Fra «drømmenes by» til katastrofesone

12
Los Angeles 2020. Foto: Shutterstock

Los Angeles og Hollywood var en gang supermagneter for de rike og berømte. Ikke nå lenger. De rike rømmer området i hopetall, mens mer enn 66.000 husløse sover i teltleire et steinkast fra Sunset Boulevard og Malibu. Melrose Place, som var en av de mest trendy adressene man kunne ha, «likner mer og mer på en shantytown i den tredje verden», skriver Caroline Graham i Daily Mail. En Oscar-nominert forfatter sa til henne at «Nå ser gatene her ut som Haiti etter jordskjelvet. Det er møkkete, farlig og det finnes ikke jobber.» Kriminaliteten og den åpne narkotikaomsetninga bare øker.

Også en gang så populære Venice Beach er blitt en teltleir. Los Angeles er på kanten av stupet. Plakater med «For Sale» dukker opp over alt i de velstående områdene. Berømthetene selger og flytter til tryggere områder. De flytter fra Santa Monica og Beverly Hills til Tennessee og New Mexico. Noen rømmer til og med til Hellas og Italia. Skuespiller Kevin Spacey har skaffet seg italiensk statsborgerskap fordi: ‘because Italy is part of the EU – it gives me a lot of options if the s*** hits the fan’.

Tesla-milliardær Elon Musk har solgt sitt boligkompleks i Bel Air for 62 millioner dollar og skal etter det som blir sagt flytte til Texas.

Og der teltbyene ikke har tatt over, er gatene tomme og forlatte. San Francisco uten de berømte kabeltrikkene er ikke noe spenstig syn:

USA, som for kort tid siden var den ubestridte supermakta med kontroll over store deler av verden, likner nå mer og mer på en «failed state». Økonomien er som i et tredje-verden-land; en bitteliten superrik klasse på toppen, en middelklasse på vei rett ned i avgrunnen og det store flertallet i stor fattigdom.

De multinasjonale selskapenes interesseorganisasjon, World Economic Forum, som vi også har kalt Milliardærklubben, kom i 2016 med sine skrekkvisjoner for hvordan verden etter deres mening kunne komme til å se ut i 2030, altså om ett tiår fra nå.

Dette kom i rapporten The Global Risks Report 2016, der de beskriver tre mulige skrekkscenarier. Det første av dem er det de kaller Befestede byer. Erik Plahte studerte denne rapporten for steigan.no og skrev grundig om den i artikkelen:

Slik ser World Economic Forum på framtida

Han skriver:

Jeg leser beskrivelsen som et nyliberalt helvete omtrent som i Margaret Atwoods bok Oryx og Crake (Aschehoug, 2004), med ekstrem ulikhet, alle felles goder og offentlige tjenester privatisert og tilgjengelig bare for dem som har penger og som bor i festningsaktige byer for å holde de undertrykte og mer eller mindre rettsløse hordene ute. I resten av verden finnes alle de fattige og arbeidsløse, flyktninger, væpnede bander, mafia og kriminelle, borgerkriger og humanitære kriser som militariserte sikkerhetsstyrker ikke klarer å kontrollere. Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.

Hovedpunktene i WEF skrekkvisjon var slik:

 • Offentlige tjenester forsvinner, den sosiale kontrakten oppløses
 • Sviktende samhørighet
 • Borgerkriger – traumatisering
 • Vold og kriminalitet
 • Kombinasjon av krise, vold og borgerkrig
 • Private bedrifter erstatter samfunnet
 • Befestede byer i et hav av kaos

I dette scenariet ligner verden i 2030 middelalderen, da innbyggerne i blomstrende byer bygde murer rundt seg for å beskytte seg mot det lovløse kaoset utenfor.

Deler av dette scenariet utspiller seg nå, men med den forskjellen at USAs byer ser ut til ikke å ville bli befestede, og slett ikke blomstrende, men heller grimme kulisser som forteller om en storhet som en gang var der, men som er tapt. De befestede byene blir heller de enklavene som de rike flytter til, og der det hele drives av private selskaper og sikkerhetsbyråer. Den er liten tvil om at koronakrisa vil forsterke disse tendensene.

Les også: Det gjør vondt når imperier brister


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Alle de år vi har hørt om fortetting av byer for å redde verden.

 2. Det er hva globalisme fører til, akkumulasjon av enorm rikdom for de ultrarike. Mye av middelklassen, som eiere av butikker forsvinner når arbeiderklassen mister kjøpekraften og blir arbeidende fattige. Enorme summer skuffes oppover fra lavere klasser til overklassen, ikke på grunn av at “slik har tidende blitt”, eller “nye økonomiske realiteter”, det er alt på grunn av politiske beslutninger gjort av storkapitalens politikere, beslutninger som kommer global storkapital til gode, ikke folk og land.

  Med globalismen følger globalisering av fattigdom, og USA er dens første offer blant vestlige land. Med utflaggingen av titusener av selskaper fulgte kapital, som før dereguleringen av finansmarkedet ble reinvestert i USA i ny industri, ut av landet og ble investert i andre deler av verden hvor den fikk bedre avkastning.

  Det er prisen for fri flyt av kapital, den frie kapitalen har ikke nasjonalt samfunnsansvar, den flyter dit den gir mest profitt, og bryr seg ikke om hvor det er økonomisk vekst eller nedgang i en globalisert verden. Derfor kom det ikke den amerikanske befolkningen til gode at den globale storkapitalen har maktsete i USA.

  Ved å ha maktsete i USA har storkapitalen brukt den amerikanske krigsmaskinen til sin globalisme og til den amerikanske skattebetalers utgift. Globalismen er i ferd med å løfte USA ut den første verden og inn i den tredje verden, til et tredje verden land med atomvåpen.

  Denne kabalen av samvittighetsløse, skruppelløse, nådeløse og kyniske økonomiske elite av ultrarike, den globale storkapitalen, er de som våre politikere i kartellpartiet Stortinget vil gi Norge til, som en region i storkapitalens globale frihandelsområde, mot å få et sete av dem i styringsklassen i deres New World Order.

  Det er bare en sterk nasjonalstat med et folk som sier nei til EØS/EU og andre overnasjonale avtaler som skal tilsidesette suverenitet og selvråderett som kan stå imot globalismen.

 3. Avatar for FMD FMD says:

  Det er ganske spesielt å se dette utspille seg i nåtid, byene i imperiet kollapser.

 4. Allerede nå så blir 8 millioner barn årlig tatt av de pedofile nettverkene i de indre maktsirkler og missbrukt i sado sex ritualer, torturert og tappet for blod og noen tilfeller spist, mange mister sine liv i blod orgier.
  Noen ganger blir de litt overmodige som Obama da han bestilte 40 barn levert med fly, barn som skulle drepes, ja så ille at Hillary sendte han mail og ban han være litt mer diskre. alt bekrefter i Wikileaks dokumentene som Seth Rich overleverte før han ble myrdet.

  Pga at folk flest er livredde for å engasjere seg i ekstrem kriminalitet i den øverste eliten så bare forsetter det, etter the great resett når de tar total kontroll så vil dette ta helt av.

  Kanskje er det dine barn som havner på middagsbordet til super eliten ? Om du ikke ønsker det så er det kanskje på tide å engasjere seg selv om det kanskje koster deg livet.

  3 timers dokumentar som så til de grader avslører djevelene i toppen.

  https://www.youtube.com/watch?v=ajYUmQ-1BR0
 5. Avatar for Erland Erland says:

  Det er kanskje en kriblende drøm for oss som aldri elsket Amerika -for å omskrive Bjørneboe- som nå går i oppfyllelse? USA, verdens hykleriske yppersteprest, går på trynet i sitt eget spy :upside_down_face:. En annen mulighet er at det kanskje ikke er så enkelt allikevel; at for eksempel mye av de vinklingene vi ser i alternative media er styrt av propaganda-fabrikkene i Kina og Russland. De er mestere i å ta tak i fakta, men å gjøre det til noe mye større og truende enn det det er.

  Poenget mitt er at jeg tror at USA fremdeles har muskler og ressurser. Det er debatt og åpenhet i USA. Dette gir dynamikk.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Rart det ihuga håpet om USAs undergang fra norsk venstreside. Nesten en tradisjon. Men hva tror de kommer etterpå? Man ser lite fokus på den delen. Men noe blir det

 7. Avatar for pcwh pcwh says:

  Dette blir for enkelt. Det er ikke «USA», det er demokratstyrte storbyer. Det finnes nok av stater og byer som har det helt fint, og det er dit skattebetalerne flykter. De vil ha trygghet og arbeid, det får de ikke i byer som skatter dem i hjel og bruker pengene på kriminelle, illegale innvandrere som jobber for småpenger, og «grønn energi» som fører til blackouts. Noe man kjenner fra den tredje verden. Eller Tyskland.

 8. Rart det derre ja. Bare USA forsvinner liksom så blir verden et bedre sted virker å være omkvedet. Jeg tror man overvurderer den menneskelige naturen som bedre enn hva som er tilfelle. Man burde stille seg noen spørsmål. Hva om Nazi-Tyskland hadde hatt den militære dominansen USA har hatt? Eller Napoleon? Eller Mao? Pol Pot? Idi Amin? Osv…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere