USAs ambassade og Faktisk.no sammen mot desinformasjon

7
Illustrasjon: Shutterstock

12. august 2020 arrangerer USAs ambassade i Oslo et møte på Litteraturhuset. Der skal professor Sarah Kreps fra Cornell University, Bret Schafer ved The German Marshall Fund of the United States og Kristoffer Egeberg fra Faktisk snakke om «de mange måtene sannheten blir forvansket på og hvordan mennesker og politikk formes gjennom desinformasjonstaktikk.» Dette går fram av ei melding som USAs ambassade har lagt ut på Facebook.

Og det var sannelig på tide å formalisere samarbeidet mellom Faktisk og USAs ambassade. Det har Egeberg absolutt gjort seg fortjent til.

Sara Kreps er veteran fra United States Air Force og forsker ved West Point‘s Modern War Institute. Det er USAs militærakademi. Alle ledere av alle USAs angrepskriger et utdannet der. Hun er livsvarig medlem av Council on Foreign Relations, som vi har kalt det virkelige partiet til herskerklassen i USA. Kreps har også jobbet som konsulent for forsvarsdepartementet i Storbritannia og for NATO. Her er det imperialismens utsendte som skal snakke om desinformasjon.

Bret Schafer er forsker ved noe som kalles Alliance for Securing Democracy ASD, og han jobber mye med å påvirke nyhetsmedier og filmindustrien. ASD ledes av tidligere etterretningssjefer og topper i USAs UD. Det er etablert innen German Marshall Fund of the United States (GMF) som igjen jobber tett med CIA og US State Department. Den tidligere redaktøren av Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Udo Ulfkotte, som innrømte at han var betalt av CIA, skrev at GMF er fullstendig integrert i CIA.

Så det blir rene familiefesten på Litteraturhuset når CIA, CIA og Faktisk skal diskutere desinformasjon. De to første må regnes som fremragende eksperter i faget, mens Egeberg vel mest er som en lærling å regne.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er klart at USA kun ønsker EN form for desinformasjon: Den som kommer fra USA. For USA har løyet i nær sagt hver eneste krig siden andre verdenskrig, løgn og bedrag, falske hendelser, falske nyheter. Vietnamkrigen i 1964. Irak 1990, Afghanistan 2001, Irak 2003, Libya 2011, Ukraina 2014 - for ikke å snakke om Sydamerika og Mellomamerika.

  Tim Anderson (senior foreleser i politisk økonomi ved Universitetet i Sidney) sa det slik i sin bok “The Dirty War On Syria”: “Selv om enhver krig gjør bruk av løgner og desinformasjon, har den skitne krigen om Syria sett et nivå av massiv desinformasjon som verden aldri har sett maken til.”

  Faktisk.no fremhevet i 2017 en “forklaring” på hvorfor tårnene i New York kollapset den 11. september 2001 hentet fra den største desinformasjonskilde om emnet: Popular Mechanics. Teorien faktisk.no forfektet er ikke en del av den offisielle rapporten om hvorfor tårnene kollapset og ansees av mange som reinspikka løgn. Faktisk.no har ikke ønsket å gå inn på saken.

  At faktisk.no og USA nå finner sammen “i kampen mot falske nyheter”, finner jeg derfor helt naturlig og selvfølgelig. Istedenfor et forum som hevder Sannheten (Jeg Alene Vite), trenger vi et forum som åpner for saklig debatt om vanskelige emner for dem som ønsker se flere sider av en sak og se om det er mulig å finne mer viten.

  Jeg anbefaler sterkt den sveitsiske hitorikeren Daniele Ganser, du finner flere foredrag av ham på
  https://www.youtube.com/results?search_query=daniele+ganser+english

 2. bilde

 3. Avatar for Tututum Tututum says:

  Virker som om Lokemotivet tøffer videre. I den anledning har jeg komponert en liten morsomhet.

  Ignoransens Ark.

  Et snevert syn
  er ingen gave
  på luft tuftes slott;
  for så å puste
  i innbilt seil
  årelatt for ånde.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Nydelig, men å så trist. Kanskje jeg kan gi litt lys? Jeg håper jeg kan.

  Undergrowth

  If a seed in barren ground is let grow in the shadow of the older,
  provided with only the smallest amount of water and sun,
  it might grow slowly, but still, it will grow.

  MN 1997
  :wink:

 5. Avatar for Tututum Tututum says:

  Lys ga du sann. Takker :slight_smile:

 6. Avatar for Mari Mari says:

  Du er hjertelig velkommen :hugs:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere