USA: matvaremangel rett rundt hjørnet – verden kan være neste

0
Tomme matvarehyler er allerede en realitet i USA. Shutterstock

Stngninga av økonomi og produksjon på grunn av koronakrisa kan føre til at «leveransekjeden for mat bryter sammen,» sier Tyson Foods, som er verdens nest største leverandør av kjøttvarer. Pandemitiltakene tvinger mange anlegg til å stenge virksomheten. Det føre igjen til at butikker og supermarkeder over hele USA får problemer med tomme hyller.

I den andre enden av kjeden har farmere problemer fordi de ikke har noe sted å selge slakt. Buskap kan komme til å bli slaktet ned til destruksjon i stedet for til menneskeføde, fordi bøndene ikke får solgt. Det gjør igjen til at mange av dem må gi opp.

Tyson Foods har allerede stengt sine anlegg for svinekjøtt i Iowa og Indiana. En tredel av USAs produksjon av svinekjøtt er stengt og det første store anlegget for kyllingproduksjon i Brasil er stengt. Det tilhører verdens største kjøttprodusent, JBS SA. Kjøttprodusenter i Canada har også begynt å stenge sine anlegg. Fortsatt er altså flertallet av anleggene i virksomhet, men takten i stenginger er så stor at det også høyst sannsynlig vil få globale konsekvenser. USA, Brasil og Canada står for 65 prsoent av den globale handelen med kjøttprodukter, skriver Japan Times.

Knappheten fører til at prisene stiger. Engrosprisen på svinekjøtt steg med 29 prosent i april 2020.

Anne O’Mahony i Concern Worldwide sier til Irish Mirror at verden går som en søvngjenger inn i en katastrofe. Hun frykter at koronakrisa vil føre til at over en milliard mennesker på global basis vil stå overfor alvorlig matmangel. I de fattigste delene av verden rammes de dobbelt. Dels er de uten inntekter på grunn av stengingene og dels rammes de av den globale økonomiske krisa. Concern Worldwide regner med at inntektstaper for folk i den fattige delen av verden vil passere 200 milliarder dollar i 2020. For dem er det ikke pandemien som er hovedproblemet, det er den djupe økonomiske krisa.

Matbankene i USA som deler ut mat til millioner av mennesker, merker en så hard pågang at de vurderer å måtte rasjonere. De har ikke nok å dele ut. I New Hampshire for eksempel er etterspørselen gått opp med 44 prosent, og både der og i mange andre stater i USA er Nasjonalgarden satt inn for å sikre både utdeling og ro.

Georges-François Leclerc, som er politisjef i departementet Seine-Saint-Denis, sier at noe av det han «frykter aller mest på kort sikt er matvareopptøyer». Det er han neppe alene om.

Her hjemme har regjeringa Solberg vraket alle forslag om bedre beredskap, lant annet ønsket om bedre matvareberedskal, skriver Vårt Land.

Mateksporterende land stanser eksporten fordi de frykter egen knapphet. Russland, som er en av verdens største hveteeksportører, har stanset eksporten fram til juli. Det er kritisk for et land som Egypt, som er totalt avhengig av hveteimport. Vi husker bare hvor hardt landet ble rammet av eksplosjonen i kornprisene rett før den såkalte «arabiske våren».

Les: Ei global matvarekrise er en reell fare

Koronakrisa har satt søkelyset på hvor ekstremt sårbar den globale matvarekjeden er. Svært mange land, slik som Norge, har ikke på langt nær de nødvendige beredskapslagrene, og kan komme til å bli hardt rammet hvis den internasjonale matvarekjeden virkelig bryter sammen. Sjølberging er vært sett på som bakstreversk, nasjonalistisk og reaksjonært av ledende politikere og medier. Men så viser det seg at det ekstreme behovet for rask omsetning av mat over hele verden både øker faren for smittsomme epidemier og gjør milliarder av mennesker sårbare for mulige matvarekriser.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHerfra til politistaten på 100 dager
Neste artikkelSverige: Systematisk nedmontering av eldreomsorgen