Anti Russland-korrespondenten

42
Bakgrunnsfoto:Balaklava, Sevastopol, Krim. / Shutterstock. Innfelt overskrift fra Aftenposten
Lars Birkelund

Av Lars Birkelund.

Aftenpostens Helene Skjeggestad fortjener ikke å kalle seg Russland-korrespondent. Hun er snarere en anti Russland-korrespondent.

Nå har hun vært på Krim etter at Aftenposten, NRK og andre NATO-medier har boikottet øya i seks år i solidaritet med Norge/USA/NATO/EUs sanksjonspolitikk overfor Russland og Krim. Dette går fram av en artikkel 18. november 2020. Men hvem er det hun prater med når hun er på Krim? Du gjettet riktig: nesten bare representanter for det lille mindretallet på Krim som hater Russland. Eller, for å være mer diplomatisk: de som ønsker at Krim skal være del av Ukraina i steden for Russland. Kun ca 2 % av den tre sider lange artikkelen vies de ca 95 % av beboerne der som er glade for at Krim ble gjenforent med Russland. For i Bakvendtland, dvs Aftenposten, der kan alt gå an, for å sitere Alf Prøysen. «Der er de like tøysete og rare alle mann».

Skjeggestad låner sjølsagt også øre til en som sier at det ble juksa under den folkeavstemningen, i mars 2014, som førte til at Krim ble gjenforent med Russland. Dette til tross for at flere meningsmålinger har bekreftet valgresultatet. Det samme gjelder folkeavstemninger på 90-tallet. Lørdag 21. mai 1994 kunne lesere av Aftenposten lese følgende: «Krim-russere vil ut av Ukraina». Videre sto det: «Krim vil løsrive seg fra Ukraina. Russland advarer Kiev mot å bruke makt, og Svartehavsflåten er i beredskap. Nasjonalforsamlingen på Krim vedtok i går gjeninnføre grunnloven fra 1992. Vedtaket er i praksis en erklæring om løsrivelse fra Ukraina, og legger opp til en hard konfrontasjon med myndighetene i Kiev.» Har Aftenposten glemt hva de skrev i 1994? Vel, heldigvis finnes det folk med bedre hukommelse. Og med større rettferdighetssans.

I Aftenpostens «faktaboks», lånt av NTB, hevdes det at de aller fleste av minoritetsgruppen krimtatarer boikottet avstemningen i 2014. Men i følge andre er det et knapt flertall for gjenforeningen også blant tatarene. I alle fall utgjør ikke russerne på Krim mer enn 60-70 prosent. Så det kan ikke bare ha vært russere som stemte for gjenforeningen.

Skjeggestad insinuerer også at levekårene på Krim har blitt dårligere etter gjenforeningen. Men dette strider med sunn fornuft, da Russland er et rikere land med høyere pensjoner etc enn Ukraina. Weber Rosenlund representerer foreningen Folkediplomati Norge og har vært 17 ganger på Krim siden gjenforeningen (vekselvis kalt annektering og okkupasjon av Aftenposten og andre NATO medier) i 2014, ca en uke av gangen. Han sier at levekårene har bedret seg i tillegg til pensjonen. Skjønt «det er fortsatt store problemer med infrastruktur og vannforsyning. Det kommer fra 25 år etterslep og nesten null investering fra Ukraina. Inntekter er selvsagt fremdeles mye mindre en i Moskva men det er kanskje i de fleste land slik. Minoriteter fikk samme rettigheter og i dag er det muslimske og ukrainske aviser, radio og tv stasjoner på Krim». 

Folk ønsker at utviklingen går enda fortere men ting tar litt tid, sier han videre. «Moskva har investert milliarder på Krim og det bygges alle plasser leiligheter, skoler og barnehager. Nesten alle sykehusene blir renovert og byene har blitt mye mer ryddig i de siste 6 årene. Strømforsyning er løst med 2 nye store gasskraftverk. Sanksjoner fører fortsatt til problemer for bedrifter pga handel og tilgang til teknikk. Min partner på Krim som driver et reisebyrå klarer ikke å kommer etter med bestillinger fra turister fra de tidligere sovjet stater… corona og reiseforbud utenlands har ført til mange turister på krim. Inkl. Ukrainske turister. Dette bringer arbeid og penger til Krim og i statskassen. Sanksjonene fra vesten kan ikke stoppe vestlige bedrifter å selge varer til Krim men med omveger gjennom Israel eller Asia».

Hvis meningen til Aftenposten er å snu verden opp ned lyktes de godt med dagens artikkel. Men de som ønsker et mer realistisk portrett av hva som skjer bør følge Rosenlund og Folkediplomati. Så kan nok de med en viss rett beskyldes for å bedrive pro-russisk propaganda. Men så er da også mer enn 90% av beboerne på Krim pro-russiske. Så lytt til Russland-korrespondenten Rosenlund i steden for anti Russland-korrespondenten Skjeggestad.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Kommer nå. Huttetu!!! Gjem alle småkakene og slå av lyset

 2. Avatar for Erland Erland says:

  Ikke vær frekk nå! Snart kommer jeg! Men jeg er bedre til å spå enn smurfen - er sikker på at Olaf er her innen 20 minutter

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Birkelunds serverer igjen løgner om Krim og bruker Weber / “folkediplomatiet” som sannhetsvitne fra Webers samtale med Zakarchenko i Donetsk og den kriminelle Aksyonov på på Krim. Dette er like ille som å lese Bjørn Nistads sitater fra RT.

  Til Birkelunds løgner: Økonomien på Krim har ikke bedret seg. Kreml har sprøytet inn ca 20 mrd USD på Krim siden okkupasjonen for å bygge bedre infrastruktur og hoteller. Men verdiskapingen (BNP) på Krim har sunket som en stein fordi turismen har uteblitt og grunnet internasjonale sanksjoner. Og når vi også vet at landbruket ligger brakk,grunnet tørke, så er det støtten fra Moskva som holder landet over vann. Nå ser det ut til at innsprøytingen blir vesentlig redusert grunnet dårlig økonomi i Russland.


  (Andreas Umland er den i Tyskland som kjenner Russland og Ukraina best).

  For å ta Birkelunds utsagn om at turismen på Krim blomstrer, så er det løgn. Aksyonov måtte allerede i april sette stopp for turismen. Nå er det kun russiske militære som nyter den flotte strandpromenaden i Yalta.
  https://www.themoscowtimes.com/2020/04/20/stop-visiting-crimea-during-coronavirus-outbreak-leader-tells-russians-a70043.

  Birkelund har ikkeforstått hvordan Krim-Tatarene har blitt behandlet av det nye skrekk-regimet til Aksyonov. Journalisten John Færseth har god kunnskap om Krim-Tatarene, og hans intervju med Tatarer gir leseren et korrekt bilde av deres situasjon i dag, i motsetning til russisk propaganda.

  Og til slutt om statistikk: Ved å lese fra objektive russiske opinionsinstitutter, finner vi ingen målinger for befolkningen på Krim som kommer ut med den type informasjon Birkelund viser til. Kun fiktive målinger betalt av propagandaministeriet. Levada (det mest kjente) har f.eks. ingen målinger som går på Tatarenes holdninger til okkupasjonsmakten.

  Hva ønsker Birkelund å oppnå med å servere løgnaktig propaganda?

 4. Avatar for Olaf Olaf says:

  Helt enig.
  Derimot finner jeg det vanskelig å båssette denne Birkelund, da han stort sett bare kopierer de konspirasjoner og løgner som kommer fra vårt naboland.
  Det blir vel som å forsøke å skille Steigans kommunistiske holdning fra hans fascistiske lefling.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det virker som du har en forkjærlighet til de tyrkisk- mongolske horder.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nei. Beklager. Det var til Olaf.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Fint om du gidder å lese hva som skrives før du plager andre med nykterismen din

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

34 flere kommentarer

Deltakere