Hva med å protestere mot dem som hjelper fram slavehandel i dag?

3
I Libya kan man kjøpe en svart mann som slave for 400 dollar. Skjermdump.

Statuer veltes og det reises krav om å fjerne alle spor etter folk som på en eller annen måte har hatt noe å gjøre med slavehandelen i gamle dager. Dette regnes som en viktig kamp. Men hvis man er opptatt av kampen mot slaveri, og det bør man være, hvorfor protesterer man ikke mot dem som hjelper fram slaveriet i dag?

Norges og Natos bomber ryddet vei for slavehandelen i Libya

Da NATO med Norge og den rødgrønne regjeringa i spissen i 2011 bombet Libya sønder og sammen ødela de Afrikas mest velfungerende land. Tallet på ofre har man aldri forsøkt å finne ut av, for det er ikke slik at Black Lives Matter hvis det er Nato som tar dem.

Og man har heller aldri brydd seg om at bombinga og ødeleggelsen av Libya ryddet vei for jihadister og terrorister av verste sort, for de var jo våre allierte. Og man har altså heller ikke brydd seg om at nettopp ødeleggelsen av Libya har gjort det mulig for slavehandlere å operere fritt. Svarte slaver selges nå på slavemarkeder i landet, og dette er veldokumentert.

I 2017 publiserte vi en artikkel om Pulitzer-prisvinneren Narciso Contreras som hadde vært i Libya som fotograf og oppdaget at afrikanske migranter holdes som slaver i reine slaveleire og så selges på markedet. Det ble ikke fulgt opp av noen norske medier da. Men innholdet ble bekreftet av en reportasje som CNN gjorde og som ble referert i NRK: Smuglere er blitt slaveeiere: Her selger de migranter for 7000 kr.

«800» sier mannen som byr frem det han kaller varer. «900 … 1000 … 1100». Solgt for 1200 libyske dinarer, noe som tilsvarer 6800 norske kroner. «Varen» som ble solgt var en mann i 20 årene iført T-skjorte og joggebukse.

Mannen som blir solgt, er en av flere som fremstilles som «store sterke gutter til gårdsarbeid» på en video fra Libya som CNN har fått tilgang til.

Nå har kanalen vært i Libya for å undersøke saken videre. Det de fant, var et gufs fra fortiden man ikke lenger trodde eksisterte.

Ifølge CNN, er smuglere blitt slaveeiere. Migranter selges som varer på auksjoner.

U.N. migration agency (IOM) sier at et økende antall afrikanere blir solgt på hva de kaller slavemarkeder og at de utnyttes i tvangsarbeid og seksuell utnytting. IOM sier at migranter selges til priser mellom 200 og 500 dollar per hode.

Dette understreker og utdyper det vi har skrevet her tidligere, og bildene til Contreras gir ansikter til tallene og faktaene.

Det kan ikke herske tvil om at den rødgrønne regjeringa og politikerne Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har et stort indirekte ansvar for at slavehandelen har gjenoppstått i Libya. Men hvorfor protesterer man ikke mot dem? Slavene lever jo nå. De ansvarlige lever nå. Det er mulig å stille dem til ansvar nå, og ikke vente til de er støpt i bronse og står på sokkel.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Per1 Per1 says:

  Det er nu engang den organiserede politiske venstrefløjs ansvar at gå forrest og protestere over slavehandlen i Libyen.
  Befolkningen er splittet i atomer. 1 million splittede atomer kan hver især synes, “at dette er dog for galt”, men hvad hjælper det, hvis ikke der er et venstrefløjs-parti til at samle op og formidle denne protest?
  Men som artiklen påpeger, er den politisk organiserede og parlamentarisk repræsenterede venstrefløj, i Danmark, Enhedslisten, jo selv dybt involveret i grundlaget for at slavehandlen kunne genopstå i Libyen.
  Som i Jugoslavien og pt. i Syrien, overtog Enhedslisten ukritisk imperialismens menneskerettigheds- og demokrati-retfærdiggørelsesretorik, og gav grønt lys for Nato´s bombardement og ødelæggelse af Libyen. Først da besindige kræfter i partiets bagland fik dæmpet de toneangivende pro-imperialistiske kræfter i ledelsen, trak Enhedslisten støtten til Nato-overfaldet.
  Siden da har partiet, i bedste fald, forholdt sig passivt til Libyen, men har videreført pro-imperialistisk krigs-retorik, og reelt støttet terrorismen i Syrien. De øvrige pro-imperialistiske (og terrorisme-støttende) partier i det danske Folketing har altså haft, og har frit spil.
  Kapitalistisk vækst og imperialistisk ekspansion er en sammenhængende logik, uanset at sidstnævnte pakkes ind i menneskerettigheds- og demokratiretorik.
  En venstrefløj, der ikke fører en konsistent inden- og udenrigspolitik
  gør mere skade end gavn, da den hos dets potentielle vælgere, medvirker til at opretholde en illusion om at være progressiv.
  Hvis ikke kapitalismen og dens imperialistiske logik skal blive ved med at hærge kloden, skal der som forudsætnings-minimum herfor, en slagkraftig autentisk venstrefløj op at stå - fulgt op af en politiseret fagbevægelse og organiseret folkelig modstand.
  Det er fremsynede politisk intellektuelles opgave (hvem skal ellers?) at nedlægge venstrefløjen i dens nuværende form og organisere en ny venstrefløj - der fører en troværdig, dvs. konsistent inden- og udenrigspolitik, hvor sidstnævnte logisk er en forlængelse af førstnævnte.

 2. Norske bønder trenger billige arbeidere fra Vietnam og Romania, fordi de skal konkurrere med produkter fra spanske gårdsbruk som bruker illegale innvandrere fra Afrika. Konklusjon? Laveste standard skal gjelde.

 3. Jeg forstår det slik at spanske produsenter av spekepølse o.l. må sende kjøttet fram og tilbake mellom Norge og Spania for at det til slutt skal få merkelappen: Made in Norway.

  Fisk fra Finmark sendes idag til Kina for prosessering. Så tilbake igjen. Nå er det: Made in Norway. For meg høres det idiotisk ut, men selvfølgelig: Alt for å redusere “CO2 footprint”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere