Amazon-arbeidere forteller om dårlige arbeidsforhold

0

Økende produktivitetspress, konstant overvåking, og arbeidere som tisser i søppelkasser på grunn av lite tid til pauser. Dette er noe av det som rapporteres om arbeidsforholdene hos netthandelgiganten Amazon.

Journalisten James Bloodworth jobbet i 2016 på Amazon som en del av forarbeidet til sin bok om lavtlønnede yrker i Storbritannia, «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain».

Bloodworth sa lageret han jobbet på minnet om et fengsel, med overvåking og stadige sikkerhetssjekker. Han mente også at produktivitetspresset var urimelig høyt, og at det var snaut med tid til nødvendige pauser.

Business Insider omtalte Bloodworths opplevelser i en artikkel i april i år. Der refererte de også til en spørreundersøkelse av Amazon-ansatte, der tre fjerdedeler av arbeiderne sa de var redde for å gå på toalettet, da dette kunne gjøre at de ikke nådde produktivitetsmålet.

Siden publiseringen av Bloodworths historie i forrige måned, ble Business Insider kontaktet av mer enn 30 personer som sa at de jobbet for Amazon i USA, Storbritannia, og Tyskland. De fortalte om sine egne erfaringer som arbeidere i et Amazon-lager – eller «Fulfillment center», som Bloodworths overordnede insisterte på at det måtte kalles.

Arbeiderne som har henvendt seg til Business Insider bekrefter i stor grad Bloodworths framstilling av forholdene.

Overvåking og straff
Arbeidere som plukker varer hos Amazon blir overvåket tett i arbeidsdagen sin. Skanneren de bruker til å registrere varer med tar også tiden mellom hver gang en vare skannes. Plukkerne må ha et bestemt antall registreringer per time. Hvis ikke kommer en leder og sjekker hva de gjør.

Å snakke med en kollega, gå og hente seg noe å drikke eller bruke for lang tid på å finne en pakke regnes som sløsing av tid som kan gi straffepoeng. Fem straffepoeng betyr obligatorisk samtale med overordnet. Etter tre slike samtaler får man en rapport på seg. Tre rapporter betyr sparken.

Ifølge The Times, som undersøkte forholdene i 2016, så ble det gitt straffepoeng for sykefravær, selv med legeerklæring. Straff ble også gitt til arbeidere som gjorde feil.

Ansatte sier det er krevende å finne nok tid til å gå på toalettet. Når de måtte vente i kø for å gå gjennom metalldetektorsjekken kunne det gå ytterlig utover tiden de kunne bruke på toalettbesøk eller lunsj.

Med lite tid tilgjengelig og stort press for å registrere nok varer hver time er det kanskje ikke så rart at arbeidere føler at de må finne provisoriske ordninger for hurtig vannlating, som flasker eller søppelkasser.

En ansatt i et tysk Amazon-lager beskrev hvordan arbeiderne når de kommer på jobb må legge de personlige eiendelene sine i et lite skap før de går gjennom en metalldetektor.  Selv om det var mange kameraer og sikkerhet for å hindre varesvinn i lageret, så var det lite sikring av de ansattes personlige eiendeler, og tyveri hendte ofte.

Amazon svarer at det nå er installert kameraovervåking i området der de ansattes eiendeler oppbevares. De sier at de har gjort det lettere å kunne spise uten å måtte vente lenge i kø ved sikkerhetssjekken. Virksomheten sier at de ikke tar tiden på toalettbesøk, og at de har sørget for at det alltid er kort vei til et toalett. Poengsystemet de brukte skal også ha blitt fjernet.

Arbeidere Business Insider snakket med reagerer på ledelsens svar på kritikken de har fått. De sier det fortsatt brukes et poengsystem. Toalettene skal også være for få og for langt unna.

Arbeidere uttrykker også frustrasjon over det store presset for å hele tiden levere raskt for å øke fortjenesten, mens Amazon-eier Jeff Bezos høster en enorm profitt og har blitt verdens rikeste mann, med en formue anslått til omtrent 130 milliarder dollar.

 

 

Forrige artikkelHvordan Kina ble verdens største finansieringskilde
Neste artikkelEt svekket USA bryter Iran-avtalen – Israel angriper Syria