Made in China 2025 er vendepunktet

15

USAs handelssanksjoner mot Kina går i stor grad ut på å forsøke å hindre Kina i å gjøre sitt store sprang inn i framtida, det som kalles «Made in China 2025». Svært mye taler for at dette forsøket på å få det kinesiske lokomotivet til å spore av ikke bare vil være mislykket, men at det også vil skade USAs egne interesser.

Vil overta ledelsen

Jeg møtte sjefen for Kinas plankommisjon i 1998 og tilbrakte mange timer med ham der jeg fikk anledningen til å sprre ham ut om Kinas strategi og økonomiske tenkning. Det hadde da gått opp for meg at veksten i landets økonomi var så sterk at Kina ville gå forbi USA i BNP PPP (kjøpkraftsvektet BNP) før 2020. (Dette skjedde allerede i 2016.) Jeg spurte derfor: «Hvor vil dere være i 2050? Vil dere gå forbi Norge i BNP per capita?»

I Kina gir det mening å stille et slikt spørsmål, for kineserne tenker strategi i tiår og hundreår. Et femtiårsperspektiv er derfor den naturligste ting av verden. Plansjefen så på meg, liksom forskrekket, og svarte:

«Nei, det klarer vi ikke.» Etter en liten kunstpause fortsatte han: «Men Australia, det skal vi klare.»

Dette var en øyeåpner av de store. Australias BNP per capita var da 75% av USAs. Kina har fire ganger så mange innbyggere som USA. Så det han sa med forsiktige ord var at i 2050 hadde Kina planer om å ha en økonomi som er tre ganger så stor som USAs!

Og det verste er at Kina er på vei dit. Det er tjue år siden denne samtalen og Kina holder kursen mot 2050-målet. En gang på 2020-tallet, antakelig rundt 2028, vil Kina gå forbi USA i totaløkonomi, altså ikke vektet mot kjøpekraft. Da vil det amerikanske hegemoniet langt på vei være slutt.

Men målet er ikke bare å bli større i rå muskler. Målet er å bli smartere, bedre, mer innovativ, kort sagt å g forbi USA på alle de områdene der USA har hatt sin kvalitative styrke, og det er det Made in China 2025 handler om. Det vil si: målet handler ikke om USA, det handler om Kina. Kina ønsker igjen å bli verdens desidert ledende makt ikke bare økonomisk og handelsmessig, men når det gjelder vitenskap, teknologi og miljø. Og hvis de ikke stoppes av en storkrig, vil de lykkes.

«En trussel mot USAs teknologiske lederskap»

Council on Foreign Relations, elitens fremste tenketank i USA, kaller Made in China 2025 for en «eksistensiell trussel mot USAs teknologiske lederskap».

«Kinas intensjon med Made in China 2025 er ikke så mye å slutte seg til rekkene av høy-teknologiske økonomier som Tyskland, USA, Sør-Korea og Japan – men å erstatte dem fullstendig.»

CFR mener at et Kina som vil være 70% sjølforsynt med høyteknologi vil utgjøre en stor trussel mot land som Tyskland og Sør-Korea. Det kan være noe i det. Alternativet er at Tyskland og Sør-Korea velger å bli med på det kinesiske toget, slik de er invitert til.
USA anklager Kina for å drive med kopiering av utenlandsk, og særlig amerikansk teknologi. Det kan være noe i det også. I så fall driver de den samme sporten som Storbritannia på 1800-tallet beskyldte USA for å drive med. Alle industriland på vei oppover har gjort dette, så det er gammelt nytt.

Men dette er en villet forvrenging. USAs strateger vet utmerket godt at på noen områder har Kina allerede gått forbi USA og setter sine egne standarder. Til USAs store frustrasjon gjelder dette også innen romfart og våpenteknologi.

Dessuten bruker Kina sine enorme valutareserver til å kjøpe opp teknologiselskaper over hele verden. Det er også en praksis som USA burde kjenne igjen, og som de vil ha vanskelig for å hindre.

Sjefsøkonomi Goldman Sachs Jan Hatzius sier at det er mulig for et land med handelsunderskudd å oppnå en betydelig reduksjon av underskuddet. Men det kommer til en høy pris i form av lavere vekst. «For å si det enkelt: den sikreste måten å redusere underskuddet på er en resesjon.»

Eller å skyte seg sjøl i foten, som vi sier på norsk.

I neste artikkel skal vi se på Kinas forsøk på å få med seg store deler av verden på dette store spranget.

 

Les også:

Googles sjef: Kina vil gå forbi USA på kunstig intelligens i 2025

CIA-sjefen: Kina er vår strategiske hovedmotstander

– Kina blir en ledende forskningsnasjon

Kina går forbi USA i teknikk og vitenskap også

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Noe fra internet:
  Still today, the US GDP accounts for 22% of world’s GDP, while 80% of international payments are made in dollars.

  Hence the United States receives goods from abroad always at comparatively very low prices, while the massive demand for dollars from the rest of the world allows to refinance the US public debt at very low costs.

  Spørsmålet er om verden rett og slett er på vei mot dollar mangel? I utgangspunktet må land skaffe seg dollars ved å eksportere varer og tjenester til USA for å skaffe seg dollars. Dollars som senere brukes til å kjøpe olje og veldig mye annet fra andre land (land som krever betaling i dollars). For å skaffe seg nok dollars fra USA forutsetter det at USA har en helt enormt stor impoert av varer fra hele verden. Og hvordan skal forbrukere i USA klare å konsumere alt det som må importeres kan man lure på.

  Det høres ut som det er på tide å komme over på et nytt valutasystem for internasjonal handel som bruker SDR (special drawings right) eller Bancor (slik som Keynes i sin tid foreslo).

 2. Her er en artikkel som kan ha interesse:
  Trump China Trade War Has Deeper Agenda
  https://journal-neo.org/2018/04/08/trump-china-trade-war-has-deeper-agenda/
  Washington’s recent trade actions are aimed foursquare at China, not at the EU or other trade partners. However, the aim is not to reduce China exports to the US. The aim is a fundamental opening up of the Chinese economy to the Washington free market liberal reforms that China has steadfastly resisted. In a sense, it is a new version of the Anglo-American Opium Wars of the 1840s using other means to open China.

 3. “There exist basically two contradictory visions of the Chinese future economy and this is what the Washington attacks are about. One is to force China to open its economy on terms dictated by the West, especially by US multinationals. The second vision is one put in place during the first term of Xi Jinping aiming to transform China’s huge economy into the world’s leading technology nation over the coming seven years, a tall order but one Beijing takes deadly serious.”
  https://journal-neo.org/2018/04/08/trump-china-trade-war-has-deeper-agenda/

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Takk for linken. William F. Engdahl er alltid verdt å høre på.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

15 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.