Forstedene i Paris ulmer igjen

5
Igjen brennes det biler i de fattige forstedene til Paris. Foto: Shutterstock

Mens franske milliardærer søker tilflukt i sine luksuriøse private områder, er det ulmebrann i de fattige og innvandrerdominerte områdene i Paris. I fire dager har det vært nye bilbranner og nye brennende søppelkonteinere blant annet i forstaden Villeneuve-la-Garenne nord for byen.

På sosiale medier kan man se videoer av folk som angriper politiet med fyrverkeri og politi som angriper demonstranter.

Den franske nyhetskanalen Mediapart skriver at koronatiltakene har hatt svært ulik virkning avhengig av sosial klasse. Overklassen kan trekke seg tilbake til sine områder der de er trygge, mens tiltakene rammer hardt i de trangbodde og fattige bydelene.

En rekke organisasjoner, deriblant flere faglige landsorganisasjoner, har skrevet et opprop der de kaller raseriet i les banlieues for legitimt.

En av aktivistene er Abdelaali El Badaoui, og han sier at:

«Folk er ikke klar over det ennå, men det kommer til å bli ei krise som vi aldri har sett maken til før. Koronaviruset skapte ikke denne sosiale krisa, den gjorde det bare synlig hvilken elendighet folk lever i, Jeg synes folk skal ta dette som en lærepenge og huske på dette i framtida.»

Frankrike er ei sosial kruttønne. Det har vi fått se gjennom 65 uker der de gule vestene ble møtt av Macrons brutale væpnede politi. Etter at disse demonstrasjonene ble forbudt, ulmer det igjen, men denne gangen i innvandrerforstedene, der islamistiske organisasjoner har den politiske kontrollen.

Frankrike i dag er et oligarki, skrev George Chabert på steigan.no i januar 2020:

Les: Frankrike i 2020, et oligarki

Koronakrisa har nok en gang gjort den ekstreme klassekonflikten synlig, og det er lite som tyder på at overklassen ønsker eller evner å dempe konfliktene. Alt de foretar seg bidrar bare til å gjøre frontene hardere og konfliktene bitrere.

Frankrikes BNP falt med 6 prosent i første kvartal 2020 på grunn av koronakrisa. Det er det verste resultatet i landet siden 1945. Ingenting tyder på at andre kvartal blir noe bedre. Og som alltid vil det bli arbeidsfolk og fattigfolk som kommer til å bli rammet aller hardest.

Det som kalles «innkjøpssjefenes indeks», purchasing managers index, stupte i april 2020 til et nivå som betyr full stillstand. Et indekstall over 50 betyr at økonomien vokser. Under 50 krymper den. I januar 2020 var den franske indeksen på 52, i april er den på 32!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Med tanke på hvordan bil-industrien sliter, så kan det ikke brennes nok biler.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Tiltakene har ikke blitt implementert i områder med arabere og negre, og araberne og negrene var ikke deltakere i de gule vestene, men snarere årsaken til at slikt som de gule vestene oppsto, da det er den hvite arbeiderklassen som har måtte betale for all importen.
  civic

 3. Avatar for INK INK says:

  Fra en serie i Aftenposten om den økende hjemløsheten i Europa:

  "Hjemløse i Paris

  Antallet hjemløse i Frankrike ble estimert å være 143.000 i 2012. Det var en økning på 50 prosent på 11 år.

  Menn er fortsatt i flertall, men det er blant kvinner og barn hjemløsheten øker mest.

  De fleste bor i herberger for hjemløse, men en rekke andre innkvarteringer finnes også. Noen bor på hotell, noen i offentlige bygninger som åpnes for hjemløse om natten.

  En fjerdedel av de hjemløse har lønnet arbeid.

  Den største gruppen lever av RSA, The Revenu de solidarité active, en stønadsordning for arbeidsledige, som starter på knappe 5200 kr for enslige uten forsørgeransvar.

  Ca. 3000 ble registrert sovende utendørs i Paris ved telling én natt i februar 2018.

  Kilder: Insee, The Local, Fentsa.org."

  Fra en annen artikkel i samme serie:

  "Flere land vil kriminalisere hjemløse

  Som første land i Europa har Ungarn nylig kriminalisert hjemløse.

  – Helt klart i strid med menneskerettighetene. Hvilken forbrytelse har hjemløse gjort? Annet enn å forsøke å overleve? spør FNs boligekspert, Leilani Farha.

  Også i Danmark opplever hjemløse å bli straffet som kriminelle. I København blir uteliggere nå bortvist fra byen og ilagt soneforbud, altså forbud mot å oppholde seg i hele kommunen. Overtredelse gir fengselsstraff."

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Når man tar inn millioner med fattige fra araber og negerland uten å bygge flere boliger, så blir det mengder med hjemløse, men årsak-virkning er ikke venstresidens sterke side.

  Om man etnisk renser den hjemlige arbeiderklassen, så berikningen kan ta over forstedene, så er også dette feil.

 5. Avatar for INK INK says:

  Kanskje er noe av årsaken den samme som i Spania, der banker har kjøpt opp mer enn 3 millioner boliger etter den økonomiske krisen i 2008, og latt mange av dem stå tomme. For å presse prisene oppover.

  Man har også overlatt (dvs. solgt billig) mye av den offentlige boligmassen til rike privatselskaper. “En av de bratteste leieprisøkningene i Europa skyldes dels at mange vanlige hjem kun er tilgjengelige via Airbnb og lignende korttidsleiefirmaer.”:

  Dette er dessverre villet politikk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere