Vi må redusere skatten for de søkkrike blant oss

0
Erna Solberg gliser fornøyd. Foto: Shutterstock

Høyre vil lette skattebyrden med 5300 millioner kroner for tusendelen av oss med høyest nettoformue. Det skulle gi flere arbeidsplasser. Men nei. Dette skriver kommentator Thomas Vermes i ABC Nyheter 6. oktober 2020 i en kommentar til statsbudsjettet for 2021. Vermes fortsetter:

Svaret er: Vi må fjerne formueskatten. Men hva var spørsmålet?

I mange år har Solbergregjeringen hevdet at fjerning av formueskatten vil oppmuntre de rike blant oss til å investere i flere arbeidsplasser. Dermed vil flere få jobb, og ulikhetene minker – selv om det i utgangspunktet ser ut til at de formuende får enda mer å rutte med enn før.

Opposisjonen har gang på gang bedt om forskning på om hypotesen er riktig.

Og nå har regjeringen omsider bestilt forskning på dette. Mandag svarte forskere ved Frischsenteret og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, NMBU, på spørsmålet:

Skader formueskatten norske arbeidsplasser?

Konklusjonen er for lengst trukket i Erna Solbergs leir. Høyres landsmøte har vedtatt å fjerne formueskatten, regjeringen å trappe den ned på såkalt arbeidende kapital.

Så hvorfor høre på forskerne? De sier følgende:

«Resultatene gir ingen støtte for å hevde at eierens formuesskatt i gjennomsnitt rammer investeringer og sysselsetting i disse foretakene. Tvert imot er hovedresultatet fra analysen at økt formuesskatt for majoritetseiere i nært eide, små og mellomstore foretak i gjennomsnitt bidrar til å øke sysselsettingen i den virksomheten de eier. ».

Det er også mye snakk om behovet for å fjerne formueskatten på «arbeidende kapital». Hva sier forskerne til det?

At analysen ikke finner noen effekter av formuesskatten på foretakets investeringer i fysiske driftsmidler.

Formuene Solberg vil gi skattelettelser på, har en annen lett sjokkerende side, skriver Vermes:

Statistisk Sentralbyrå, SSB, avdekket 24. september at de økonomiske ulikhetene i landet galopperer i feil retning, i et tempo som er høyere enn hittil antatt.

Offisiell statistikk viser også at den rikeste 1-prosenten av samfunnet nå har en like stor andel av inntektene i landet som de hadde på slutten av 1800-tallet. Og fortsatt er det dem som ikke ser at overklassen, blant annet ved hjelp av Erna Solbergs regjering, driver klassekamp. Og de har stor framgang også, ikke minst fordi de nesten ikke møter motstand.

Vipps: 116916

Forrige artikkelKaos i Sentral-Asia
Neste artikkelEr det Warren Buffett som er den viktigste finansieringskilden til Black Lives Matter?