Massiv satsing på vindkraft i Sverige – Tyskland (og BlackRock) dominerer

0
Den svenske landsbygda skal dekkes med vindturbiner - Tyskland og BlackRock står bak. Shutterstock

Den svenske glesbygden er blitt det lovede landet for vindkraftkapitalen skriver SVT. Det er særlig kapitalgrupper fra Tyskland og Sveits som satser milliarder, skriver kanalen. Den tyske energigiganten RWE og Credit Suisse står i fremste linje når det skal bygges vindkraftanlegg for 80 milliarder svenske kroner de neste to årene.

«Vindkraftparken i Viksjö (i Norrland) blir en av Europas största när den enligt planerna ska stå klar 2021. Med de nya supertornen på 200 meter ska vindmöllorna producera elektricitet motsvarande länets hela behov av hushållsel, men det är knappast i Västernorrland som elen från Viksjö kommer att förbrukas.

Det är tyska energibolag som i växande utsträckning dominerar den svenska vindkraftutbyggnaden. 2015 invigde det kommunala energibolaget Stadtwerke Münchener en vindkraftpark i Sidensjö som ska förse 160 000 hushåll i Münchenområdet med fossilfri hushållsel och sedan dess har det tyska intresset bara ökat.»

Grunnen til at det er så lett for vindkraftkapitalen å investere i Nord-Sverige er dels at det er svære, spredtbygde områder der det vil være liten lokal motstand, og dels er områdene eid av store skog- og landeiere, som gjerne vil kapitalisere på vindkraftboomen, forklarer SVT:

«Medan vindkraftutbyggnaden i Tyskland i stort stannat upp på grund av lokala motståndsgrupper har blickarna riktats mot Sverige. Sverige är inte bara glesbefolkat, här finns stora skogsägare som SCA och Holmen som sett en möjlighet att skräddarsy färdiga projekt och upplåta mark för vindkraftboomen, och det har lockat pengar från utlandet. Svensk glesbygd, få protester och skräddarsydda storskaliga projekt har lett till en låg produktionskostnad. Kort sagt så är det billigt att bygga ny vindkraft i Sverige just nu.»

Vindbaronene i München får ikke lov til å bygge mer i Bayern, så de lar det gå ut over Norge og Sverige i stedet. Dessuten ser vi at det er samme kapitalinteresser der som her. Nest største eier i RWE er BlackRock, som jo også står bak noen av de store prosjektene i Norge.

Når SVT skriver at også Sveits er tungt inne i vindkraftboomen i Sverige, så mener de Credit Suisse, den sveitsiske storbanken, og de har igjen Qatar, Norges Bank og BlackRock blant sine største eiere.

Les mer om vindkraft på steigan.no her.

Les mer om BlackRock her.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps (så lenge det er mulig): 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTrudeau: USA delvis ansvarlig for flykatastrofen
Neste artikkelIrak vil ikke undertegne noen avtale som gir USA rett til å ha tropper i landet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).