14 millioner nye arbeidsløse i USA på tre uker

0
Den store depresjonen på 1930-tallet. Arbeidsløse i USA foran suppekjøkken. Kilde: Shutterstock

6,6 millioner søkte om ledighetstrygd i USA forrige uke, skriver E24. Dette bygger på tall fra US Department of Labor. Msn.com skriver at med dette er det samlede tallet på nye arbeidsløse kommet opp i 14 millioner. Bank of America har en prognose som sier at tallet vil gå opp til 20 millioner i løpet av kort tid.

Arbeidsløse i USA. Det er ikke ofte en ser grafer som dette.

Det er som om bunnen har falt ut av arbeidsmarkedet. Det som nå skjer i USA savner sidestykke. Selv krakket i 1929 blekner. Det var koronoaepidemien som utløste krakket, men det har vært varslet et krakk i 2020 i hvert fall siden 2018 da finansbanken JP Morgan Chase varslet om det. Det samme gjorde flere andre.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO sier at denne krisa kan utslette 6,7 prosent av arbeidstimene i verden i annet kvartal 2020, det tilsvarer 195 millioner fulltidsjobber.

”Arbeidere og bedrifter står overfor katastrofe, både i utviklede og utviklende økonomier. Vi må bevege oss raskt, bestemt og sammen. De riktige og presserende tiltakene kan gjøre forskjellen mellom overlevelse og kollaps,” sier ILOs generaldirektør Guy Ryder.

Fire av fem mennesker i verden vil bli negativt påvirket av krisa, mener Ryder. I India regner man med at krisa vil føre til at minst 400 millioner mennesker vil bli fattigere.

Finanskrisa i 2008 førte til en massiv overføring av verdier fra de fattigere delene av samfunnet til den finansielle elitem de 0,01%. Det samme vil opplagt skje denne gangen. Denne krisa har avdekket de grunnlegende svakhetene ved den globaliserte kapitalistiske økonomien. Gjeldsbobla er mange ganger større enn den var da, og både USA og Europa har i mellomtida hatt en svak vekst, og den har i liten grad betydd nye industri og nye næringer. Særlig Europa er ille ute.

Under den store depresjonen i 1933 var arbeidsløsheten i USA på hele 24,9 prosent ifølge Bureau of Labor Statistics. James Bullard, som er president i Federal Reserve Bank of St. Louis sa nylig til Bloomberg at arbeidsløsheten i USA kan komme til å nå opp i 30 prosent i annet kvartal 2020. Finansbanken Morgan Stanley ser for seg et fall i BNP i dette kvartalet på 30,1 prosent. Fra før har Goldman Sachs varslet et fall på opp mot 34 prosent.

For arbeiderklassen ser det ut til at det kan bli det største tilbakeslaget siden 1930-tallet. Det pågår en rå klassekamp, og foreløpig er arbeiderklassen svært dårlig forberedt til å føre den kampen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.