– De fleste sjukehus i USA er tomme, snart kan de være nedlagt for godt

0
Rekordmange tomme sjukehussenger i USA og rekordmange oppsigelser av sjukehusansatte. Foto: Shutterstock

Mens koronakrisa raser i USA og behovet for kompetent helspersonell er stort, går tusenvis av helsearbeidere i USA arbeidsløse og et historisk antall sjukehussenger står tomme. Dette skriver Rick Jackson i Newsweek. Han er leder for et bemanningsfirma som ansetter helsepersonell.

De sjukehusene som har mange tomme senger har gått til et rekordstort antall oppsigelser, og Jackson mener at dette vil bety store endringer av bransjen på lang sikt. Helseindustrien i USA, som det med rette kan kalles, siden bransjen drives for profitt, utgjør 18 prosent av USAs økonomi og har en årlig omsetning på 3.600 milliarder dollar, skriver Jackson.

Bare i løpet av den første måneden av krisa ble 43.000 helsearbeidere sagt opp. Dette er et historisk høyt tall i USA. Jackson mener at dette varsler en en omfattende strukturendring av helsevesenet i USA med permanent nedleggelse av sjukehus, og særlig er sjukehusene i distriktene utsatt.

Som et eksempel kan nevnes Syracuse i staten New York. I begynnelsen av april 2020 sto 350 av de 860 sengene på St. Joseph’s and Crouse hospitals ledige. Det meldes om det samme over hele USA.

Også New York Times melder om oppsagte helsearbeidere og leger samtidig som det er tomme senger over hele landet. Avisa nevner som ett av mange eksempler Appalachian Regional Healthcare som har hatt en 30 prosent nedgang i virksomheten på grunn av færre pasienter, og som dermed har gått til oppsigelser.

Selv NYT bemerker at dette er et resultat av det profittbaserte, eller som de kaller det, «det forretningsorienterte», helsevesenet i USA. USA Today melder om at 60.000 private legekontorer også vil enten legge ned eller nedbemanne. 800.000 av deres ansatte står i fare for å bli sagt opp, permittert eller få redusert arbeidstid på grunn av mangelen på pasienter.

Nettavisa Vox har en oversikt over en del av nedleggelsene og oppsigelsene i helsevesenet i USA midt under koronakrisa.

Da koronaviruset ble kjent ble det antatt at det ville bli en overbelastning av sjukehusene, men i USA, som er et av de landa som er verst rammet av viruset, ser man altså i stedet svært mange tomme sjukehussenger og massive oppsigelser av helsepersonell.

Konsulentselskapet Deloitte mener at koronakrisa kan føre til en drastisk omlegging av hele helsebransjen med vekt på det de kaller «virtuelle helseprogrammer» og «hjemmebehandling», eller som vi vil si: ytterligere nedlegging av sjukehus og oppsigelser av sjukehusansatte. Mennesker erstattet av datasystemer.

De eneste som kan glede seg oppe i alt dette er milliardærene i USA. De ultrarike har sett sine formuer øke med 282 milliarder dollar, eller 9,5%, på bare 23 dager, skriver Inequality.org (pdf). Dette skjer samtidig som økonomien som helhet er varslet en nedgang på 40% i annet kvartal 2020.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.