Som følge av krisa: Roboter vil ta jobber mye fortere enn før

0
Dette er Fords budrobot Digit. Foto: Ford

Mens arbeidere i USA sitter innesperret hjemme for å ikke ha kontakt med andre tenker kapitaleierne på en løsning som er immun mot pandemier og som kan erstatte disse arbeiderne: flere roboter.

Dette skriver Market Watch.

Det dreier seg om såkalte vesentlige industrier og forsyningskjedene fra produksjon og hele veien fram til kundene. Nettavisa mener at 50 millioner jobber kan erstattes med roboter på ganske kort sikt, og at nettopp koronakrisa driver fram løsninger som allerede har ligget på tegnebrettet en stund.

Market Watch viser til en studie fra Oxford University i 2017 med tittelen The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation? Den viser at 67 prosent av jobbene i USA kan automatiseres. Og i det som kalles «high touch»-jobber, altså der berøring med kundene er mest omfattende er andelen større. Innen 2035 mener disse forskerne at 86% av restaurantjobbene, 76% av jobbene i varehandel og 59% av jobbene innen rekreasjonssektoren kan erstattes med roboter.

I industrien er robotene allerede i bruk i stort omfang. ABB har installert 400.000 roboter som angivelig erstater 2 millioner arbeidere. Amazon og Ford jobber med ubetjente utsalgssteder og førerløse budsystemer som bringer varene helt fram til forbruker uberørt av menneskehånd. Og Starbucks jobber med «robot baristas» som serverer kaffe og tilbehør.

Det er en rimelig antakelse at koronakrisa vil bli utnyttet akkurat slik Market Watch hevder. Teknologiene er der allerede. Arbeiderne er fratatt muligheten til å gjøre motstand og presset for å skape «pandemifrie» systemer gir gode påskudd for å gjøre det kapitaleierne lenge har ønsket.

I en ideell verden kan man naturligvis si at automatisering kan frigjøre folk til å gjøre andre og mer givende ting enn farlige jobber og rutinejobber. Men siden vi ikke snakker om en ideel verden, men om en kapitalistisk verden, så er det ikke det som vil skje. Folk vil ganske enkelt miste jobbene og ikke ha noen ny å gå til. Og hvem vil synes at det er ideelt at serviceindustriene overtas av robotene? Hva slags samfunn skapes det der menneskelig samhandling blir borte?

Noen bruker dette som et argument for borgerlønn, men borgerlønn låser mennesker på en minstetrygd uten arbeidskollektiv, uten noen samhandling med andre, uten noen å lære, prate og kjempe sammen med. Det vil være den permanente umyndiggjøring. Det som tvert i mot må til er en systemendring der produsentene tar kontroll over produksjonen og da kan de også utnytte slike teknologier til sin egen frigjøring.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKoronakrisa vil føre til tap av 195 millioner jobber på verdensbasis
Neste artikkelMediestøtten tar helt av