Tyrkias rolle i å støtte og bygge opp terrorismen

26

I flere år har det vært mer enn tydelig hvordan Tyrkia under ledelse av Recep Erdoğan ikke bare har sett gjennom fingrene med, men aktivt bygd opp, støttet og fremmet terrorismen. Etter at Russland begynte å bombe Den islamske staten /Da’esh og deres oljeledning på hjul har det kommet for en dag hvordan Tyrkia spiller en helt sentral rolle i denne illegale transporten som terroristene tjener så mye på. Jeg har skrevet om Tyrkias støtte til terrorismen og Erdoğans drømmer om å skape et ny-osmansk rike i en rekke artikler. Her har jeg samlet noen av dem.

erdogan suleyman

Hvem skapte monsteret IS?

En sjokkert verden har sett hvordan en jihadist fra terrororganisasjonen som kaller seg Islamic State (IS) halshogger den amerikanske journalisten James Foley. At bøddelen dessuten snakket med britisk aksent føyer et ekstra moment til det hele og understreker at statsborgere fra vestlige land deltar i terroren. Men vestlige medier skriver og sier svært lite om hvordan IS (ISIS, ISIL) oppsto og hva som har brakt krigerne dit de er i dag.

Les mer.

– Det er noe veldig merkelig med IS

Det er noe svært merkelig med IS, eller Den islamske staten. Gruppa oppsto tilsynelatende fra ingenting. Så plutselig hadde de en større hær som feide inn i Irak med en kolonne hvite Toyota SUV-er og fikk den irakiske hæren til å fordufte som vann i ørkenen. Og så har USA og Gulfstatene med lettlurte nasjoner som Norge på slep, startet en krig mot dem som ikke ser ut til å ha verken taktikk eller strategi. I hvert fall hvis hensikten er å bekjempe IS.

Les mer.

Tyrkias støtte til jihadistene i Syria

I en tett allianse med Qatar og Det muslimske brorskapet har NATO-landet Tyrkia vært hovedinngangen for våpen og utenlandske krigere i Syria. Den islamske staten er avhengig av oljeeksport via Tyrkia og import av våpen og krigere gjennom Tyrkia. Al-Qaida-avleggeren Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham og andre jihadistgrupper får våpen og krigere samme veien, blant annet for å angripe Syrias største by, Aleppo.

Les mer.

Terroren i Suruç og Tyrkias støtte til Den islamske staten

Tyrkiske styresmakter mener at Den islamske staten (IS) står bak sjølmordsaksjonen i grensebyen Suruç 20. juli 2015, der 32 unge mennesker fra det sosialistiske ungdomsforbundet ble drept. Dette burde sette et skarpt søkelys på Tyrkias egen aktive støtte til IS.

Les mer.

Tyrkias krig i Syria er ulovlig og farlig

Da Tyrkia gikk til angrep på kurdiske områder i Nord-Syria 24. juli 2015 og innledet sin «krig mot terrorismen» gjorde ikke president Recep Erdoğan en gang et forsøk på å forankre angrepet i internasjonal lov. Syria er et sjølsetendig land som er medlem av FN, og er dermed i prinsippet beskyttet av FN-pakten. Det har riktignok NATO, med USA i spissen, oljediktaturene og Tyrkia for lengst bestemt seg til å se bort fra. Hastemøtet i NATO, som ble innkalt av Tyrkia med henvisning til NATO-paktens artikkel 4, har heller ingen henvisning til FN-pakten eller folkeretten. Denne farlige galeien er Norge med på 100%, også uten at noen av de ansvarlige lederne i Norge ser ut til å skjønne hva de holder på med. Og mediene opptrer som vanlig som mikrofonstativer.

Les mer.

Hvorfor vil de ikke snakke om årsakene til masseflukten?

På Dagsnytt atten 24.08.2015 prøvde Anne Grosvold to ganger å få Liv Tørres og Jøran Kallmyr til å svare på følgende spørsmål: Kan man ikke få stanset denne krigen? (I Syria) Ingen av dem svarte. Hvorfor klarer de ikke å formulere en så enkel setning som: Stans Syriakrigen nå!?

Les mer.

Syriakrigen: It’s the gas, stupid!

Mer enn 230.000 mennesker er drept i krigen i Syria siden 2011. Mer enn 4 millioner mennesker er på flukt og 7,6 millioner er fordrevne i eget land. Dette er en gigantisk humanitær katastrofe. Men hvorfor skjer det? Hva handler krigen om? (Tips: den handler ikke om demokrati.)

Les mer.

Russlands Syria-offensiv og Det store spillet

Russisk flyvåpen har gjort mer for å knekke Den islamske staten i Syria på et par uker enn USA har gjort på et år. USAs skinnkrig mot IS har gitt Russland det taktiske rommet som trengtes for å intervenere helt legalt i Syria. Og USA er midlertidig utspilt mens Russland endrer det geopolitiske spillet i hele Midtøsten. Men det skal ikke mange feiltrinn til på noen side før de to atommaktene havner i direkte konfrontasjon med hverandre. Likevel finnes det noen lyspunkter.

Les mer.

Russland knuser finanskilden til IS

Russland har offentliggjort bilder av den enorme lastebilkonvoien som fører illegal syrisk olje fra de IS-kontrollerte områdene til de illegale markedene på grensa til Tyrkia. Denne trafikken er den viktigste finansieringskilden til IS, til og med større enn tilskuddene fra oljediktaturene og «enkelte medlemmer av G20», som Vladimir Putin formulerte det.

Les mer.

Farlig spill fra Erdoğan – Tyrkia skjøt ned russisk fly

Et russisk kampfly av typen Su-24 ble skutt ned av tyrkiske styrker, og etter alt å dømme skjedde dette over syrisk territorium. I følge meldingene hadde flygerne klart å skyte seg ut, men de likevel skal være drept. Dette har skapt en uhyre alvorlig situasjon, som i verste fall kan utløse krig mellom Russland og Tyrkia, det vil si NATO. Angrepet er en åpenbar provokasjon fra president Erdoğan, og det er ikke sikkert han har ryggdekning for dette. Erdoğan har vært og er en hovedsponsor for IS/Da’esh, som neppe hadde holdt ut lenge uten å kunne selge olje via Tyrkia og få våpen og utstyr derfra. Men vil han få støtte fra NATO? Den tyrkiske presidenten har enorme ambisjoner om å dominere regionen, og mer enn det, men kanskje har han gått ett skritt for langt denne gangen?

Les mer.

Tyrkia driver vellykket utpresning mot EU

Med det store antallet syriske flyktninger i Tyrkia, kan landet drive utpresning mot EU. Og den sjansen har ikke president Recep Erdoğan latt gå fra seg. Han har gitt EU klar beskjed om at dersom ikke Tyrkia får sine krav innfridd, vil flyktningestrømmen til Europa øke dramatisk.

Les mer.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


26 KOMMENTARER

 1. Interessant å lese.
  Under artikkelen «Tyrkias støtte til jihadistene i Syria», kan man lese ved punkt 6:

  «Tyrkia har gitt direkte hjelp til opprørerne i form av militær støtte, ambulanser og logistikk. Tyrkia skjøt til og med ned et syrisk fly som angrep jihadistene. Erdogan påsto at flyet var over tyrkisk territorium, men det falt ned sju kilometer inne i Syria, så den påstanden er heller tvilsom.»

  Minner om dette:
  «The navigator of the Russian Su-24 shot down by a Turkish fighter jet on Tuesday insists that his plane did not cross into Turkey’s airspace, and says he was given no visual or radio warning before being fired at.»
  https://www.rt.com/news/323431-saved-pilot-turkish-su24/

 2. Dyktige og velinformerte Patrick Cockburn – «… leading the judges of the British Journalism Awards to wonder “whether the Government should consider pensioning off the whole of MI6 and hire Patrick Cockburn instead.” » – utgir i disse dager en ny bok med artikler og analyser om «This era of civil wars [in the Middle East]»:
  «Chaos and Caliphate. – JIHADIS AND THE WEST IN THE STRUGGLE FOR THE MIDDLE EAST»

  Ihvertfall verdt å lese OM, og utdrag av:
  http://www.orbooks.com/catalog/chaos-and-caliphate-by-patrick-cockburn/

 3. Det er mulig verden har sett at jihadisten halshugde Foley, men jeg så det ikke, selv om jeg så videoen. Imidlertid la jeg merke til at det var klippet vekk mistenkelig nok akkurat da handlingen etter sigende fant sted, for deretter å vise et stillbilde av fyren med blod rundt seg der han lå, som bar preg av annen pixeloppløsning enn selve videoen, og vi fikk ikke engang se hodet. Pluss at fyren som snakket ikke virket nervøs eller redd, og ikke var spesielt overbevisende da han liksom snakket til familien sin etc. Jeg ble nesten lattermild da jeg så hva vi fikk servert. Nok en klassiker fra the magic book of tricks disse kreftene besitter. Sett i sving emosjonene hos folket via såpemediene og snøballen ruller i vei, hva som nå enn er planen, og hvem det nå skulle være som sto bak den. Jeg er helt enig med Pål, det er noe merkelig med dette IS-konseptet. Det verserer mange historier og fancy bilder, budskaper og videoer. Litt for mange, og i litt for dårlig regi spør du meg.

 4. voltaire net: «The destruction of the Soukhoï 24 by Turkey was no accident, but an operation which had been planned well in advance in order to push Russia out of the area destined to be occupied by France, Israël and the United Kingdom. NATO, which had been following in detail both the Russian operation against the Turkmen militias and the Turkish attack, chose not to intervene.
  – Far from folding under pressure, Russia has found in this skirmish both a motive and an opportunity to extend its military presence in Syria. In particular, it has deployed S-400 anti-aircraft missiles.
  – The strategies of Turkey, which the international Press has been ignoring for four years, are now publicly discussed (pillage of Syrian factories, installation of training camps for jihadists in Northern Syria, supervision of the jihadists, support for Al-Qaïda, smuggling of petrol to finance Daesh).
  – The Franco-Israelo-British operation has been interrupted. Coalition planes no longer fly over Syria.»

 5. […] Ifølge pressefrihetsindeksen til Reporters Without Borders (RWB) er Tyrkia på 149. plass i verden (2014), og de siste angrepene på pressa har neppe forbedret rankingen. Men selv om Erdoğan fengsler kritiske journalister og fører krig mot sitt eget folk, hører vi ingen kritikk fra norske politikere. Og det er heller ikke mye mediene forteller oss om det Cumhuriyet, Can Dündar avslørte, nemlig at Tyrkia, med presidentens fulle støtte, er en hovedsponsor for IS/Da’esh. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.