For Erna Solberg er IEA viktigere enn Norge

7
Fra omslaget til regjeringas melding om prestisjeprosjektet "Langskip"

Når havarerer prestisjeprosjektet «Langskip»?

Jan Herdal

Av Jan Herdal.

Timet og regissert: Tre dager etter at Erna Solberg lanserer «Langskip» her hjemme, legger hun fram en rapport for IEA om karbonfangst, og får skryt og klapp på skuldra. Slik bygges en internasjonal karriere. Det norske folk er parkert som statister og stemmekveg.

IEA-sjefen Fatih Birol har sine ord i behold når han sier at det er få karbonfangstprosjekter i verden. I Europa faktisk ingen utenom norsk sokkel. Norsk oljevirksomhet er eneste aktør som har tatt seg råd til denne ekstravagansen.

Birols støtte er av typen kaffe og sympati. OECD-organet IEA redder gjerne verden med andres penger. Samme beskjed fra EU. Flott at dere gjør dette, men regn ikke med at kommisjonen vil bruke penger på det, var miljøbyråkraten Christian Holzleitners budskap i Brussel nylig.

Det er det flere grunner til. Også de som mener at CO2 er en forbannelse som må tappes ut av atmosfæren, vet at dette er omtrent den absolutt dyreste måten å gjøre det på. Den europeiske kvoteprisen på CO2 må tidobles om det skal være såkalt samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Det er forsiktig sagt. I Brevik skal det optimalt fanges 400.000 tonn CO2 årlig. Bare en årlig driftskostnad på 1 mrd. kroner gir en pris pr. tonn på 2 500 kroner. Tilkommer nedskriving av ca. 25 mrd. kroner. I beste fall. Europeisk kvotepris vaker for tida rundt 300 kroner pr. tonn CO2.

Milliardrullingen fjerner under 1 prosent av Norges kalkulerte CO2-utslipp. Norges andel av globale CO2-utslipp utgjør anslagsvis 0,1 prosent.

En annen grunn til EUs forsiktighet er at de selv allerede har brent tilsvarende ca. 6 mrd. kroner av skattebetalernes penger på et eget karbonfangstprosjekt  som pågikk over 10 år. Planen var å bygge undergrunns lagertanker for CO2. Ingen tanker ble bygget, men pengene ble brukt.

Britiske myndigheter rakk å kaste bort ca. 1,2 mrd. kroner før de avblåste en konkurranse om å utvikle teknologi for karbonfangst. Da hadde riksrevisjonen funnet ut at totalkostnaden for det offentlige kunne komme opp i 100 mrd. kroner.

Når havarerer «Langskip»? Neppe før Erna Solberg er reddet over i en sinekyrepost på høyt nivå i FN, med skattefri millionlønn og status som eldre, feiret politiker. Regning og oppvask vil som vanlig overlates til andre.

Karbonfangst gir uansett bare mening om en tror at CO2 er skadelig for klimaet. Men CO2 er også plantenæring og avgjørende for selve fotosyntesen. Gassen er usynlig, gift- og luktfri, og brukes i store mengder i gartneriene for å øke planteveksten.

Denne rapporten viser at økningen av CO2 i lufta i perioden 1982-2009 var hovedårsak til en kraftig økning av den naturlige planteveksten. Den ekstra tilveksten i perioden er anslått å tilsvare 4 milliarder gigantiske sequoia-trær – det største treet på jorda.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for veto veto says:

  Beklagar, men detta är en sann…

 2. Hei

  Disse prosjektene med karbonfangst er selvfølgelig bare en eneste stor svindel og et økonomisk svart hull. Det vil definitivt ikke redusere CO2 i atmosfæren.

  CO2 er en naturlig del av atmosfæren. Men når man brenner fossilt brensel frigjøres det CO2 som øker konsentrasjonen av denne gassen i atmosfæren. Nøyaktig hvilken innvirkning dette har er det ingen som vet, men å anta at det ikke spiller noen rolle, eller at det er bra, er en påstand som er grunn til å være skeptisk til.

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Problemet for dagens politikarar er at svært mange av velgarane har høgare intelligens enn dei.

  Landstraum til oljeplatformene og co2-fangst er tidens idioti. Vindkraftverk høver betre i andre land.
  Økonomar og ingeniørar bør starte ny industri, ikkje politikarar.

  I planeten Tellus si historie er vi no inne i ei lang periode med lavt co2-innhald, så vi toler og treng meir for sunn plantevekst.

 4. Avatar for Enebak Enebak says:

  Hvorfor er ikke stopp i oljeproduksjonen i Nordsjøen et unisont krav fra norsk miljøbevegelse? Det blir litt vanskelig å ta miljøvernere på alvor når de slåss for elbiler og vindmøller i et land med fem millioner oljesjeiker.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Går nok ikke det. Når bussjåfører ikke er fornøyd med en lønn på 500 000 sier det seg selv at pengekrana ikke så lett lar seg skru av. Og hvordan skal man ellers få råd til en Tesla. For miljøets skyld.

 6. På grunn av isprøver fra Antarktis, som inneholder luftbobler, så kan vi se noenlunde CO2- innhold i atmosfæren noen hundretusen år tilbake i tid. Her er en graf:
  fig3-1

 7. Luftbobler i rav som er analysert, viser større oksygeninnhold enn vi har nå :
  35 % i rav, mens vi har 21 % .
  Analyses of the gases in these bubbles show that the Earth’s atmosphere, 67 million years ago, contained nearly 35 percent oxygen compared to present levels of 21 percent.
  https://geology.com/usgs/amber/

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere