagen hadde jeg et utrolig spennende møte. Det unge paret Chiara og Flavio som driver den økologiske frukt- ogh grøntbutikken La Cardellina i via Roma i Tolfa, og som har et småbruk ute på landet, hadde bedt om et møte. Dette er meget sympatiske, energiske og kreative folk, så jeg sa ja med en gang. De representerer et nettverk av 15 økologiske småprodusenter som ønsker å profilere seg under fellesbetegnelsen Etruria, det gamle kjernelandet til etruskerne.

Det de ba meg om var å sette dem i kontakt med likesinnende i Norge for å utvikle en internasjonalt nettverk av småprodusenter med samme filosofi og mål. Dette vil de også kombinere med å lage kulturtreff, festivaler, kunstprosjekter og så videre. For meg er dette noe jeg har drømt om i mer enn 20 år. Tolfa er «det skjulte Toscana» uten adel og nærmere det opprinnelige. Tolfa er rikt fra naturens og historiens side. Det gjelder bare å forstå det og bygge videre på det.

La Cardellina

Chiara Conti skriver på nettsida til La Cardellina:

La Cardellina ble født i Tolfa, en liten by i Nord-Lazio som ligger mellom uberørte fjell og daler som hever seg over Det tyrrenske havet. Og det er i Tolfa man begynner sin reise for å oppdage landlige tradisjoner som er hundrevis av år gamle. Landbruk blir en lidenskap for et område som fremdeles lukter jord, hvor de røde tomatene har smak av sola, der trærne føler den klare havbrisen og gullfinkene blir født i skyggen av århundrer gamle eik og oliventrær. Der gullfinken (La Cardellina) svever over de etruskiske områdene, utforsker vi farger, former og dufter, og der landet vi i 2012 på denne gården i Mignonedalen etter lange studier av jordbruks- og håndverkertradisjonene her.

Poetisk og med kjærlighet til jorda, kulturen, tradisjonen og området, men også med beina på jorda og bein i nesa. For riktignok kan Chiara og Flavio drømme, men de driver også knallhardt og målrettet arbeid.

Her kan ma se hva de produserer. Her er flere bilder fra gården.

Nettverk av småprodusenter

Bakteppet er at Italia er inne i sin verste krise siden annen verdenskrig. Koronatiltakene har langt på vei drept turistindustrien, barene og restaurantene, samt alle deres leverandører og næringskjeder. Akkurat i denne kritiske situasjonen sier Chiara og Flavio at de vil satser mer, breiere og mer målretta.

De tilhører et nettverk av 15 produsenter som produserer kortreist, biologisk dyrket mat, og som nå ønsker å profilere seg sammen under merket som de kaller «Eccellence d’Etruria». Det er altså snakk om kvalitet og lokal bevissthet.

Etruria – etruskerland

Området fra utløpet av Tiberen og opp mot Toscana kalles Etruria Meridionale, det sørlige Etruria, og det var dette som var kjernelandet til den etruskiske kulturen, som blomstert før og under tidlig romertid. To av de viktigste etruskiske byen Tarquinia og Cerveteri, var makt- og kultursentra da Roma fortsatt bare var en samling av sju landbyer. Monti della Tolfa ligger midt mellom disse to byene, og er også veldig preget av den etruskiske arven.

Naturen er rik, men i forhold til det velfriserte Toscana, er det nesten villmark. Over 95 prosent av jorda i Tolfa tilhører allmenningen, men innbyggerne kan bygsle jord her, og drive produksjon slik Chiara og Falvio gjør.

På ønskelista: nettverk med Norge

Det er 25 år siden Det norsk-italienske studiesenteret ble etablert i Tolfa, og det norsk-italienske samarbeidet har satt sine spor i byen. Tolfa har også et kultursamarbeid med Nesodden, og de unge jordbrukerne kunne godt tenke seg å komme i kontakt med likesinnede der.

De ønsker å finne fram til måter å samarbeide på med norske økologiske produsenter, også for å lage den typen markeder som vi i Norge kaller Bondens Marked.

Og vi snakker ikke bare om mat, olje og vin, men også håndverksprodukter av ulike slag. Tolfa er kjent for sine fantastiske ridesaler og sine Tolfa-vesker.

Store og spennende muligheter

I tidligere artikler har jeg pekt på det potensialet for å gjøre det som blant annet Chiara og Flavio tenker å gjøre:

Tolfas renessanse – eller hvordan drive samfunnsbygging i en italiensk landsby

Tolfa Economic Forum

Sammen skal vi lage en prosjektbeskrivelse og en invitasjon til å være med, men la dette være en liten smakebit.

Chiaras profil på Facebook.

Forrige artikkelHva er CommonPass og hvorfor skal vi være på vakt?
Neste artikkelAnti Russland-korrespondenten
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).