– Så enkelt er det å forfalske SMS-er fra Smittestopp

0
Denne meldingen fikk Solerød av NRK, men avsender er Helsedirektoratet. Foto: Ketil Kern/NRK

Erna Solberg har fått 1,3 millioner nordmenn til å laste ned appen Smittestopp. Det tok 10 minutter for NRK å sette opp et system som sender ut falske varsel.

Dette skriver Martin Gundersen og Øyvind Bye SkilleNRKbeta.

De skriver:

NRK har selv testet hvor enkelt det er å forfalske avsenderadresser for SMS. På kort tid fikk vi satt opp det tekniske systemet som kreves for å sende denne typen SMS-er. En slik melding sendte NRK til informasjonssikkerhetsleder Pål Solerød i Folkehelseinstituttet (FHI).

Solerød fikk opp den falske meldinga på sin telefon og han syntes den så «veldig korrekt ut». Problemet var at den er falsk og at NRK har demonstrert at det er utrolig lett å lage en slik falsk applikasjon.

Gundersen og Skille skriver videre:

Problemene med SMS skaper en gylden mulighet for svindlere og rampunger, mener sikkerhetsekspert Per Thorsheim. Han har tidligere bidratt i en rekke medieartikler om hvordan telefonnumre kan kapres.

– Hva frykter du kan skje?
– SMS er dessverre ikke til å stole på. Det er altfor enkelt å kunne sendte store mengder SMS til hvem som helst i hele verden med et falskt avsendernummer, eller et ord som «Helsenorge».

Solerød sier til NRK at FHI er kjent med problemet, men at de likevel valgte denne løsningen «fordi det er en enkel løsning alle vet hvordan de skal forholde seg til.» Men etter NRKs demonstrasjon advarer FHI mot at appen kan misbrukes.

Det vet også svindlere dessverre.

Les: Vi går som søvngjengere inn i overvåkingssamfunnet

Forrige artikkelFN advarer om at den økonomiske nedgangen kan komme til å drepe hundretusener av barn i 2020
Neste artikkelPrisen for å være Tangens moralske alibi er på en million kroner