BlackRock tar kontrollen

2
Foto: Shutterstock

BlackRocks administrerende direktør Larry Fink kan nå være den mektigste mannen i verden, og fører tilsyn med ikke bare Feds nye (potensielt 4.500 milliarder dollar) såkalte slush funds, men også forvalter 27.000 milliarder dollar av den globale økonomien. Som verdens største kapitalforvalter administrerte BlackRock allerede 7 billioner dollar for sine globale bedriftsinvestorkunder, si tillegge til ytterligere 20.000 milliarder dollar for kunder gjennom sin økonomiske overvåkingsprogramvare (kalt Aladdin).

Dette skriver Joyce NelsonCounterpunch.

Som lesere av steigan.no vil være kjent med er BlackRock en av de største eierne i viktige firmaer i nær sagt alle bransjer fra energi til våpen, fra merkevarer til medier, fra banker til datagiganter.

Les: BlackRock vil utøve mer global makt

Joyce Nelson publiserte i 2016 boka Beyond Banksters, og der er et sentralt element nettopp BlackRocks rolle, i tillegg til McKinsey & Company. Hun viser der hvordan BlackRock først utnyttet tida mellom krisa i 2001 og finanskrisa i 2008 til å skaffe seg en nøkkelposisjon. Og igjen i 2008 sørget selskapet for å få kommandoen over den såkalte bailouten av Wall Street på vegne av The Fed.

Nelson er kanadisk og viser til hvordan BlackRock også sikret seg en liknende posisjon i Canada. Statsminister Justin Trudeau har opprettet en Canada Infrastructure Bank, som i virkeligheten er en bank for å organisere privatisering. Og der har også BlackRock handa på rattet. Og så i mars 2020, samtidig med at BlackRock fikk nøklene til hvelvet av The Fed, annonserte sentralbanken i Canada at BlackRock vil være deres rådgiver for gjennomføringa av kriseprogrammet. Det var ikke snakk om noe anbud for å få den jobben. BlackRock bare fikk oppdraget.

Det kan være at regjeringa i Canada allerede i disse dager vil gjennomføre en bailout for oljeindustrien i Alberta, og som Nelson skriver:

Med BlackRock som en hovedaksjonær i nesten hvert oljeselskap som er involvert i tjæresand (og over hele kloden), vil det være vanskelig for regjeringen å forklare en slik redningsoperasjon uten å se ut som om den mottar ordre fra Larry Fink.

Joyce Nelson advarer også mot at BlckRock er svært interessert i å ta kontroll over pensjonsfond i land etter land.

Larry Fink har lenge vært engasjert i å privatisere sosial sikkerhet, og denne nåværende krisen kan være den rette muligheten. Selvfølgelig vil det bli kalt noe uskyldig eller varmt og uklart, som CARES Act, og det vil bli omtalt i mainstream media som en presserende, pragmatisk beslutning.

I Frankrike har BlackRock prøvd å få kontroll over pensjonene, men der har nettopp det tent rasende protester blant fagorganiserte og gule vester. BlackRock er for dem blitt selve symbolet på å politikk som favoriserer finanseliten på bekostning av vanlige folk.

Les: BlackRock sikter seg inn mot europeiske pensjoner

BlackRock er også tungt inne i vindkraftindsutriens ødeleggelse av naturen i Norge og Sverige:

BlackRock og Google kaprer norsk vindkraft – og norske subsidier

Massiv satsing på vindkraft i Sverige – Tyskland (og BlackRock) dominerer


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Som alle vestlige statsledere tjener Trudeau den globale storkapitalen ved å legge til rette for at storkapitalen kan kjøpe landressursene og infrastrukturen. Akkurat som politikere her i Norge, utrettelig overfører de verdier fra folk og land til storkapitalen, alt mens storkapitalens MSM avleder oppmerksomheten med sport og underholdning, det er bare alternativpressen som kritisk advarer, men leses bare av noen prosent av befolkningen.

    Globalismen årelater landenes økonomier, og overfører verdiene til kapitalforvaltningsselskapene, som blir de finansielle eierne til det meste i verden. EU kommisjonen vil privatisere offentlig helsevesen, og statspensjoner blir omgjort til privat pensjonssparing. Samtidig vil de også demontere offentlig skole, blant annet så har Verdensbanken stilt som betingelse for at San Salvador fikk lån, at de gikk med på et bruker-betaler system for den offentlige skolen.

    Globalismens neo-liberale markedsøkonomi fjerner sosiale rettigheter og erstatter dem med tjenester som skal betales for. Skolepenger, helseforsikringer og privat pensjonssparing har ikke arbeiderklassen og en stor del av lavere middelklasse råd til, og Vest-Europa blir som vi ser i nord og sør Amerika, og ellers i verden med en stor utfattig underklasse, en stor arbeiderklasse av arbeidende fattige, en lavere middelklasse som sliter, en liten men komfortabel øvre middelklasse, en liten styrtrik overklasse, og en bortenfor astronomisk rik elite.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere