Kronprins Haakon ønsker seg flere kraftkabler til Tyskland

0
Kronprins Haakon. Foto: Shutterstock

Kongehuset gjør seg bemerket som offentlige aktører om dagen. Nå er det vår neste konge som engasjerer seg, og det for å bygge flere kraftkabler til Tyskland. ABC Nyheter skriver:

– Én kraftkabel til Tyskland er ikke nok. Men det er en begynnelse, sier kronprins Haakon til tyske Spiegel i det omstridte spørsmålet om Norge som EUs «batteri».

Intervjuet i Der Spiegel finnes her. ABC Nyheter skriver:

Kronprins Haakon understreker i et intervju med Der Spiegel at han i sin rolle ikke kan blande seg inn i politiske debatter – men gjør det ettertrykkelig i en svært følsom sak:
Diskusjonen om hvor sterkt norsk kraftsektor skal knyttes til kontinentet ved hjelp av stadig flere nye kraftkabler.
Journalisten påpeker at Norge har mer grønn energi enn landet behøver, og spør om landet kan bli til Europas «batteri».
I dette ligger at Norge kan kjøpe kraft fra Tyskland når de har overskudd av vind- og solkraft, og dermed bygge opp fyllingsgraden i norske vannmagasiner.
– Det er absolutt et perspektiv. Tyskland og Norge samarbeider allerede. En kraftkabel som forbinder de to landene legges i Nordsjøen, svarer Kronprinsen, og legger til:
– Én kabel er ikke nok. Men det er en begynnelse. (ABC Nyheters oversettelse).

Her kaster altså tronarvingen seg inn i en politisk sak som han må vite er svært kontroversiell. Det har vært opprør i fagbevegelsen mot Acer og kraftkablene til utlandet. I 2018 ble det stor oppslutning i fagbevegelsen om det såkalte Sørlandsoppropet som blant annet krevde stans i all videre bygging av kabler til EU-land og Storbritannia. Fylkestinget i Telemark har vedtatt det samme. Grasrota i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet samt store deler av distrikstsnorge vil ikke ha kablene til kontinentet. Men kronprinsen kan altså ikke få nok av dem.

Kronprinsen er tydeligvis en globalist i sitt hjerte. Kronprins Haakon deltar på møter i Bilderberg-gruppa og World Economic Forum. Han han har sittet i styret for Young Global Leaders, en klubb av milliardærer og kongelige, som i følge Business Week er «verdens mest eksklusive sosiale nettverk».

Så det er ikke overraskende at kronprins Haakon også toner flagg for globale kapitalinteresser i diskusjonen om kraftkabler fra Norge. Men han burde vel tenke på et annet motto for seg sjøl enn Haakon VIIs Alt for Norge!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBritisk program for «kontrollert spontanitet» etter terrorangrep
Neste artikkelUSAs NATO-allierte: «Tror de at vi er dumme?»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).