Hvordan går kampen mellom USA og Kina?

2
Illustrasjon: Shutterstock

Hvordan går egentlig kampen mellom USA og Kina? Er Kina i ferd med å gjøre USA rangen stridig som den dominerende makta i verden, eller vil USA opprettholde sitt imperium?

I en svært interessant kronikk i Aftenposten advarer professor Terje Tvedt mot å tro at USA står foran et snarlig sammenbrudd. Det han ser er «amerikansk hegemoni — ikke kollaps«.

Det er en betimelig advarsel. I lange tider beveger imperier seg som isbreer; de sklir riktignok nedover, men det går langsomt. Noen imperier fortsetter til og med å leve som skinndøde etter at de egentlig har gått ut på dato, slik som Det britiske imperiet. Likevel går det an å se på trender og ta noen krysspeilinger på hvordan det ligger an. For det vi vet med historisk sikkerhet er at imperier går under, og i noen epoker skjer det voldsomme brudd som får vidtgående konsekvenser. For eksempel gikk det sovjetiske imperiet veldig fort i oppløsning da det først begynte å rakne.

Kinas vekst

På 1980-tallet var det Japan som var den store økonomiske utfordreren for USA. Men fra 2000 har det vært Kina. Målt i BNP etter kjøpekraft (PPP) passerte Kina Japan i 2000. I nominell BNP gikk Kina forbi Japan etter finanskrisa og inntok andreplassen etter USA. I 2012 gikk Kina forbi USA som ledende handelsnasjon, en posisjon USA hadde hatt i 60 år. I 2014 gikk Kina forbi USA i BNP(PPP). USA hadde hatt topposisjonen siden 1872.

USAs økonomi ser ut til å krympe med 3,7 prosent i 2020, sier The Fed. Kina er det eneste landet som kan regne med vekst i 2020, og i gjennomsnitt regner man med at veksten blir på 2,4 prosent. Ved årsslutt regner man med at veksten er oppe igjen i over 5 prosent. Hvis den skulle holde seg der i gjennomsnitt i åra som kommer vil Kinas totale økonomi bli doblet innen 2034. Dersom USA kommer opp i et snitt på 2 prosent i året, vil deres økonomi være forbigått av Kina på det tidspunktet – i absolutte tall.

I kjøpekraftsverdi er Kinas BNP allerede en god del større enn USAs, 24,2 billioner dollar mot 20,8 billioner. Kjøpekraftverdi har betydning fordi den forteller hvor mye arbeidskraft og varer man får for pengene.

Made in China 2025

I 2015 lanserte president Xi Jinping Kinas mål fram mot 2025, det som blir kalt Made in China 2025. Landet tar sikte på å gå fra å ha en eksportdrevet økonomi til å ha en innovasjonsdrevet økonomi.

I offisiell kode går denne planen ut på å ha en økonomi som er innovasjonsdrevet, som legger vekt på kvalitet over kvantitet, som har en sterk økologisk dimensjon og fostrer menneskelig talent.

For å bryte ned disse kodene kan man si at Kina ønsker å erobre den høyeste delen av den globale produksjonskjeden. Den hjemlig produksjonen av høyteknologikomponenter skal øke til 40% i 2020 og 70% i 2025.

Det dreier seg om:
1) Avansert informasjonsteknologi
2) Automatisert og robotisert maskinindustri
3) Luftfarts- og romteknologi
4) Skipsutstyr og høyteknologisk skipsfart
5) Høyteknologisk jernbaneutvikling
6) Kjøretøyer med nye energisystemer
7) Ny energiproduksjon
8) Moderne landbruk
9) Nye materialer
10) Biopharma og avanserte medisisnske produkter

Council on Foreign Relations, elitens fremste tenketank i USA, kaller Made in China 2025 for en «eksistensiell trussel mot USAs teknologiske lederskap».

«Kinas intensjon med Made in China 2025 er ikke så mye å slutte seg til rekkene av høy-teknologiske økonomier som Tyskland, USA, Sør-Korea og Japan – men å erstatte dem fullstendig.»

Kina går forbi i forskning også. I 2018 var Kina ledende forskningsnasjon på 32 av 138 felter bare forbigått av USA som var ledende på 82 områder. Men Kina haler innpå. I 2017 var landet ledende på 25 områder. Målt i antall fagfellevurderte forskningsartikler har Kina allerede gått forbi USA på områder som kjemi, datavitenskap, energi, fysikk og astronomi, engineering og så videre. USA holder fortsatt en del viktige førsteplasser og er fortsatt en ledende forskningsnasjon, men tendensen er klar: De blir tatt igjen og forbigått. I antall patentsøknader er Kina alt forbi USA (kilde World Intellectual Property Organization WIPO):

Kinas akilleshæl innen datateknologi har vært at landet har vært avhengige av USA-produserte datachips. Handelskrigen har gjort at Kina setter store krefter inn på å rette opp dette misforholdet, og det er litentvil om at de kommer til å klare det, siden de alt leder på nært beslektede felter, slik som kunstig intelligens (AI) og hardware.

Så det er liten tvil. Basert på harde fakta er Kina i ferd med å gå forbi USA på område etter område, og det går historisk sett veldig fort. Et område der USA fortsatt er totalt overlegen er kultur og ideologi. Der er Kina helt elendige overfor Vesten, og særlig USA. Testspørsmål: Hvor mange kinesiske filmserier har du sett i det siste?

USA er fortsatt verdens ledende militærmakt, men også på dette området skjer det viktige endringer som vi skal komme tilbake til.

Klikk på bildet og bli med i dugnaden for en kritisk og uavhengig journalistiskk
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. testspørsmål: Hvor mange kinesiske filmserier har du sett i det siste?

  Jeg har ikke set nogen, men jeg vil gerne se noget hvis man kan se med undertekster på et sprog jeg genkender. Hellere det end tegnefilm for voksne fra Hollywood, Batman,spiderman, Avengers. Captain Amerika
  Hollywood hva engang USA største eksportør af kultur, det er det ikke længere Hollywood kan ikke lave gode film længere , Hvornår har du sidst set en god film fra USA? Kina har ikke som mål og påtvinge sin kultur til andre lande som USA har gjort, de har ikke noget mål om at dominere verden og åbne en mcdonalds i alle land.

  Det må uddybes.
  Det mest populære som er kommet fra USA kan du spore tilbage til et enkelt subkultur den sorte del af befolkningen. Vi snakker om et land som har eksisteret i lidt over 200 år, hvordan kan det land påstå en overlegen kultur? Hvad er det vi har har fået fra USA som har været helt fantastisk? Hvad er det USA har beriget vores verden med de sidste 60 -70 år? Voldsforherligelse? Kulinariske mesterværker som Mcdonalds og Coca cola? Kina har en kultur som går mere end 4000 år tilbage, i langt den største tiden så hva de langt foran i teknologi i forhold til de vestlige civilisationer. Kina er et af de ældste civilationer i verden sammen med Egypt og Indien og Babylon. Kejseren i Kina havde skriftlige korrespondanse med sine folk på et tidspunkt hvor folk i vesten boede i huler. Der er ikke noget felt hvor Kina er mere overlegen end Kultur og ideologi i forhold til USA.

 2. Avatar for bkfrem bkfrem says:
  • skal vi ikke lige holde fast i at Kina og usa har et kapitalistisk skæbnefællesskab.Set fra en arbejders side, stinker begge lande af lort og død. Den rådnede kapitalisme.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere