Pleiehjem ble tvunget til å ta imot koronasmittede under den verste krisa

4
Illustrasjon: Shutterstock

«Vi var under et konstant press for å ta imot pasienter som var kovid-positive,» sier en sjukepleier til The Independent.

En undersøkelse som er utført av The Queen’s Nursing Institute viser at dette skjedde svært mange steder. De undersøkte 163 pleiehjem i perioden mai og juni 2020 og kom til at 70 av disse pleiehjemmene fikk overført pasienter fra sjukehus der koronasituasjonen var usikker og ett av fem pleiehjem sa at de fikk overført pasienter som var covid-19-positive.

En sjukepleier sa at deres sjukehjem var «under et konstant press for å ta imot pasienter som var covid-positive» og en annen sa «akuttetaten presset oss til å ta imot pasienter som ikke var testet. De to ukene med daglige dødsfall var antakelig de verste to ukene i mine trettifem år som sjukepleier.»

Crystal Oldman, som er leder for Queen’s Nursing Institute, kritiserte den nasjonale britiske helsetjenesten for måten de behandlet pleiehjemmene på. Det NHS gjorde «var det motsatte av å bevare den beskyttende ringen rundt pleiehjemmene, slik det skulle ha vært.»

Pleiehjemmene hadde heller ikke det utstyret de trengte for å ta imot smittede. Resultatet ble at mange flere døde.

Privatiseringa i Storbritannia har, som andre steder, ført til at tallet på sengeplasser er altfor lite, dermed oppstår det slike situasjoner som i vår. Smittede pasienter blir dumpet inn i hjem med folk som fra før av har et dårlig immunsystem og ofte flere alvorlige sjukdommer. Det måtte gå som det gjorde.

Det samme skjedde i Italia og andre europeiske land. I april 2020 viste undersøkelser at halvparten av de som døde med eller av koronaviruset var i pleiehjem. I Italia ble dette kalt «den stille massakren».

Kommentar: Det er grunnleggende kunnskap for kamp mot epidemier at man må skjerme de svakeste. I mange land har man altså gjort det motsatte, noe som antakelig har bidratt vesentlig til høye dødstall i en del regioner.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Noe har i hvert fall Norge (og mange andre land lært) : Vi har en elendig beredskap.

 2. Dette er verdt å sette fokus på. For det avspeiler en holdning og praksis som kommer uhyggelig nær “vidunderlige, nye verden”.

  Særlig var innstruksen gitt leger i Sverige brutal:

  https://www.youtube.com/watch?v=xk0TK_Syn9I
 3. De har vært veldig flinke til å spre smitten mest mulig der dem rammer mest.

  Alle husker vel hvordan FHI, WHO og myndighetene med vilje spredde viruset over hele kloden i rekordfart.

  De ble rasende når noen foreslo å teste flypassasjer, ikke en sjel skulle testet får hele verden hadde fått viruset og ikke en eneste flyrute skulle stoppes eller passasjer sjekkes før alle land hadde fått smitten.

  Da ingen døde av viruset, bare med det så førte man opp alle på dødsatestene som døde med Covid.

  Man kunne like gjerne skrevet døde med kviser, eller døde med fotsopp osv :slight_smile:

  Utrolig komisk å se hvor vannvittig lettlurte folk som sitter med trynet i aviso og TV 24/7 er.

  Hadde ingen nevnt ordet virus så er det ikke en person i verden som ville merket noe som helt til korona “krise”.

  De kunne like gjerne sagt at vi må ta total kontroll over menneskeheten og ta frem dem all frihet for å bekjempe grønne usynlige flopp flopper så ville avis og nyhet gjengen stått og klappet i hendene hele veien til konsentrasjonsleirene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere