Lekkede Syria-dokumenter avslører den massive vestlige propagandakampanjen

7
Illustrasjon: The Grayzone

Vestlige regjeringsfinansierte etterretningsorganer trente syriske opposisjonsledere, plantet historier i medier fra BBC til Al Jazeera, og drev sin egen gruppe journalister. En mengde lekkete dokumenter avslører dette propagandanettverket. Dette skriver Ben Norton i The Grayzone.

Norton skriver videre:

Lekkede dokumenter viser hvordan britiske regjeringsentreprenører utviklet en avansert infrastruktur for propaganda for å stimulere støtte i Vesten til Syrias politiske og væpnede opposisjon.

Nesten alle deler av den syriske opposisjonen ble dyrket og markedsført av vestlige regjeringsstøttede PR-firmaer, fra deres politiske fortellinger til deres merkevarebygging, fra det de sa til der de sa det.

De lekkede filene avslører hvordan vestlige etterretningsorganer spilte mediene som ei fele, og lagde utstuderte engelskspråklig og arabisk-språklig mediedekning om krigen mot Syria for å kverne ut en konstant strøm av pro-opposisjonsdekning.

Amerikanske og europeiske kontraktører trente og var rådgivere for syriske opposisjonsledere på alle nivåer, fra unge medieaktivister til lederne for den parallelle eksilregjeringen. Disse firmaene organiserte også intervjuer for syriske opposisjonsledere på vanlige hovedstrømsmedier som BBC og Storbritannias Channel 4.

Mer enn halvparten av stringerne som ble brukt av Al Jazeera i Syria, ble trent i et felles regjeringsprogram for USA og Storbritannia kalt Basma, som produserte hundrevis av syriske opposisjonsmedieaktivister.

De lekkede dokumentene består i hovedsak av materiale som er blitt produsert av UK Foreign and Commonwealth Office.

En lekket rapport fra UK Foreign and Commonwealth Office fra 2014 avslører en felles operasjon med forsvarsdepartementet og departementet for internasjonal utvikling for å støtte “strategisk kommunikasjon, forskning, overvåking og evaluering og operativ støtte til syriske opposisjonsenheter.”

Et ytterligere regjeringsdokument fra 2017 forklarer tydelig hvordan Storbritannia finansierte “utvalg, opplæring, støtte og kommunikasjonsveiledning av syriske aktivister som deler Storbritannias visjon for et fremtidig Syria … og som vil overholde et sett med verdier som er i samsvar med Storbritannias politikk.”

En av de viktigste britiske regjeringsentreprenørene bak Syria-operasjonen ble kalt ARK (Analysis Research Knowledge).

ARK FZC er basert i Dubai, i De forente arabiske emirater. Den kaller seg selv en humanitær NGO og hevder at de «ble opprettet for å hjelpe de mest sårbare,» ved å etablere en «sosial virksomhet, som gir lokalsamfunn kraft ved å tilby smidige og bærekraftige inngrep for å skape større stabilitet, mulighet og håp for framtid.»

I virkeligheten er ARK en etterretningsenhet som fungerer som en forlenget arm for vestlig intervensjonisme.

White Helmets

Den vestlige kontraktøren ARK var helt sentral i lanseringa av White Helmets-operasjonen.

De lekkede dokumentene viser at ARK drev Twitter- og Facebook-sidene til Syria Civil Defense, mer kjent som White Helmets.

ARK tok æren for å utvikle «en internasjonalt fokusert kommunikasjonskampanje designet for å øke global bevissthet om (White Helmets) teamene og deres livreddende arbeid.»

ARK la også til rette for kommunikasjon mellom White Helmets og The Syria Campaign, et PR-firma som ble drevet fra London og New York og som hjalp til med å popularisere White Helmets i USA.

Les også: Britisk etterretning skapte «borgerjournalister» i Syria som ledd i krigen

Den «humanitære» krigføringa mot Syria og løgnene vi blir fortalt

I de lekkede dokumentene skrøt en annen britisk regjeringsentreprenør kalt Innovative Communications Strategies (InCoStrat) om at de var i ferd med å bygge et massivt nettverk med over 1600 journalister og viktige påvirkere med interesse for Syria.”

InCoStrat understreket at det var «å administrere og levere et multidonorprosjekt til støtte for Storbritannias utenrikspolitiske mål» i Syria, «spesielt å gi strategisk kommunikasjonsstøtte til den moderat væpnede opposisjonen.»

Utfyller, dokumenterer og bekrefter

De lekkede dokumentene som The Grayzone har fått tak i og presenterer utfyller og bekrefter det vi har vist utallige eksempler på i steigan.no praktisk talt gjennom hele krigen mot Syria.

De fyller også ut dette bildet og dokumenterer ned i stor detalj hvordan særlig britisk etterretning har stått helt sentralt i å skape den vestlige fortellinga om Syria. Denne fortellinga har så sivet ut i nær sagt alle mediekanaler fra høyre til venstre og inn i partiprogrammer og landsmøtetaler. Det at Norge har kunnet bidra med 16 (?) milliarder kroner som i stor grad har gått til terroristkontrollerte områder i Syria har vært mulig fordi den norske offentligheten så til de grader har vært impregnert med de fortellingene som er skapt, utviklet, trimmet og perfeksjonert av UK Foreign and Commonwealth Office og deres ulike underbruk.

Avsløringene i The Grayzone er så omfattende at vi må komme tilbake til dem her på steigan.no. Følg med. Vi får antakelig ikke mye konkurranse i norske medier.


Klikk på bildet og bli en støttespiller du også.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg går synes ikke man skal kjøpe denne historien, da merdia var ikke bare fela som ble spllt sånn litt der ufrivillig. Hornalistene i media var selv villige aktører i masseløgnen, og de lyver fremdeles, selv etter snart 10 år.

  Som sagt mange ganger, så er det andre skyldige enn journalistene, men da vi ikke kan straffe manipulatorene fordi de er så mange som alle har gjort litt, så kan vi gjøre journalistene til syndebukker og straffe de, mens resten av de skyldige kan tilgis fordi de var ofre for journalistenes løgner.

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Veldig bra å finne et norsk ord for “presstitutes”, det hjalp på humøret.
  Disse menneskene er selvsagt medskyldige i både krigsforbrytelser og landsforræderi, og burde straffes for det.
  Politikerne som tok avgjørelsene burde selvsagt straffes mye hardere.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det viktige er å få til en endring, og da er det nok best å tilgi politikerne og akademikere om de blir med på å gjøre journalistene til syndebukk, De siste avhopperne blir ofte straffet da de vil sitte igjen som en steil minoritet, men for å få ballen til å begynne å rulle, så den nye majoriteten kan dannes, er det best å tilgi nesten alle av de som hopper av først.

 4. Avatar for FMD FMD says:

  Galskap, ansvar må fordeles etter nivået av makt. Politikere sitter på mye mer makt enn journalister.
  Arbeidsfolk er de eneste som historisk sett er kapable til å representere folket på en god måte, de korrupte globalisthorene som sitter på tinget nå har aldri tatt i et arbeidsstykke i sitt liv.
  Den nye majoriteten må bli arbeidsfolk, ikke arbeidsskye globalisthorer.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Men journalistee er i mine øyne mer skyldige enn politikerne, selv om politikerene sitter med den formelle makten. Om en politiker skulle si noe merdia ikke liker, så vil bedrive kampanjer, helt til politikeren er borte.

  Politikerne må også forholde seg til den merdiaskapte virkeligheten, selv om den ikke stemmer med virkeligheten.

 6. Avatar for FMD FMD says:

  Politikerne må forholde seg til grunnloven, og internasjonal lovgivning.
  Gjør de ikke det, må de tiltales og straffes eller bli utsatt for summariske henrettelser.
  Dette er grunnlaget for enhver nasjonalstat, og hvis ikke befolkningen er villige til å gjøre det som skal til har ikke staten noen fremtid.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er merdia i Vesten som bestemmer hvilke lover som skal praktiseres og hvordan, ved å bestemme hvilke fakta som politikere og politi får lov å forholde seg til, og hvilke de må ignorere.
  replacement migration UN

  Ikke at jeg mener politikere er helt uskyldige her, men vi kan som sagt ikke få alle straffet, men ved å gjøre hornalistene til syndebukk, så kan vi både få en del definitivt skyldige straffet, mens vi som samfunn kan gå videre og få ryddet opp.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere