Som følge av krisa: Roboter vil ta jobber mye fortere enn før

35
Dette er Fords budrobot Digit. Foto: Ford

Mens arbeidere i USA sitter innesperret hjemme for å ikke ha kontakt med andre tenker kapitaleierne på en løsning som er immun mot pandemier og som kan erstatte disse arbeiderne: flere roboter.

Dette skriver Market Watch.

Det dreier seg om såkalte vesentlige industrier og forsyningskjedene fra produksjon og hele veien fram til kundene. Nettavisa mener at 50 millioner jobber kan erstattes med roboter på ganske kort sikt, og at nettopp koronakrisa driver fram løsninger som allerede har ligget på tegnebrettet en stund.

Market Watch viser til en studie fra Oxford University i 2017 med tittelen The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? Den viser at 67 prosent av jobbene i USA kan automatiseres. Og i det som kalles «high touch»-jobber, altså der berøring med kundene er mest omfattende er andelen større. Innen 2035 mener disse forskerne at 86% av restaurantjobbene, 76% av jobbene i varehandel og 59% av jobbene innen rekreasjonssektoren kan erstattes med roboter.

I industrien er robotene allerede i bruk i stort omfang. ABB har installert 400.000 roboter som angivelig erstater 2 millioner arbeidere. Amazon og Ford jobber med ubetjente utsalgssteder og førerløse budsystemer som bringer varene helt fram til forbruker uberørt av menneskehånd. Og Starbucks jobber med «robot baristas» som serverer kaffe og tilbehør.

Det er en rimelig antakelse at koronakrisa vil bli utnyttet akkurat slik Market Watch hevder. Teknologiene er der allerede. Arbeiderne er fratatt muligheten til å gjøre motstand og presset for å skape «pandemifrie» systemer gir gode påskudd for å gjøre det kapitaleierne lenge har ønsket.

I en ideell verden kan man naturligvis si at automatisering kan frigjøre folk til å gjøre andre og mer givende ting enn farlige jobber og rutinejobber. Men siden vi ikke snakker om en ideel verden, men om en kapitalistisk verden, så er det ikke det som vil skje. Folk vil ganske enkelt miste jobbene og ikke ha noen ny å gå til. Og hvem vil synes at det er ideelt at serviceindustriene overtas av robotene? Hva slags samfunn skapes det der menneskelig samhandling blir borte?

Noen bruker dette som et argument for borgerlønn, men borgerlønn låser mennesker på en minstetrygd uten arbeidskollektiv, uten noen samhandling med andre, uten noen å lære, prate og kjempe sammen med. Det vil være den permanente umyndiggjøring. Det som tvert i mot må til er en systemendring der produsentene tar kontroll over produksjonen og da kan de også utnytte slike teknologier til sin egen frigjøring.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Men hvor mange vil ha råd til å kjøpe alle produktene og tjenestene som disse kapitaleiernes roboter leverer? Er ikke det dilemmaet deres?

  Det kan jo tenkes at man lander på en borgerlønn som alternativ hvor man er låst til en lav trygd dersom man ikke klarer å skaffe seg sysselsetting. Dette vil dele samfunnet i to grovt sett. I praksis går store deler av Vestens befolkning allerede på en slags borgerlønn ved at man er satt utenfor arbeidslivet på ulike trygdeordninger (alderstrygd, uføretrygd, sosialstøtte, dagpenger etc. i Norge). I " riktig gamle dager" (altså før den industrielle revolusjon) ville noe slikt være utenkelig idet det alltids var noe å gjøre for alle på gården.

 2. Avatar for Fredrik Fredrik says:

  Jeg skjønner ikke hvorfor det er så interessant og omdøpe trygd til borgerlønn.
  Og hvem skal betale?
  Har ikke folk jobb, blir det ingen skatt.
  Tror du finanskapitalen står i kø for å betale borgerlønn til alle?

 3. Avatar for aford aford says:

  robotbud-ford-696x396
  Dette er Fords budrobot Digit. Foto: Ford

  For den skal nemlig Ford kidnappe og dressere til husarbeidsslave, og til å hente Ford en kald øl han har kjøpt for borgerlønna si, hvis den ikke kommer med mer våpen og aksjonsprivilegier enn den skrotingen på bildet har nå. Won’t last even five minutes in the hood.

  Men Dig-It kan i prinsippet sikkert pælme knuselige pakker enda hardere og lenger enn dagens bud gjør, da.

 4. Avatar for Fredrik Fredrik says:

  Men hva skjer når siste verset er slutt AnneBrit? Hvor går vi da?
  I mange år har jeg ment at det bare var et alternativ. Nemlig Marx kommunisme. Nå stiller jeg spørsmål om finanskapitalen kanskje driter i hele kapitalismen og innfører rent slaveri. I så fall kan det ikke holde i lengden. En restart på kapitalismen senere er jo mulig, men det blir å gjenta historien. Tilbake står Marx sitt klasseløse samfunn. Alternativet er jo Ragnarokk og tilbake til steinalderen.

 5. Avatar for Fredrik Fredrik says:

  Det er mulig vi har forskjellig oppfatning om hva som er kapitalisme og hva som er rent slaveri, men jeg forstår at en del folk opplever situasjonen de er i som «rent slaveri».
  «De siste 30 åra» har jeg vært i en tradisjonell kapitalistisk produksjonsbedrift. Jeg har iakttatt hvordan produksjonskapitalen har foret og bygd opp finanskapitalen i stort tempo i denne perioden.
  Det er merverdien i produksjonen som finanskapitalen lever av og som de sjonglerer med på spillebordet. Og nå i økende grad lager de mengder av fiktive verdier som de styrker sin kontroll med.
  Men systemet er fortsatt kapitalisme.

 6. Avatar for aford aford says:

  Shit. Hvis det er sant, er vi jo rimelig ille ute. Marx’ kommunisme eller Ragnageddon og steinalder … Marx’ kommunisme eller Ragnageddon og steinalder … hmmm? Jeg klarer egentlig ikke å bestemme meg. :thinking:

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Så vidt jeg har forstått, så krevde ikke steinalder livet like mye innsats for å vedlikeholdes. Bare en femtedel av tida, for å konkretisere. Resten gikk med til å ha det hyggelig rundt bålet.

 8. Avatar for aford aford says:

  Det kan jo hende du er inne på noe der. Men steinalderen tok slutt, og selv på lag med Ragnageddon, vil den ikke kunne gjentas. Er det tomt for stein, så er det tomt for stein.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

27 flere kommentarer

Deltakere