Iran bryter USAs blokade og leverer rekordmye olje til Syria

1
Illustrasjon: Shutterstock

USA og Vesten gjør som kjent sitt ytterste for å holde et kvelertak på Syria gjennom å nekte landet så nær som alle livsnødvendigheter, inkludert olje. Ikke bare holder USA, ved hjelp av SDF-styrkene Syrias oljefelter okkupert, «to keep the oil», som Donald Trump sier. Men de prøver også å hindre enhver leveranse av olje til Syria, ikke minst fra Iran.

Derfor er det et viktig gjennombrudd at Iran har lykkes i å bryte blokaden. AlMasdarNews melder at flere iranske oljetankere har nådd fram til oljehavna i Baniyas i det nordvestlige Tartous-givernementet i Syria. Nyhetskanalen bygger på informasjon fra nettsida Tanker Trackers som følger internasjonal tanktransport.

Det er satellittfoto som dette som viser Irans oljeeksport til Syria. Fra Tanker Tracker på Twitter.

Ifølge disse opplysningene skal Iran ha lykkes med å levere tre ganger den vanlige mengden olje til Syria. Tanker Tracker spekulerer i om den rekordstore syriske oljeimporten kan være beregnet for videresalg, men legger ikke fram noen dokumentasjon om det. Antakelsen er ikke veldig sannsynlig siden det nå er ekstremt mye olje i det internasjonale markedet og nesten ingen kjøpere. Fulle tankskip ligger for anker uten noen havn å gå til for å tømme lasten.

Det er mer sannsynlig at det fra Irans side er en mulighet til å få solgt olje til et vennligsinnet land og fra Syrias side en kjærkommen hjelp til å sikre høyst nødvendig energi.

Og i alle tilfelle er det et nederlag for USAs sanksjons- og blokadepolitikk.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. På de utallige strategiske tenketankene som USA holder seg med pågår det nå en debatt om hvorvidt det blir en amerikansk krig mot Iran.
  Trita Parsi som regnes som ledende Iranekspert sier det slik:
  “Trump can either leave the region or have war With Iran. He cant have both.”
  Det er derfor svært interessant to saker: det ene er at Israel ved den nye forsvarsminister Bennett bomber inni Syria mer enn noensinne.
  Han har lagt om tenkningen til Israel: fra å containe Iran til å fordrive dem fra Syria.
  På siste onsdag 29 april skjedde det at tysk Spezialpolizei i store mengder gikk til okkupasjon av Hizballah-fasiliteter samt forsøkte å arrestere rundt 1000 aktivister.
  Dette blir gjort under motivasjon at her står vi overfor terroristisk islam,men saken var jo den at Shia-Hizballah tapte tusener av sine soldater nettopp i kamp mot Natos-Israels islamske terrorister. Hadde det ikke vært for de enorme offer som Hizballah gjorde gjennom mange år er det høyst tvilsomt om Basher assad-regimet hadde overlevd de verste årene.
  Så som ventet: Vestverdenen skifter påstemplingen om hvem som er “islamske terrorister” alt ettersom,det er høyst flytende saker.
  Fra et militærstrategisk synspunkt er det ikke til å begripe at USA trapper opp den militære aggresiviteten i Persiabukta og i SørKina Havet på samme tid. Det lukter en slags “Operasjon Barbarossa” til havs,dømt til å mislykkes.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere