USA frykter matmangel. Trump gir ordre om å holde kjøttproduksjonen i gang.

0
Kjølediskene for kylling på Walmart tømmes. Foto: Shutterstock

Etter at verdens nest største kjøttleverandør Tyson Foods, gikk ut med store annonser i New York Times, Washington Post og andre medier og varslet om at matvarekjeden i USA bryter sammen, har USAs president Donald Trump gitt ordre om at kjøttanleggene skal holdes åpne.

Les: USA: matvaremangel rett rundt hjørnet – verden kan være neste

Marc Perrone, som er president for fagforeninga United Food and Commercial Workers International Union, sier at sikkerheten til de ansatte i anleggene må gå foran. Over 4000 pakkeriarbeidere har testet positivt for covid-19 og 18 av dem skal være døde. Ansatte anklager Tyson for å ikke ha gitt arbeiderne tilstrekkelig sikkerhet mot viruset og vurderer søksmål.

28. april 2020 var den verste dagen til nå for USAs kjøttleverandører. Da falt tallet på slaktede dyr med 39 prosent mot tilsvarende dag i fjor.

19. mars 2020 sa toppsjefen for Tyson Foods at «matleveransene er tilstrekkelige». Nå har altså pipa fått en annen lyd.

Har bidratt til å skape krisa

USAs kjøttindustri er dominert av tre gigantiske selskaper. Foruten Tyson, er det brasilianskeide JBS SA og Cargill Inc som dominerer bransjen. Sammen har de skapt en monopolisert kjøttindustri som mange mener er sjuk i seg sjøl. I en svært kritisk artikkel skriver Bloomberg (gjengitt i Detroit News) at Tyson har vært med på å skape den krisa de sjøl advarer mot og hevder at dette er et forsøk på å begrunne nedbemanning og nedleggelser.

En «bransjevaktbikkje» som Food and Water Watch har lenge krevd at denne maktkonsentrasjonen må brytes opp, og de sier nå at pandemien gjør det enda viktigere. Amanda Claire Starbuck, som er seniorforsker i organisasjonen, sier:

«Det svært konsentrerte matvaresystemet er i realiteten mye mindre robust enn det regionale, spredte systemet det erstattet. Vi trenger mindre, mer varierte avlings- og buskapssystemer og regionale matvaresentre.»

Food and Water Watch skriver på sine nettsider at disse matvaregigantene vil bruke koronakrisa til ytterligere kapitalkonsentrasjon og enda mer usikre produksjonssystemer. De viser som eksempel til det gigantiske kyllingslakteriet Foster Farms som brukte krisa til å søke om og få adgang til å øke tempoet på slaktelinjene og redusere antallet inspektører.

Organisasjonen driver også en kampanje mot stengning av vanntilførselen til fattige forbrukere som mange byer og fylker i USA har gjennomført fordi folk ikke klarer å betale vannregningene sine. Bare Detroit by har kuttet vannet til 127.500 forbrukere. Og er det noe man er enige om så er det at god hygiene og regelmessig håndvask er noe av det viktigste innbyggerne kan gjøre mot en virusepidemi.

Koronakrisa synliggjør dermed et menneskefiendtlige ved det ekstremt monopoliserte og privatiserte matvare- og vanndistribusjonssystemet i USA.

Blant dem som håper på å kapitalisere på koronakrisa er det børsnoterte selskapet Beyond Meat, som lager «kjøtt» av noe annet enn kjøtt. Blant storaksjonærene i selskapet er Vanguard og Gates Ventures. De følger samme linje som Gunnhild Stordalen og henne EAT-initiativ, som også er drevet fram av noen av de største kapitaleierne i verden.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelIran bryter USAs blokade og leverer rekordmye olje til Syria
Neste artikkel– De fleste sjukehus i USA er tomme, snart kan de være nedlagt for godt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).