Vi går som søvngjengere inn i overvåkingssamfunnet

0

Veien til helvete er brolagt med gode forsetter. Sjelden har dette ordtaket vært mer aktuelt. For ikke lenge siden advarte flere rettighetsgrupper mot at verden risikerer å gå som søvngjengere inn i det totale overvåkingssamfunnet.

Reuters omtaler det her. I en tidligere artikkel har vi vist til at Apple og Google forbereder en sporingsapp som skal kartlegge nettverket til folk, angivelig for å spore smittekilder. Og så kommer sannelig regjeringa Solberg, som åpenbart nyter å administrere en unntakstilstand, med appen Smittestopp.

Den er angivelig frivillig og den er angivelig tidsbegrenset. Men siden ledende personligheter i samfunnet snakker om at koronatiltakene må fortsette et år, minst, kan man spørre seg hva midlertidig vil bety i praksis. Datatilsynet, som under Georg Apenes var et fyrtårn for personvern, har tydeligvis kapitulert og kommer med en svært slapp uttalelse.

Foreløpig er det lite motstand mot Smittestopp. Frykt er et svært godt virkemiddel til å overtale folk. Men igjen var det dette med de gode forsettene og veien til helvete, da.

Fra sitt eksil i Russland advarer varsleren Edward Snowden om at regjeringers midlertidige overvåkingstiltak som blir begrunnet med koronakrisa vil bli langvarige. Han sier i et intervju med Vice at «regjeringer bruker koronaviruset til å bygge en undertrykkingsarkitektur.»

I Kina har man gått svært langt i denne typen overvåking og innført et såkalt «trafikklyssystem» som deler folk i tre grupper utfra data på telefonene deres, rødt, gult og grønt. Israels antiterrorbyrå har innført sporingsapp allerede og Singapore har sin TraceTogether app. Dette kommer fort, det kommer massivt og det kommer praktisk talt uten at motforestillingene blir tatt på alvor. Som vi skrev i kommentaren til sporingsappen fra Apple og Google:

Appen fra Google og Apple vil sannsynligvis bli tatt i mot med glede av de fleste, av lett forståelige grunner, og den vil være enda et skritt nedover den sklia som fører oss inn i det totalitære samfunnet. Det neste blir antakelig at du må ha installert appen for å få adgang ulike steder, eller at du må la politiet laste den ned ved tilfeldige kontroller. Brave New World – here we come!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFrigjør energi og skap arbeidsplassar
Neste artikkelStatoil: Privatisering og utenlandsinvesteringene har ført til store tap
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).