Det fejas på golvet för Mr. Bezos

51
Foto: Shutterstock
Mikael Nyberg

Av Mikael Nyberg.

Vi är redo för business, skriver regeringen till Amazonchefen Jeff Bezos. Mångmiljonbidrag och skatterabatter ställs till förfogande. Men det är inte allt. Villkoren i arbetslivet har de senaste decennierna steg för steg anpassats till nätjättens affärsmodell. Medan fackliga och politiska ledare talar om den svenska modellen fortsätter framstötarna.


– DET ÄR SOM ORWELLS 1984. Storebror övervakar dig hela tiden.

Jag träffar honom i Koblenz i södra Tyskland. Han plockar varor på Amazons lager utanför staden. Work hard, have fun, make history lyder företagets motto. En handscanner leder honom som en mänsklig robot genom arbetsdagarna.

– Den talar om för dig exakt vart du ska gå. Plan 4, hylla D210, fack A15. Du skyndar dit med din vagn och din gula plastlåda.

– De registrerar ditt tempo, hur lång tid det tar för dig att ta dig från en punkt till en annan. Om du stannar till hos en arbetskamrat och pratar lite, kommer gruppledaren eller chefen springande och frågar varför det dröjde så länge att ta dig till nästa fack.

Ingen tid får förspillas nere på golvet, ett överflöd av kapitaliserad tid ska hopa sig hos Jeff Bezos, koncernens ägare. Dagsnoteringen närmar sig 200 miljarder dollar.

Jeff Bezos er ifølge Forbes verdens rikeste mann. Foto: Shutterstock

Ideologer till höger och vänster har ända sedan 1960-talet betraktat den industriella kapitalismen som ett passerat eller snart passerat stadium i mänsklighetens utveckling. De har talat om postfordism och det löpande bandets avveckling. De har förespeglat oss att den nya tekniken leder oss in i ett postindustriellt kunskaps- och nätverkssamhälle.

Men vad gömmer sig i Jeff Bezos motto?

Henry Fords produktionssätt utsträckt till varucirkulationen, Charlie Chaplins moderna tider i digitalt gränssnitt.

Amazon anlitar experter från den japanska bilindustrin för att organisera sina lager. En lokal chef berättar: ”… de är inte rådgivare, de är förolämpare, de är verkligen inte snälla … De är samurajer, de absolut sista samurajerna, killarna från Toyotas fabriker.”[1]

I Toyotamodellen, lean som managementkonsulterna kallar den, ska varje andrum, varje icke kapitalavkastande ögonblick, elimineras ur arbetsdagen. Därför minimeras lagren i alla led. Allt ska levereras just-in-time. Det löpande bandet sträcks bildligt talat ut över hela produktionsprocessen. Alla måste arbeta felfritt i den takt hela kedjan håller, och med planerad underbemanning förstärker företagsledningen pressen på arbetarna.

Amazon fullbordar detta management-by-stress med löftet om snabba leveranser till kunderna. Nutidens springschasar jagar runt på gator och vägar med lastbilar som det aldrig finns tid att lasta optimalt.

– Tänk vad det skulle gynna miljön om vi kunde vänta någon dag med leveranserna och fylla bilarna, sa en transportchef jag träffade på en buss från Skövde.

Fra et Amazon-lager. Innfelt prinsippskisse av hvordan Amazon-armbåndet virker for å kontrollere arbeiderne.

Utan reserver och marginaler är kedjan känslig för störningar. Amazons affärsmodell är därför oförenlig med stridbara, organiserade arbetarkollektiv. Bolaget är känt för sin vägran att teckna kollektivavtal.

”Otidsenligt, främmande och oacceptabelt”, skrev fem fackliga ledare i Svenska Dagbladet i juli.[2]

Amazon var på ingång med svensk sajt och distributionscentral. Men någon konfrontation med den amerikanska nätjätten kom aldrig till stånd.

Amazon lejer ut arbetet vid sitt nybyggda lager i Eskilstuna till Kuehne Nagel, ett schweiziskt företag som sedan länge har kollektivavtal med Transportarbetareförbundet. De fackliga företrädarna räknar hem ännu en framgång för den svenska modellen. ”Vi fick en bra relation med företaget”, säger Kjell Arbestål, lokal ombudsman för Transport efter ett första möte.[3] Handels tillförordnade ordförande, Linda Palmetzhofer, välkomnar Kuehne Nagels vilja att skriva kollektivavtal. LO avgör vilket av facken som ska teckna det lokala avtalet.[4]

Kollektivavtalsstrukturen har visat sig förvånansvärt stabil, förklarar Ingemar Göransson, pensionerad LO-utredare, för mig. Han ger ännu ett exempel:

– 1998 sitter jag och avtalssekreteraren Hasse Karlsson på hans rum och ljuger. In kommer bemanningsbolaget Manpowers Europachef. ”Vi vill etablera oss här”, säger han. ”Vi har en worldwide policy: vi skriver inga kollektivavtal. Men vi har fattat att det går inte här.” Så tittar han på Hasse och frågar: ”Kan jag skriva skriva ett sånt – nu, här, med dig?” Det tar två år. Sedan har vi ett avtal för bemanningsbranschen.

Strukturen säkrad.

Hur gick det på golvet?

Jag vet lokala strider där bemanningsavtalet kommit till användning, men överenskommelsen var inget stopp för förslumningen av arbetslivet. Patrik Ljunggren, ordförande för Transports avdelning 3 i Göteborg, såg under sin tid på Schenker hur bemanningsbolagen bredde ut sig. Den inhyrda personalen skulle vara ett tillskott vid tillfälliga arbetstoppar, hette det i början. Idag har vissa terminaler inga egna anställda förutom cheferna.

– Förr hade folk fast anställning, och personalstyrkan var dimensionerad för att klara både toppar och dalar i arbetsbelastningen. Det gav utrymmen för återhämtning. Det är borta idag.

– Rädslan brer ut sig. Så fort de inhyrda ställer krav på arbetsmiljö eller löner riskerar de att åka ut. Samtidigt oroar sig de ordinarie anställda för att bli utbytta mot bemanningspersonal. Det finns inhyrda som jobbar på samma ställe i fem, tio år utan trygghet. Vi har fått lite bättre koll på läget idag, men många invandrare och ungdomar blir fortfarande lurade på löner, arbetstider och annat.

– Vissa företag har mätverktyg för att kolla hur mycket alla presterar. Plockar man inte tillräckligt snabbt får man inte vara kvar. Det är inte tal om anpassade prestationskrav för någon som har slitit ut sig. Okej, säger bemanningsbolaget, då skickar vi någon annan.

Jag ringer Kuehne Nagel för att höra mig för om anställningsmöjligheterna vid det nya lagret.

– Vi har anställt de vi behöver för tillfället, säger kvinnan som svarar. Men senare ska vi rekrytera 250 personer. 60 procent egna anställda, 40 procent inhyrda.

Det blir plock i skift av varor i ett pick tower, ett lager med ändlösa rader av hyllor i flera våningar.

Bemanningsbolaget Tranpenad annonserar efter lagerpersonal:

”Just nu söker vi efter orderplockare till ett nyetablerat lager i Eskilstuna på deltid … Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är orderplock och packning. Du arbetar med handscanner och har lätt för att lära Dig nya system …

Vi önskar att Du

 • Trivs med ett högt arbetstempo
 • Har ett gott ordningssinne
 • Är noggrann, serviceinriktad och ansvarsfull
 • Är kvalité- och produktivitetsmedveten
 • Har ett stort engagemang och intresse för lager- och terminalarbete …”[5]

Work hard, have fun, make history.

Nätjättens stridsrop ekar sedan länge genom det svenska samhället. Statsmakten lockar inte bara med subventioner och skatterabatter. Våra liv har också lagts till rätta. Med bemanningsbolag, sms-anställningar och hyvlade arbetstider står Sverige till tjänst när Jeff Bezos vinstoptimerar underbemanningen och suger avkastning ur arbetsdagens sista andetag.

I Tyskland är Amazons anställda lediga på söndagarna. Vilodagen är lagfäst. I Sverige framstår det som omodernt. Vi ska ha det som i USA där människan lever för affärerna och ställer sin arbetskraft till förfogande 24/7.

När jag började rulla pall på KF Färskvarucentralen i Årsta var det inte tal om att jobba kvällar och helger. Fredag eftermiddag var ett språng ut i två dagars ledighet, ett utrymme fredat för livet med flickvänner, familj och kompisar.

Så kom lördagsjourerna och snart var helgledigheten borta på lagren. Men de lokala klubbarna hade ännu vetorätt mot obekväma arbetstider. Företagen fick på många håll betala rejält för arbete efter klockan 18 på vardagarna.

Nu är också det borta.

Affärskedjor och e-handelsföretag varnade för Amazons intåg och klagade över kostnaderna för arbete kvällar, nätter och veckoslut. Den svenska logistiken var inte konkurrenskraftig, hette det.

2017 tecknade Handels ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel. Förbundsledningen sålde ut vetorätten och annullerade alla lokala överenskommelser om extra påslag för obekväma arbetstider.

I utbyte fick förbundet stopp för allmän visstid. Men inget hindrar företagen att lita till inhyrd personal.

Cheferna på lager och e-handelsföretag kan nu göra anspråk på 19 av dygnets 24 timmar. Kollektivavtalet ger dem rätt att schemalägga lagerarbete från 05.00 till 24.00 362 dagar om året.

Susanna Gideonsson, Handels ordförande, nu ordförande för LO, talade om modernisering.

Det ska bli lätt att ge anställda sparken också. Det har varit modernt i ett par hundra år over there. Under fredsplikt förhandlar de fackliga ledarna med Svenskt Näringsliv om det lagförslag som ska föreläggas riksdagen.

Det kallas den svenska modellen.

Strukturen säkras. På golvet fejas det för Mr. Bezos.

 Mikael Nyberg, Aftonbladet 1 september 2020

Noter

[1]  Financial Times 130209.

[2]  Svenska Dagbladet 200728, https://www.svd.se/nej-till-amazons-antifackliga-ledarskap

[3]  Transportarbetaren 200819, http://www.transportarbetaren.se/transport-haller-koll-pa-amazon-lager/

[4]  Handelsnytt 200807, https://handelsnytt.se/2020/08/07/amazon-oppnar-lager-i-eskilstuna/

[5]  Annons på Blocket från Tranpenad 200817, https://jobb.blocket.se/ledigt-jobb-i-eskilstuna/Tranpenad-Bemanning/%C3%84r-du-studerande-och-vill-arbeta-extra-/1789866?utm_source=jooble&utm_medium=cpc&utm_campaign=jooble#xtor=AL-83

Denne artikkelen er også publisert på bloggen til Mikael Nyberg.


Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Mye av poenget med å ha lønnsarbeidere, er at en KAN gi dem sparken- ellers ville vi ha holdt beholdt slaveriet.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Det er bare å prøve å jobbe selv innom logostikk nisjen eksempelvis i Norge om man er uenig i artikkelen. Løsarbeidersamfunnet på steroider der all fagforbund virksomhet og politisk engasjement er tabubelagt. Hvor er den store debatten? Løsarbeidersamfunnet gir kontroll og ser man til å ha en befolkning som er drenkt i gjeld så er det i boks. Men automatiseringer tar over. Hva kommer etter det?

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og som alltid når venstretroende skriver om Amazon, så utelates dette:

  divershitty

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Vi er nå i 4. generasjon med muslimsk innvandring og egenvekst. Det sier seg selv at det bildet som framvises som fakta er misvisende. Selv om det er “faktisk” korrekt

 5. Avatar for FMD FMD says:

  Det går ikke an å ha referansepersoner i akademia eller media når man skal sette seg inn i innvandringsspørsmålet, man er simpelthen nødt til å gjøre jobben selv.
  Det finnes mange artikler om innvandring på forskning.no, og leser man alle dem er trenden klar. Innvandring er negativt for Norge.
  Vellykkede samfunn har noen likhetsfaktorer som høy grad av tillit, høy grad av konformitet og høy grad av sosialt samhold.
  Alle disse faktorene påvirkes negativt av innvandring, til slutt kollapser samfunnet slik vi ser i USA nå.
  Debatten om deportering er oppe i samtlige europeiske land, og den tiltar i styrke.
  Jo lengre tid det går før man får deportert innvandrerne jo mer intens kommer denne debatten til å bli, og venter man for lenge kommer samfunnets mest ekstreme stemmer å bli lyttet til.
 6. Du brukte beklageligvis feil adressat.

  Forsøk heller å rette oppmodinga til de folkevalgte lakeiene, du vet sikkert hvor de
  holder hus (når de har ‘‘anledning’’ til å være på plass) . . . .

  idioti satt i system....

  [For ordens skyld: jeg ble heller ikke konsultert i f.m. ‘‘Libyaoppdraget’’ i 2011, de samme lakeiene
  fixet den skiva på egen hånd.
  Hadde det vært opp til meg - ville de befunnet seg bak lås & slå hele klabblaget, spesielt han folket hadde satt til jobben som statsminister - og som bærer hovedansvaret for alle lovbrudd som ble begått!] . . . .

  cheers....

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Poenget mitt er jo nettopp det at ingen av oss vanlig dødelige har noe med folkemordene å gjøre med mindre vi tjenestegjør i det som er påstått å være Norsk FORSVAR.
  Våre folkevalgte er ansatt av oss, det Norske folk. Regjeringen vår skal tjene oss. Istedenfor tjener de kun seg selv. Det Norske folk er nødt til å få slutt på de kriminelle handlingene regjeringer begår. Det er opp til hver av oss å få politikerne til å gjøre som vi vil, ikke som de vil.

 8. Der er ingen indvandrere som har et ønske om at forlade det land de er født og opvokset i for så at begynde helt forfra i et land hvor de har alle odds imod sig, De kommer i et forsøg på at få et anstændigt liv for dem selv og for deres børn, deres eget land er blivet bombet,der er terror , økonomisk ruin og nogen er blivet politisk forfulgt.
  Norge er selv med til at danne glansbillede af sig selv i udlandet, som om man kan plukke penge fra træerne imens virkligheden er en helt anden. Indvandrerne bliver så konfronteret med virkligheden og bliver helt desillusjonert med de problemer der kommer herefter for dem selv og for deres barn. Jeg ved godt det er ikke der din sympati lægger , jeg siger bare det går ud over os allesammen uanset indvandrer eller ikke. Coop har fået 800 ansøgninger fornylig til en kassestilling der er økonomisk krig imod manden på gaden,vi må stå sammen som samlet front, vi har nok fjender ikke skab nogen ekstra ved at bruge anti indvandrer retorik.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

43 flere kommentarer

Deltakere