Pleiehjem ble tvunget til å ta imot koronasmittede under den verste krisa

0
Illustrasjon: Shutterstock

«Vi var under et konstant press for å ta imot pasienter som var kovid-positive,» sier en sjukepleier til The Independent.

En undersøkelse som er utført av The Queen’s Nursing Institute viser at dette skjedde svært mange steder. De undersøkte 163 pleiehjem i perioden mai og juni 2020 og kom til at 70 av disse pleiehjemmene fikk overført pasienter fra sjukehus der koronasituasjonen var usikker og ett av fem pleiehjem sa at de fikk overført pasienter som var covid-19-positive.

En sjukepleier sa at deres sjukehjem var «under et konstant press for å ta imot pasienter som var covid-positive» og en annen sa «akuttetaten presset oss til å ta imot pasienter som ikke var testet. De to ukene med daglige dødsfall var antakelig de verste to ukene i mine trettifem år som sjukepleier.»

Crystal Oldman, som er leder for Queen’s Nursing Institute, kritiserte den nasjonale britiske helsetjenesten for måten de behandlet pleiehjemmene på. Det NHS gjorde «var det motsatte av å bevare den beskyttende ringen rundt pleiehjemmene, slik det skulle ha vært.»

Pleiehjemmene hadde heller ikke det utstyret de trengte for å ta imot smittede. Resultatet ble at mange flere døde.

Privatiseringa i Storbritannia har, som andre steder, ført til at tallet på sengeplasser er altfor lite, dermed oppstår det slike situasjoner som i vår. Smittede pasienter blir dumpet inn i hjem med folk som fra før av har et dårlig immunsystem og ofte flere alvorlige sjukdommer. Det måtte gå som det gjorde.

Det samme skjedde i Italia og andre europeiske land. I april 2020 viste undersøkelser at halvparten av de som døde med eller av koronaviruset var i pleiehjem. I Italia ble dette kalt «den stille massakren».

Kommentar: Det er grunnleggende kunnskap for kamp mot epidemier at man må skjerme de svakeste. I mange land har man altså gjort det motsatte, noe som antakelig har bidratt vesentlig til høye dødstall i en del regioner.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.