Steigan utfordrer redaktør Egeberg i Faktisk til journalistisk holmgang

0
Illustrasjon: Shutterstock

NRK ville invitere Kristoffer Egeberg fra Faktisk.no og Pål Steigan fra steigan.no til å diskutere det at Faktisk har stemplet en artikkel hos oss som «helt feil». Steigan sa ja til å delta i NRK. Egeberg og Faktisk svarte aldri. Turte de ikke? Hadde de ikke tid? Nå skal de i hvert fall få en ny sjanse. Redaktør Pål Steigan utfordrer redaktør Kristoffer Egeberg til journalistisk holmgang.

Faktisk.no kaller seg en «faktasjekker», men vi har påvist at deres såkalte «faktasjekking» mot steigan.no ikke holder mål. Ikke bare har de valgt å fortolke innholdet i vår artikkel på en måte som passer dem, men de har også valgt å se bort fra tunge faglige argumenter for vår analyse.

Faktisk.no gikk til angrep på vår artikkel om Norges gavmildhet og Bill Gates: Erna Solberg gir 13 milliarder skattekroner til Gates-alliansen.

De publiserte artikkelen Bill Gates kontrollerer ikke vaksineorganisasjonene som får penger av Norge og ga oss karakteristikken helt feil.

Vi mener at det kan stilles spørsmål ved habiliteten til Faktisk.no når de rykker så hardt ut mot kritikk av en av de første store sponsorene til det nettverket de sjøl er medlem av.

Vi mener at det også er presseetiske grunner til å se nærmere på virksomheten til Faktisk.no når får betalt av Facebook for å levere denne typen stemplinger som Facebook så bruker som grunnlag for sensur og blokkering. Er dette i samsvar med Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten?

Hovedaksjonær og toppsjef i Facebook, Mark Zuckerberg, er samtidig en nær økonomisk alliert med Bill Gates. Hvor etisk riktig er det så av Faktisk.no å hjelpe Facebook med å stigmatisere kritikere av Gates, uten å gi informasjon om en mulig interessekonflikt?

Vi mener også at den kritikken vi kom med av Gates posisjon i det globale helsesystemet står seg og at den underbygges av analytikere som står langt fra oss. Likevel vil ikke Faktisk.no revurdere sin stempling.

Det er noe uhørt i norsk presse at et medlem av Redaktørforeningen som også har medlemmer i Journalistlaget opptrer som leverandør av sensurbegrunnelser til et av de mektigste medieselskapene i verden. Vi vil hevde at Faktisk.no ikke bør betraktes som et presseorgan, men som et konsulentselskap eller liknende.

Det er også svært betenkelig at Faktisk.no opererer med det som må kalles svartelister over enkeltpersoner, fritt tilgjengelig for enhver på nettet. Dette bør være i strid med norsk lov og med god presseskikk.

For å belyse disse spørsmålene og gi Kristoffer Egeberg mulighet til å svare på kritikken, inviterer vi til et åpent møte i Oslo. Vi betaler gjerne kostnadene inklusive honorar til en nøytral og respektert møteleder.

Hansken er kastet!


Les også:

Egeberg snakker Faktisk usant til Klassekampen

Gates vs. Steigan

Faktisk sin faktasjekk er faktisk full av feil


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUSAs ambassade og Faktisk.no sammen mot desinformasjon
Neste artikkelDen hyklerske anti-Kina kampanjen tar av