EU setter BlackRock til å passe havresekken

0
Illustrasjon: Shutterstock

EU-kommisjonen inngikk nylig en avtale med finansgiganten BlackRock om å være rådgiver for EU når det gjelder sosiale og miljømessige forhold knyttet til regulering av bankvesenet. Samtidig har EU lagt opp til at finanskapitalen skal spille en sentral rolle i deres nye Green Deal. BlackRock er ikke bare verdens desidert største finansinstitusjon, men også verdens største investor i fossil energi. Dette er virkelig å sette bukken til å passe havresekken.

The Guardian skriver at BlackRock kontrollerer aksjer i fossilindustrien til en verdi av 87,3 milliarder dollar. BlackRock er blant topp tre investor i alle de åtte største oljeselskapen i verden og topp ti investor i de 12 viktigste bankene.

The Guardians artikkel World’s top three asset managers oversee $300bn fossil fuel investments er forøvrig en bekreftelse på posisjonen til det vi har kalt det «vanlige mistenkte», BlackRock, State Street og Vanguard, dette uhellige finansielle trekløveret som sammen kontrollerer det meste av det som er å kontrollere på Wall Street.

Faksimile fra oppslaget i The Guardian.

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Som verdens største investeringsfond med direkte og indirekte kontroll over mer enn 20 trillioner dollar (20.000 millarder) kontrollerende posisjoner i alt fra banker og våpenindustri til merkevarer og medier. På møtet i World Economic Forum i januar 2020 gikk toppsjefen Larry Fink ut med en erklæring om at BlackRock vil gjennomføre en grunnleggende omforming av verdens finanssystem. Dette er formulert i Finks brev til toppsjefene i de selskapene BlackRock har aksjer i: A Fundamental Reshaping of Finance. Vi har analysert brevet her:

BlackRock vil utøve mer global makt

Ved å betale BlackRock for å være rådgiver for EUs «grønne» finanspolitikk, gir EU-kommisjonen selskapet en ekstremt privilegert posisjon. BlackRock, som egentlig burde ha vært oppløst slik Standard Oil ble det i 1911 i egenskap av å være en overmektig finansiell trust, blir nå i stedet satt til å regulere den finansbransjen de sjøl dominerer.

Les også: BlackRock skal lage regler for banker? Hvordan kom EU på denne bisarre ideen?

EU-parlamentarikere fra mange partier og 92 organisasjoner har undertegnet et åpent brev (pdf) til EU-president Ursula von der Leyen der de peker på de mange interessekonfliktene BlackRock står i og krever at avtalen blir kansellert. De blir neppe hørt.

Man har altså valgt den største bukken av dem alle til å passe på en av de største havresekkene i verden. Hva kan gå galt?


Les mer om BlackRock på steigan.no her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNaturvandalisme uten sidestykke
Neste artikkelBritisk propagandakrig mot Syria kan ha vært i strid med britisk lov