Facebook har testet ut funksjon for å hindre fagorganisering

5
Illustrasjon: Shutterstock

Facebook tester ut å gi arbeidsgiverne sensurmuligheter i Workplace, intranett-løsningen som mange store norske bedrifter bruker.

Av Torgny Hasås, Fri Fagbevegelse.

Facebook tester ut en funksjon som skal hindre ansatte i å bruke intranett-løsningen Workplace til å hindre fagorganisering, skriver helt.digital i mandagens nyhetsbrev. Helt.digital siterer den amerikanske nettavisen The Intercept.

Mange store

Workplace blir brukt av mange store norske bedrifter som NRK, Telenor, Elkjøp og DNB. Plattformen kan både brukes som enveis kommunikasjon fra ledelsen, men like viktig er kommunikasjonen mellom de ansatte.

I Workplace får de ansatte se en nyhetsstrøm, hvor de kan følge med på hva kolleger publiserer. Det er denne nyhetsstrømmen Facebook vil gi arbeidsgiveren kontroll over, nekte ansatte å publisere saker som inneholder ord som arbeidsgiveren bestemmer. Et av ordene som Facebook foreslår at arbeidsgiveren skal sensurere, er «unionize», (fagorganisere).

• Les også: Andelen fagorganiserte har gått ned i 28 av 32 europeiske land

Sterke reaksjoner

Onsdag 10. juni hadde Facebook en intern presentasjon av nye funksjoner i Workplace. Der ble sensurmuligheten presentert.

Blant de store brukerne i USA av Workplace er blant annet matvarekjeden Walmart som er beryktet for dårlig betaling og motstand mot at de ansatte fagorganiserer seg.

Eksempelet med sensur av ordet «fagorganisere» ble ifølge Intercept møtt med sterke reaksjoner fra de ansatte. Og ledelsen i selskapet beklaget at de hadde brukt dette ordet som eksempel når de lanserte sensur-funksjonen.

Dårlig valg

En talsperson skal ifølge Intercept ha sagt

«Selv om denne type verktøy for å moderere innholdet er nyttig for selskapet, var det et dårlig valg å velge dette ordet som eksempel.

Det skulle aldri ha vært benyttet. Funksjonen er tidlig i utviklingen og vi har skjøvet på planene for å lansere denne funksjonen, mens vi tenker på hva som skal bli vårt neste skritt.»

Denne artikkelen ble først publisert i Fri Fagbevegelse. Gjengitt her med forfatterens velvillige tillatelse.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Test:

  Jeg prøvde å legge inn en nid-kommentar om FB og Workplace her, men uansett hvordan jeg formulerer den, får jeg ikke lov til å poste den. Hva er greia? Får jeg lov å poste dette?

 2. Avatar for aford aford says:

  Det fikk jeg. Hvilket ikke gjør saken mindre oppsiktsvekkende.

 3. Avatar for aford aford says:

  Men her er i hvert fall skjermskudd av sida med innlegget i nedtonet grått, før systemet bestemmer at sånt ikke kan postes:

  Skjermbilde 2020-06-16 17.24.38

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og i multietniske samfunn så vil ikke de ansatte føle et sterkt nok fellesskap med de andre ansatte til å være fagorganiserte, så de kan tvinge bedriftene til å ikke bruke denne muligheten.
  mangfold dreper fagbevegelsen

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Facebook er multietnisk, så det er nok ikke mange som gidder å være med i en fagforening.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere