Biden vil etablere korporativ kontroll over sosiale medier

0
Illustrasjon: Shutterstock

Utfra et påskudd om å få kontroll over våpensalg, masseskytinger og trakassering på nettet, vil Joe Biden etablere en såkalt Task Force on Online Harassment and Abuse. Dette går fram av nettsidene til Biden. Leser man teksten oppmerksomt vil man se at dette er noe langt mer enn å drive kamp mot vold og trakassering:

Opprette en Task Force on Online Harassment and Abuse for å fokusere på sammenhengen mellom masseskyting, nettsjikane, ekstremisme og vold mot kvinner. Som president vil Joe Biden innkalle en nasjonal Task Force med føderale byråer, delstatsledere, advokater, retts- og politimyndigheter og teknologieksperter for å studere grov seksuell trakassering, forfølgelse og trusler på nettet, inkludert hevnporno og dype forfalskninger (deepfakes) – og sammenhengen mellom denne trakasseringen, masseskyting, ekstremisme og vold mot kvinner. Arbeidsgruppen vil bli få i oppgave å utvikle banebrytende strategier og anbefalinger for hvordan føderale og statlige myndigheter, sosiale medieselskaper, skoler og andre offentlige og private enheter kan takle denne unike utfordringen. Arbeidsgruppen vil vurdere plattformansvar, gjennomsiktige rapporteringskrav for trakassering og respons, og beste praksis. (Vår utheving, red.)

Den siste delen av teksten viser at Biden tar sikte på å skape et fullstendig korporativt system der etterretningstjenester, politiet, rettsapparatet, skoleverket, private selskaper og sosiale medier skal integreres i en felles maktstruktur, ikke bare mot vold, men også mot det de kaller «deepfakes».

Ikke noe maktfordelingsprinsipper her, nei, ikke noe First amendment eller rettssikkerhet. Dette integrerte maktssystemet fra topp til bunn i samfunnet vil kunne slå til mot enhver hvor som helst. Påskuddet er å hindre masseskytinger, trakassering og vold mot kvinner, men man ser med et halvt øye at fullmaktene vil omfatte alt som makthaverne i USA ønsker å slå ned på og undertrykke.

Det er også riktig å kalle det autoritært korporativt, siden det her blir en sammensmelting av offentlig og privat makt. Slik systemet i USA fungerer vet vi fra Edward Snowdens avsløringer at dette systemet vil bli underordnet NSA, CIA og andre etterretningsorganer og at de vil ha til rådighet et enormt og ekstremt detaljert informasjonssystem om alle innbyggere i samfunnet.

Snowden, som er en tidligere ansatt i National Security Agency, lekket i sin tid dokumenter om USA-regjeringens masseovervåkning. Nå advarer han mot at regjeringer kan utvide den adgangen de får til befolkningens personlige informasjon i en krise, for denne kan senere godt brukes til å overvåke deres bevegelser.

Under denne pandemien, for eksempel, kan en regjering si at de er bekymret for befolkningens helse, og kan så sende ut en ordre som gjelder alle som går på helsestudio, for å måle deres puls og hjerterytme, og så forlange å få tilgang til hva slags aktiviteter de ellers driver med, sier Snowdon.

«De vet allerede hva du pleier å søke på på internett», sa Snowdon i intervjuet. «De vet allerede hvor telefonen din beveger seg rundt. Nå kan de altså få vite om hjertevriksomheten din og hva pulsen din er. Hva skjer når de begynner å blande sammen disse kunnskapene og føyer kunstig intelligens til dette?».

Joe Biden vil altså integrere dette systemet med sin Task Force on Online Harassment and Abuse, og tilhengerne hans vil sikkert prøve å selge det som «progressivt», siden det jo angivelig dreier seg om å «hindre vold mot kvinner».

Støtt steigan.no via Vipps 116916

Forrige artikkelSpania i dag: Du kan få opptil 60 000 euro i bot!
Neste artikkelHvordan går kampen mellom USA og Kina?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).