Tyskland vil ikke ta imot strøm på kabelen til Norge

0

I februar 2020 slo Statnett alarm. I et brev til Olje- og energidepartementet skrev de at det tyske energidepartementet har publisert en plan som foreskriver at nye utenlandsforbindelser skal få null som minimum startkapasitet i ett år etter at de er blitt satt i drift.

Dette skriver Teknisk ukeblad 31. august 2020.

«For Nordlink kan dette bety at forbindelsen vil få null i minimumskapasitet i 2020 og 2021, og deretter lineær økning fra null i januar 2022 og til 70 prosent i utgangen av desember 2025.»

Statnett beskriver dette som uakseptabelt.

«Etter vårt syn er dette ikke i tråd med de politiske intensjonene som lå til grunn da Norge og Tyskland ble enige om å bygge forbindelsen.» skrev konserndirektør Gunnar G. Løvås i februar 2020.

Men hvorfor vil ikke Tyskland bruke en kabel som de selv har vært med på å bygge?

«De vil gjerne bruke den motsatt vei og eksportere kraft til Norge når de har negative priser. Men mesteparten av døgnet ligger Norge lavere i pris, så for oss handler det om å sende strøm til Tyskland. Våre simuleringer tilsier at det skal være mye flyt fram og tilbake. Blir det begrensninger på det, ødelegger man markedsmekanismen,» sier Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Wattsight.

Kraftprodusentene kan tape milliarder

Hva vil skje med lønnsomheten i prosjektet hvis Tyskland får det som de vil?

«Statnett lever av flaskehalsinntekter, så hvis ikke det flyter kraft, er hele lønnsomheten borte. Det er rart at  ikke tysk side også er interessert i disse inntektene, men her er det også tekniske hensyn å ta; kraftsystemet i Nord-Tyskland kan kollapse.»

Kronprins Haakon ønsker seg flere kraftkabler til Tyskland

ABC Nyheter skrev:

– Én kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse, sier kronprins Haakon til tyske Spiegel i det omstridte spørsmålet om Norge som EUs «batteri».

Intervjuet i Der Spiegel finnes her. Og vi har omtalt det her.

Kronprinsen er i ferd med å få sitt ønske oppfylt, men så spørs det om kraftspekulantene har solgt smør og ingen penger fått. Og regninga er det uansett ingen tvil om – den havner på vanlige skattebetaleres bord.


Vipps: 116916.

Forrige artikkelDagligliv i Nord-Korea – dokumentar
Neste artikkelUSA testar Tysklands tålamod