Integrasjonen mellom Amazon og USAs etterretning

15

Etterretningsorganisasjonene i USA fikk i 2014 det tidsskriftet The Atlantic betegnet som ei ”adrenalinsprøyte i brystet”. Fra sommeren 2014 begynte selskapet Amazon å betjene alle de 17 etterretningsorganisasjonene i USA gjennom såkalt ”cloud computing” i et system utviklet av Amazon Web Services for CIA.

The Atlantic er ei nettavis og en nettjeneste som er eid av milliardæren David G. Bradley, en mann som har støttet Barack Obama og Hillary Clinton. Han betegner seg sjøl som en ”sentrist” og en ”neocon”. Så The Atlantic er ikke akkurat noe perifert undergrunnsforum. Deres kontakt med djupstaten og maktapparatet i USA er så tett at det er grunn til å tro at denne artikkelen bygger på førstehånds informasjon.

Hvis teknologien fungerer slik den er tenkt, vil den innlede en ny æra av samarbeid og koordinasjon, slik at etterretningsbyråene mye lettere kan dele informasjon og tjenester. For første gang vil etterretningstjenestene kunne bestille en rekke on-demand datatjenester og analytiske tjenester fra CIA og National Security Agency. I tillegg betaler de bare for det de bruker.

Visjonen ble først skildret i Intelligence Community Information Technology Enterprise-planen som ble drevet fram av direktør for National Intelligence James Clapper og etterretningsmannen Al Tarasiuk. Cloud computing er en av hovedkomponentene i strategien for å hjelpe etterretningstjenestene å oppdage, få tilgang til og dele kritisk informasjon i en tid med tilsynelatende uendelige data.

USAs regjering brukte mer penger på informasjonsteknologi i etterretningstjenestene enn noen gang tidligere. IT-utgiftene nådde 8 milliarder dollar i 2013, ifølge budsjettdokumenter lekket av tidligere NSA-operatør Edward Snowden. CIA og andre byråer kunne ha brukt milliarder av dollar for å lage sin egen ”computer-sky”, men bestemte seg for å kjøpe en enkelt kommersiell løsning.

Og valget falt på Amazon. CIA og de andre etterretningstjenestene i USA har altså investert tungt i verdens største elektroniske varehus for å få tilgang til deres metoder og løsninger. Så store som investeringene er, må man si at Amazon er blitt etterretningstjenestens forlengede arm.

Når eieren av Amazon og Washington Post, Jeff Bezos, snart passerer Bill Gates som verdens rikeste mann, skyldes det blant annet i høy grad integrasjonen med USAs etterretning.

Når integrasjonen er så tett, er det ikke usannsynlig at CIA og de andre tjenestene får adgang til Amazons rådata. Amazon har enormt mye kunnskap om sine kunder over hele verden, deres persondata, deres smak, deres preferanser og så videre. Dette er en gullgruve for etterretningstjenestene.

CIAs informasjonssjef Douglas Wolfe kalte dette «en av de viktigste teknologiinvesteringenee i nyere historie», med forgreninger langt utenfor teknologiens område.

Et monopol uten sidestykke

Amazon annonserte i juni 2017 at selskapet var i ferd med å kjøpe Whole Foods Market for 13,7 milliarder dollar. Nyheten om kjøpet økte markedsverdien til Amazon med 14 milliarder dollar, så man kan si at de ”fikk varehuskjeden gratis”.

Det vil gjøre Amazon ikke bare til det største online varehuset, men også gjøre det til en konkurrent til Wal-Mart om å være den største fysiske varehuskjeden. Amazon er nå så stort at det har vært reist forslag om å kreve oppdeling av selskapet etter antitrustlovgivninga. I 2016 sto Amazon for 30% av USAs samlede detaljomsetning offline og online. Amazon er ikke bare mye større enn alle de andre, men gjennom sitt nesten-monopol på ”datasky-tjenester” kontrollerer også selskapet den kritiske infrastrukturen til konkurrentene.

Dette selskapet er altså integrert med etterretningstjenestene og kontrollert av en svært aktiv politisk aktør som Jezz Bezos. Han har en politisk agenda, og han gjør ikke spesielt mye for å skjule den. Under hans eierskap har Washington Post blitt et propagandaorgan for USAs kriger, blant annet i Syria. Amazon er en ekspert på å unngå skatt og utnytte uorganisert arbeidskraft. Og Bezos er en sterk tilhenger av privatisering av utdanningsvesenet.

Og nå står han i spissen for å skape en mastodont som vet alt om deg og samtidig betjener samtlige etteretningstjenester i USA. Men noen vil sikkert fortsatt nekte å innse realitetene. Noen tror virkelig at kampen mellom arbeid og kapital er basert på fair play. Som Lennon og McCartney ville ha sagt:

«Living is easy with eyes closed.»

 

PS: Og forresten, hvem eier Amazon? (Tips: The usual suspects.)

Og Oljefondet har investert 22,99 milliarder kroner i selskapet, som utgjør 0,72%, altså ikke så langt under Morgan Stanley.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


15 KOMMENTARER

 1. Meget interessant opplysning, takk til Steigan som löfter dette fram i lyset. Uten Steigan ville dette värt ukjent, i alle fall for meg. Og jeg er nok ikke den enestesom var uvitende. Men enda er det et spörsmål om folk virkelig forstår konsekvensen av hva Amazon holder på med.

 2. Men hvem bryr seg? Folk flest sier bare: jaja men jeg har jo ikke gjort noe galt så jeg har intet å skjule. la dem bare overvåke. Vi må jo få tatt hatpratere og terroristene så det må vi akseptere.. men hver gang det smeller sier offentlige talspersoner som f x theresa may at de kunne umulig ha visst om ting på forhånd eller at det er umulig for dem å holde terrorister under oppsikt.. jadda…

 3. Mange er kanskje likgyldig til dette. Men man skal huske på at motparten vet alt om sine kunder, også deres økonomiske situasjon. Når man får et pristilbud på internet så må man regne med at leverandøren vet en god del om ens økonomiske situasjon og hva man har råd til å betale (om man får altså kundetilpasset prising tilpasset personens lommebok og konto).

  Ansatte i Forbrukerrådet (i Norge) har benyttet følgende teknikk ved feks bestilling av private flybilletter: Ved bestilling bruk PC’en til de mindre barna i familien og bestill flybillett via denne PC. Da tror datamaskinen i den andre enden at det er en ungdom som bestiller flybillett, dermed får man et lavpristilbud og kan spare en god del penger.

  Vi kan til slutt opp havne med en form for digital føydalisme hvor folk blir flådd økonomisk. Dette sammen med dagens boligpriser som fastsettes utifra folks maksimale evne (i snitt) til å betjene et boliglån og som ikke har noe med feks byggekostnadene å gjøre.

  • WP er vel det siste og muligens det tydeligste beviset på hva som har skjedd med pressen. Fra Pulitzer til Fake News og fordømming av medias viktigste støttespillere – Whistleblowerne’ som førte til prisen. Fordømmingen kom etter at Bezos kjøpte avisa. At Bezos og Wallstreet er skikket til å drive et så stort «maktapparat» trenger vi ikke å dvele ved. Spørsmålet er hvor kjapt klarer man å bygge opp en synlig motpol til Big Fake, før skadene blir altfor stor. Krigen i dag står mellom sunt folkevett og den kyniske griske monopolkapitalen, som kontrolleres av et banksystem som eier hele næringskjeden. Dette voldsmonopolet må plukkes i filler, og det kan på ikkevoldelig vis bare gjøres via organisert informasjon. Politikk er det bare å glemme fra vår flanke. De har hverken moral, kompetanse eller ryggrad til å avstå lønningsposen de mottar fra Wallstreetregimets krigsindustri og dens portefølge. Fin artikkel rundt Amazon, som «oljefondet» alias NBIM har investert 22 mrd. i.

 4. Til moderator
  Har det blitt forhåndsmoderering av kommentarer med bare en link nå da ?
  Jeg la inn en kommentar til jms fra 1971 da de første pakistanske turistene kom med blandt annet dette :

  “Tre og et halvt år senere innførte Norge innvandringsstopp, etter kraftig press fra venstresiden (LO og AKP(m-l) med flere) som mente at norske arbeidsplasser var truet. ”

  bare en link nå i en annen tråd, og fikk beskjed om
  «Your comment is awaiting moderation. «

 5. «[Jeff Bezos] har en politisk agenda, og han gjør ikke spesielt mye for å skjule den. Under hans eierskap har Washington Post blitt et propagandaorgan for USAs kriger, blant annet i Syria. Amazon er en ekspert på å unngå skatt og utnytte uorganisert arbeidskraft. Og Bezos er en sterk tilhenger av privatisering av utdanningsvesenet.»

  Den eneste trøsten er at mannen visstnok til tider er plaget av alvorlig nyrestein. Men det hjelper egentlig ikke så mye.

 6. […] Post er eid av milliardæren Jeff Bezos, som nå har passert Bill Gates som verdens rikeste mann. Bezos og hans selskap Amazon er kjent for å samarbeide direkte med […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.