Black Friday – då strejkade lagerarbetarna på Amazon!

0
Tekstilarbeidere i Dhaka i Bangladesh demonstrerte mot Amazon 27. november 2020. Foto: Shutterstock

Initiativet #MakeAmazonPay manade till strejk och protester för att uppmärksamma de usla arbetsförhållandena – på årets största shoppingdag.

Av Alexandra Nylund, Proletären.

Black Friday strejkade och protesterade tusentals Amazonanställda i sammanlagt 15 länder för att uppmärksamma de usla arbetsförhållandena och lönerna på det antifackliga företaget. Genom ett initiativ som kallas för #MakeAmazonPay vill anställda och fackliga aktivister få Amazon att sluta sätta vinster före arbetares liv och hälsa.

I ett uttalande från #MakeAmazonPay som skickats till Amazon och undertecknats av 39 organisationer, däribland UNI Global Union och Amazon Workers International, står bland annat:

”Vi är lagerarbetare, klimataktivister och medborgare runt om i världen och tar oss an världens rikaste man och det multinationella företaget bakom honom. Under covid-19-pandemin har Amazon blivit ett företag med biljonomsättning, och vd:n Jeff Bezos den första personen i historien att ha en personlig förmögenhet som överskrider 200 miljarder dollar. Under tiden riskerade Amazons lagerarbetare sina liv och möttes hot och trackaserier om de höjde rösten för sina rättigheter till en rättvis lön.”

Blankt nej till Amazonkritik i Sörmland

De samordnade protesterna mot Amazon sker på Black Friday, en av årets största shoppingdagar, för större effekt.

#MakeAmazonPay lyfter också frågan om företagets bristande åtgärder för att skydda arbetare från coronasmitta. På flera av Amazons lager runt om i världen har smittspridningen varit stor och företaget började testa arbetare för covid-19 på tok för sent.

I Storbritannien har handelsfacket GMB krävt att anställda som testats skulle skickas hem med full lön i väntan på provsvar.

– Arbetarna är rädda för att om de inte kommer till jobbet får de inte betalt och deras familj riskerar hemlöshet, men om de går till jobbet kan de dö, säger Amanda Gearing på GMB i ett pressmeddelande.

Trots – eller kanske tack vare coronakrisen har det gått oerhört bra för Amazon och företaget redovisade en 200-procentig ökning av sin kvartalsvinst för tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Den landade på 6,3 miljarder dollar, motsvarande 56 miljarder kronor.

Enligt beräkningar gjorda av #MakeAmazonPay skulle Jeff Bezoz kunna ge alla Amazonanställda en bonus på 105.000 dollar, nästan 900.000 kronor, och ändå ha en lika stor förmögenhet som vid coronapandemins början.

#MakeAmazonPay lyfter också frågan om företagets enorma klimatpåverkan och det faktum att de knappt behöver betala skatt.

Amazons jobbannons: Analytiker som kan bevaka organiserade arbetare

Les: Amazon-kartellet

Amazon-arbeidere forteller om dårlige arbeidsforhold

Integrasjonen mellom Amazon og USAs etterretning

Det fejas på golvet för Mr. Bezos

Amazon-arbeidere med landsomfattende aksjon i USA

Forrige artikkelDet store påskuddet … for dystopi
Neste artikkelMilliardærenes klassekamp for å skape et dystopisk arbeidsliv