Black Friday – då strejkade lagerarbetarna på Amazon!

12
Tekstilarbeidere i Dhaka i Bangladesh demonstrerte mot Amazon 27. november 2020. Foto: Shutterstock

Initiativet #MakeAmazonPay manade till strejk och protester för att uppmärksamma de usla arbetsförhållandena – på årets största shoppingdag.

Av Alexandra Nylund, Proletären.

Black Friday strejkade och protesterade tusentals Amazonanställda i sammanlagt 15 länder för att uppmärksamma de usla arbetsförhållandena och lönerna på det antifackliga företaget. Genom ett initiativ som kallas för #MakeAmazonPay vill anställda och fackliga aktivister få Amazon att sluta sätta vinster före arbetares liv och hälsa.

I ett uttalande från #MakeAmazonPay som skickats till Amazon och undertecknats av 39 organisationer, däribland UNI Global Union och Amazon Workers International, står bland annat:

”Vi är lagerarbetare, klimataktivister och medborgare runt om i världen och tar oss an världens rikaste man och det multinationella företaget bakom honom. Under covid-19-pandemin har Amazon blivit ett företag med biljonomsättning, och vd:n Jeff Bezos den första personen i historien att ha en personlig förmögenhet som överskrider 200 miljarder dollar. Under tiden riskerade Amazons lagerarbetare sina liv och möttes hot och trackaserier om de höjde rösten för sina rättigheter till en rättvis lön.”

Blankt nej till Amazonkritik i Sörmland

De samordnade protesterna mot Amazon sker på Black Friday, en av årets största shoppingdagar, för större effekt.

#MakeAmazonPay lyfter också frågan om företagets bristande åtgärder för att skydda arbetare från coronasmitta. På flera av Amazons lager runt om i världen har smittspridningen varit stor och företaget började testa arbetare för covid-19 på tok för sent.

I Storbritannien har handelsfacket GMB krävt att anställda som testats skulle skickas hem med full lön i väntan på provsvar.

– Arbetarna är rädda för att om de inte kommer till jobbet får de inte betalt och deras familj riskerar hemlöshet, men om de går till jobbet kan de dö, säger Amanda Gearing på GMB i ett pressmeddelande.

Trots – eller kanske tack vare coronakrisen har det gått oerhört bra för Amazon och företaget redovisade en 200-procentig ökning av sin kvartalsvinst för tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Den landade på 6,3 miljarder dollar, motsvarande 56 miljarder kronor.

Enligt beräkningar gjorda av #MakeAmazonPay skulle Jeff Bezoz kunna ge alla Amazonanställda en bonus på 105.000 dollar, nästan 900.000 kronor, och ändå ha en lika stor förmögenhet som vid coronapandemins början.

#MakeAmazonPay lyfter också frågan om företagets enorma klimatpåverkan och det faktum att de knappt behöver betala skatt.

Amazons jobbannons: Analytiker som kan bevaka organiserade arbetare

Les: Amazon-kartellet

Amazon-arbeidere forteller om dårlige arbeidsforhold

Integrasjonen mellom Amazon og USAs etterretning

Det fejas på golvet för Mr. Bezos

Amazon-arbeidere med landsomfattende aksjon i USA

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Streik er ikke et trussel om litt. Vi får en ny spilleplan raskt men hvor er den store debatten? Det man skal få med seg er at roboter blir veldig mye effektivere fra år til år og nå eskalererer det. Det er ikke et tidsperspektiv på 10 år ens føre teknologisk arbeidsledighet er et gigant problem.

  Robots on the rise as Americans experience record job losses amid pandemic

  https://www.youtube.com/watch?v=XqhaNUjFI38

  Bra artikkel og video fra november 2020.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Humaniserte roboter smiler konstant. Når man får se de uten “maske” uttrykker de lite av emosjoner. De virker nærmest likegyldige til lykkebegrepet. Husker for en evighet siden var smilekurs populært i offentlig sektor. Dette hadde de lært fra de private tjenesteyterne. Nå skal alle smile. Spesielt på nyhetene. Der er ikke en ulykke fæl nok til ikke å trekke på smilebåndet.

 3. Du har kanskje vært i Russland, og lagt merke til den mer nøkterne kulturen på det området :

  “When you are around people, who experience any significant troubles, smiling is considered inappropriate. In some cultures smile is a sign of empathy and support, but in Russia smiling when somebody shares his or her bad news is considered highly offensive”

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Vi er i ferd med å thailandifiseres.

  Thai-smile

 5. Avatar for Comrad Comrad says:

  Da primærnæringene ble mekanisert tok folk jobb i sekundærnæringene. Da de ble flagget ut tok folk jobb i tertiærnæringene og når de nå blir automatisert, blir folk til “useless eaters” … God jul!

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Altså poenget, teknikkutviklingen og digitalisering resultater i at roboter blir alt mer avanserte asap. Og da har vi raskt en problemstilling som eksempelvis Yanis Varoufakis har tatt opp. Forbindelsen mellom arbeidere og kapitalen forvinner. Kapitalen trenger ikke lengre arbeidere og de store massorna av befolkningerne i stor utstrekning lengre om litt. Her snakker vi under 10 år trur jeg da. Hva skjer då🤔

  The rise of the Covid robots – in pictures

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Ja jag så det nå men ja. Om litt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere