Tyrkiske ambulanser til disposisjon for IS og al-Nusra

0
Den usbekiske jihadisten jihadist Dayanç Dervişov er intervjuet om forholdet mellom IS og Tyrkia. Kilde: AfnNews

Sårede terrorister i Syria fra IS og al-Nusra ble hentet av tyrkiske ambulanser og brakt til behandling i Tyrkia. Dette går fram av intervjuer med terrorister som sitter i fangenskap i SDF-kontrollerte områder i Nordøst-Syria. Det er den kurdiske kanalen AnfNews som skriver dette.

Terroristen forteller også om at de gruppene som vervet dem i Tyrkia fikk operere fritt i landet. De kunne også uten problemer reise inn og ut av Syria uten hindringer fra tyrkiske grensevakter.

AnfNews har tidligere publisert en rapport som viser hvordan Erdogan-regimet har spilt en sentral rolle i oppbygginga og styrkinga av IS.

«Rapporten avslørte sikkerhetsmessige, militære, økonomiske og politiske forhold mellom dem. Det mest fremtredende trekket, sier rapporten, «er at tyrkiske myndigheter tillot utenlandske krigere og deres familier å reise frem og tilbake over grensen til Syria, og i tillegg vendte det blinde øyet til IS-aktiviteter i Tyrkia mens de skjerpet undertrykkelsen av de talsmenn for demokrati og menneskerettigheter. De ga også militær og sikkerhetsstøtte til IS indirekte, og inngikk sikkerhets-, økonomiske og forretningsavtaler med ISIS. «

Rapporten analyserer fremfor alle tre typer forbindelser mellom Tyrkia og Den islamske staten: sikkerhetsrelasjoner, militære relasjoner og økonomiske og kommersielle forbindelser.»

Forskningsrapport: – Tyrkias omfattende støtte til IS

Denne rapporten og disse intervjuene avslører bare noe vi her i steigan.no har satt søkelyset på i mer enn fem år. I 2015 skrev vi for eksempel:

I en forskningsrapport fra Columbia University i New York har forskeren David L. Phillips sett på internasjonale kilder som tar for seg forholdet mellom Tyrkia og Den islamske staten/Da’esh, og han kom fram til en overveldende samling av dokumentasjon, og det stort sett fra kilder som vestlige medier vanligvis godtar. Rapporten ble publisert på Huffington Post.

Rapporten dekker alle former for støtte, fra direkte militær støtte til transport, logistikk, behandling av sårede soldater, salg av olje og trening av rekrutter.

• En IS-kommandant fortale The Washington Post  at flertallet av rekruttene deres kom via Tyrkia sammen med utstyr og forsyninger.

Kemal Kiliçdaroglu, leder for det republikanske folkepartiet i Tyrkia (CHP) erklærte at Tyrkia forsyner terrorgrupper med våpen. Han viste også til utskrifter av intervjuer med trailersjåfører som leverer disse våpnene. Ifølge Kiliçdaroglu påstår Tyrkis regjering at dette var humanitær hjelp til de såkalte turkmenske styrkene, mens turkmenerne sjøl sier at det ikke var noen humanitær hjelp i sendingene.

• Ifølge CHPs visepresident Bulent Tezcan, ble tre trailere stoppet i Adana for i en kontroll 19. januar 2014. Bilene var fullastet med våpen og kom fra Esenboga flyplass i Ankara. Sjåførene kjørte bilene til grensa der de fikk avløsning av agenter fra etterretningsorganisasjonen MIT. Inspektørene fant våpen og ammunisjon i bilene.

• Avisa Cumhuriyet rapporterte at Fuat Avni, en kjent tyrkisk blogger med kontakter i regjeringa, sa at lydopptak bekrefter at Tyrkia gir finansiell og militær støtte til terrorgrupper som er knyttet til al-Qaida. I opptakene hører man at Erdogan presser de væpnede styrkene i Tyrkia til å gå til krig mot Syria, og ba etterretningssjef Hakan Fidan om å komme opp med et påskudd for å gjøre det.

Sjefredaktøren for den tyrkiske avisa Cumhuriyet, Can Dündar, ble fengslet i 2015 fordi avisa hans avslørte sannheten om hvordan Tyrkia og president Recep Erdoğan støtter Den islamske staten med våpen og utstyr. Tidlig i 2014 ble en lastebil fra den tyrkiske etterretningstjenesten MIT stoppet på grensa til Syria. Politiet og sikkerhetsfolkene trakk våpen mot hverandre. Politiet gjennomsøkte traileren og under en kamuflasje av medisinbokser fant de våpen og ammunisjon beregnet på islamistene i Syria.

Les: Tyrkias rolle i å støtte og bygge opp terrorismen

– Erdogan er involvert i oljehandel med IS

IS og al-Nusra er Tyrkias forlengede armer i Syria, dette er veldokumentert, men stort sett oversett i hovedstrømsmediene. Og Norge er delaktig fordi vi har gitt massiv økonomisk støtte til de samme terroristene via de samme kanalene i Tyrkia.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKina gir Italia praktisk støtte mot koronaepidemien
Neste artikkelKjærlighet i koronaens tid