Britisk propagandakrig mot Syria kan ha vært i strid med britisk lov

0
Fra nettsidene til 77th Brigade

Britisk etterretning har spilt en nøkkelrolle i å skape det nettverket av såkalte «citizen journalists» – «borgerjournalister» – som har vært et viktig ledd for å mobilisere støtte til Storbritannias og Vestens krigføring mot Syria, slik vi tidligere har skrevet. Nå viser lekkede interne dokumenter fra Storbritannia at denne kampanjen kan ha vært i strid med britisk lov.

Det var avsa Middle East Eye som opprinnelig avslørte hvordan den britiske regjeringa etablerte et skjult nettverk av såkalte «borgerjournalister» over hele Syria i de første årene av krigen.

Les: Britisk etterretning skapte «borgerjournalister» i Syria som ledd i krigen

Den britiske kampanjen brukte alt fra sosiale medier til plakatkampanjer og til og med tegneseriehefter for barn til å påvirke opinionen i det som var en fordekt psykologisk krigføring styr av britisk etterretning. Britisk etterretning startet denne kampanjen i 2012 og trappet den voldsomt opp i årene som kom. Programmet fikk kodenavnet Operation Volute og det ble drevet energisk og entusiastisk fram av det britiske forsvarsdepartementet.

Nå avslører Middle East Eye at interne vurderinger i Storbritannia allerede i 2016 kritiserte dette programmet og mente at det kunne være i strid med britisk lov.

Fire av de fem programmene i Operation Volute ble satt bort til private britiske PR-selskaper og noen av dem ble drevet av tidligere offeiserer fra hæren og etterretningstjenestene. Disse selskapene etablerte kontorer i Istanbul og Amman og rekrutterte syrere til å gjøre mye av det daglige arbeidet. Et femte program ble etablert i USA.

Denne psykologiske krigen var dels myntet på å skape opinion for krigen i Storbritannia og Vesten forøvrig, men noe av den var også myntet på å påvirke USAs regjering til å gå mer aktivt inn i krigen.

En av disse PR-selskapene er Purpose Inc som etablerte den såkalte The Syria Campaign som driver PR-kampanjene for White Helmets.

White Helmets ble grunnlagt i Istanbul i 2013 av James Le Mesurier, en tidligere britisk offiser og leiesoldat for Olive Group (med tittel Vice President for Special Projects). Olive Group er nå fusjonert med Academi (tidligere Blackwater) og er blitt til Constellis Group.

Le Mesurier skal ha hatt militær spesialerfaring fra diverse NATO-operasjoner som Bosnia, Kosovo, Irak og Libanon. Og han hadde bakgrunn fra det britiske militærakademiet Sandhurst.

Les: Den «humanitære» krigføringa mot Syria og løgnene vi blir fortalt

Middle East Eye viser til interne notater fra Storbritannia som viser at det fantes dem i regjeringsapparatet som mente at «skattebetalernes penger ikke skulle brukes på denne måten». Men forsvarsdepartementet i Storbritannia var entusiastiske og drev på for å fortsette programmene.

Dette gir oss et lite innblikk i Storbritannias rolle som en helt sentral aktør i den psykologisk-politiske delen av kampanjen for krigen mot Syria. Vi har tidligere avslørt det britiske forsvarsdepartementets program Integrity Initiative og det såkalte Institute of Statecraft og hvordan de driver psykologisk krigføring.

Les om Integrity Initiative her.

Det er den britiske hærens 77. Brigade som har styrt disse kampanjene. De

bruker plattformer på sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook, samt podcaster, dataanalyse og publikumsundersøkelser for å utføre det lederen for det britiske militæret, General Nick Carter, beskriver som «informasjonskrigføring».

Carter sier at den 77. Brigade gir det britiske militæret «evnen til å konkurrere i krigen om fortellingene på det taktiske nivået»; å forme oppfatninger av konflikt. Noen soldater som har tjenestegjort med enheten, sier de har vært engasjert i operasjoner som er ment å endre oppførselen til bestemte målgrupper.

Den øverste lederen for Twitter med redaksjonelt ansvar for Midt-Østen er dessuten deltidsoffiser i den britiske hærens psykologiske krigføringsenhet, skrev Middle East Eye.

Den interne vurderinga til britene ga kampanjene knapt nok karakteren «bestått» i sin oppsummering. Men det må innrømmes at britisk etterretning og deres psykologiske krigere har vært dyktige. De har lykkes i å plante sine synsvinkler og sine vurderinger i alle ledende medier, og de har til og med i stor grad påvirket deler av «venstresida» til å være i det minste mjuke sympatisører med krigen mot Syria. At de har vært ofre for sykologisk krigføring fra en av de mest erfarne etterretningstjenestene i verden, har ikke falt dem inn.

Les: Psykologisk krigføring, falske narrativer og bedrag


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.