Amazon-arbeidere med landsomfattende aksjon i USA

0
Samlebåndarbeider hos Amazon. Foto: Shutterstock

Mer enn 300 Amazon-ansatte fra minst 50 anlegg i USA har undertegnet et opprop som oppfordrer til delta i en masseprotest mot manglende beskyttelse av arbeiderne mot koronasmitte. Dette skriver NBC News.

Det er organisasjonen United for Respect som organiserer oppropet. Organisasjonen har også hatt kampanjer mot supermarkedskjeden Walmart, mot milliardærene på Wall Street og mot Toys-R-Us. De skriver at de har 16 millioner medlemmer og at de arbeider for «en økonomi der selskapene respekterer arbeiderne og støtter et demokrati som tillater amerikanere å leve og arbeide med verdighet.»

I oppropet krever arbeiderne umiddelbar stengning og desinfisering av anlegg der det er påvist koronasmitte. De krever også riktig beskyttelsesutstyr og trening i å bruke dette.

Amazon er beryktet for å behandle arbeiderne svært dårlig, så protesten tar også opp igjen krav arbeiderne har reist tidligere, men som er blitt aktualisert av koronakrisa. Det gjelder blant annet krav om 14 dagers betalt sjukefravær og helsetiltak for alle arbeidere. De protesterer også mot akkorder som «gjør håndvask og sikkerhetstiltak umulig».

NBC News skriver at det er den første landsomfattende aksjonen blant varehusarbeidere for sikkerhet i forbindelse med koronakrisa.

I mars var det en streikeaksjon op Amazons anlegg på Staten Island etter at selskapet hadde sparket en arbeider som organiserte en streik mot de rådende forholdene.

Amazon er kjent for elendige arbeidsforhold og arbeiderne har ofte klaget over at de blir behandlet som roboter.

Les: Verdens rikeste mann og hans menneskelige roboter.

Økende produktivitetspress, konstant overvåking, og arbeidere som tisser i søppelkasser på grunn av lite tid til pauser. Dette er noe av det som rapporteres om arbeidsforholdene hos netthandelgiganten Amazon.

Journalisten James Bloodworth jobbet i 2016 på Amazon som en del av forarbeidet til sin bok om lavtlønnede yrker i Storbritannia, «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain».

Bloodworth sa lageret han jobbet på minnet om et fengsel, med overvåking og stadige sikkerhetssjekker. Han mente også at produktivitetspresset var urimelig høyt, og at det var snaut med tid til nødvendige pauser.

Business Insider omtalte Bloodworths opplevelser i en artikkel i 2018. Der refererte de også til en spørreundersøkelse av Amazon-ansatte, der tre fjerdedeler av arbeiderne sa de var redde for å gå på toalettet, da dette kunne gjøre at de ikke nådde produktivitetsmålet.

Les: Amazon enda et skritt mot menneskelige roboter?

Bare ei uke etter at 17 millioner mennesker i USA hadde registrert seg som arbeidsløse kunne verdens rikeste mann, Jeff Bezos, som eier Amazon, notere seg for sin største formue noen gang. Rikdommen hans har økt med 24 milliarder dollar siden 2019 til hele 138,5 milliarder. Dette skriver Bloomberg.

Les: Millioner havner i arbeidsløshet og fattigdom, men milliardærene blir rikere enn noen gang


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.