Iran bryter USAs blokade og leverer rekordmye olje til Syria

0
Illustrasjon: Shutterstock

USA og Vesten gjør som kjent sitt ytterste for å holde et kvelertak på Syria gjennom å nekte landet så nær som alle livsnødvendigheter, inkludert olje. Ikke bare holder USA, ved hjelp av SDF-styrkene Syrias oljefelter okkupert, «to keep the oil», som Donald Trump sier. Men de prøver også å hindre enhver leveranse av olje til Syria, ikke minst fra Iran.

Derfor er det et viktig gjennombrudd at Iran har lykkes i å bryte blokaden. AlMasdarNews melder at flere iranske oljetankere har nådd fram til oljehavna i Baniyas i det nordvestlige Tartous-givernementet i Syria. Nyhetskanalen bygger på informasjon fra nettsida Tanker Trackers som følger internasjonal tanktransport.

Det er satellittfoto som dette som viser Irans oljeeksport til Syria. Fra Tanker Tracker på Twitter.

Ifølge disse opplysningene skal Iran ha lykkes med å levere tre ganger den vanlige mengden olje til Syria. Tanker Tracker spekulerer i om den rekordstore syriske oljeimporten kan være beregnet for videresalg, men legger ikke fram noen dokumentasjon om det. Antakelsen er ikke veldig sannsynlig siden det nå er ekstremt mye olje i det internasjonale markedet og nesten ingen kjøpere. Fulle tankskip ligger for anker uten noen havn å gå til for å tømme lasten.

Det er mer sannsynlig at det fra Irans side er en mulighet til å få solgt olje til et vennligsinnet land og fra Syrias side en kjærkommen hjelp til å sikre høyst nødvendig energi.

Og i alle tilfelle er det et nederlag for USAs sanksjons- og blokadepolitikk.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelRiksrevisjonen: Alvorlig kritikk av mange fiskeriministre
Neste artikkelUSA frykter matmangel. Trump gir ordre om å holde kjøttproduksjonen i gang.