Tyrkias rolle i å støtte og bygge opp terrorismen

0

I flere år har det vært mer enn tydelig hvordan Tyrkia under ledelse av Recep Erdoğan ikke bare har sett gjennom fingrene med, men aktivt bygd opp, støttet og fremmet terrorismen. Etter at Russland begynte å bombe Den islamske staten /Da’esh og deres oljeledning på hjul har det kommet for en dag hvordan Tyrkia spiller en helt sentral rolle i denne illegale transporten som terroristene tjener så mye på. Jeg har skrevet om Tyrkias støtte til terrorismen og Erdoğans drømmer om å skape et ny-osmansk rike i en rekke artikler. Her har jeg samlet noen av dem.

erdogan suleyman

Hvem skapte monsteret IS?

En sjokkert verden har sett hvordan en jihadist fra terrororganisasjonen som kaller seg Islamic State (IS) halshogger den amerikanske journalisten James Foley. At bøddelen dessuten snakket med britisk aksent føyer et ekstra moment til det hele og understreker at statsborgere fra vestlige land deltar i terroren. Men vestlige medier skriver og sier svært lite om hvordan IS (ISIS, ISIL) oppsto og hva som har brakt krigerne dit de er i dag.

Les mer.

– Det er noe veldig merkelig med IS

Det er noe svært merkelig med IS, eller Den islamske staten. Gruppa oppsto tilsynelatende fra ingenting. Så plutselig hadde de en større hær som feide inn i Irak med en kolonne hvite Toyota SUV-er og fikk den irakiske hæren til å fordufte som vann i ørkenen. Og så har USA og Gulfstatene med lettlurte nasjoner som Norge på slep, startet en krig mot dem som ikke ser ut til å ha verken taktikk eller strategi. I hvert fall hvis hensikten er å bekjempe IS.

Les mer.

Tyrkias støtte til jihadistene i Syria

I en tett allianse med Qatar og Det muslimske brorskapet har NATO-landet Tyrkia vært hovedinngangen for våpen og utenlandske krigere i Syria. Den islamske staten er avhengig av oljeeksport via Tyrkia og import av våpen og krigere gjennom Tyrkia. Al-Qaida-avleggeren Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham og andre jihadistgrupper får våpen og krigere samme veien, blant annet for å angripe Syrias største by, Aleppo.

Les mer.

Terroren i Suruç og Tyrkias støtte til Den islamske staten

Tyrkiske styresmakter mener at Den islamske staten (IS) står bak sjølmordsaksjonen i grensebyen Suruç 20. juli 2015, der 32 unge mennesker fra det sosialistiske ungdomsforbundet ble drept. Dette burde sette et skarpt søkelys på Tyrkias egen aktive støtte til IS.

Les mer.

Tyrkias krig i Syria er ulovlig og farlig

Da Tyrkia gikk til angrep på kurdiske områder i Nord-Syria 24. juli 2015 og innledet sin «krig mot terrorismen» gjorde ikke president Recep Erdoğan en gang et forsøk på å forankre angrepet i internasjonal lov. Syria er et sjølsetendig land som er medlem av FN, og er dermed i prinsippet beskyttet av FN-pakten. Det har riktignok NATO, med USA i spissen, oljediktaturene og Tyrkia for lengst bestemt seg til å se bort fra. Hastemøtet i NATO, som ble innkalt av Tyrkia med henvisning til NATO-paktens artikkel 4, har heller ingen henvisning til FN-pakten eller folkeretten. Denne farlige galeien er Norge med på 100%, også uten at noen av de ansvarlige lederne i Norge ser ut til å skjønne hva de holder på med. Og mediene opptrer som vanlig som mikrofonstativer.

Les mer.

Hvorfor vil de ikke snakke om årsakene til masseflukten?

På Dagsnytt atten 24.08.2015 prøvde Anne Grosvold to ganger å få Liv Tørres og Jøran Kallmyr til å svare på følgende spørsmål: Kan man ikke få stanset denne krigen? (I Syria) Ingen av dem svarte. Hvorfor klarer de ikke å formulere en så enkel setning som: Stans Syriakrigen nå!?

Les mer.

Syriakrigen: It’s the gas, stupid!

Mer enn 230.000 mennesker er drept i krigen i Syria siden 2011. Mer enn 4 millioner mennesker er på flukt og 7,6 millioner er fordrevne i eget land. Dette er en gigantisk humanitær katastrofe. Men hvorfor skjer det? Hva handler krigen om? (Tips: den handler ikke om demokrati.)

Les mer.

Russlands Syria-offensiv og Det store spillet

Russisk flyvåpen har gjort mer for å knekke Den islamske staten i Syria på et par uker enn USA har gjort på et år. USAs skinnkrig mot IS har gitt Russland det taktiske rommet som trengtes for å intervenere helt legalt i Syria. Og USA er midlertidig utspilt mens Russland endrer det geopolitiske spillet i hele Midtøsten. Men det skal ikke mange feiltrinn til på noen side før de to atommaktene havner i direkte konfrontasjon med hverandre. Likevel finnes det noen lyspunkter.

Les mer.

Russland knuser finanskilden til IS

Russland har offentliggjort bilder av den enorme lastebilkonvoien som fører illegal syrisk olje fra de IS-kontrollerte områdene til de illegale markedene på grensa til Tyrkia. Denne trafikken er den viktigste finansieringskilden til IS, til og med større enn tilskuddene fra oljediktaturene og «enkelte medlemmer av G20», som Vladimir Putin formulerte det.

Les mer.

Farlig spill fra Erdoğan – Tyrkia skjøt ned russisk fly

Et russisk kampfly av typen Su-24 ble skutt ned av tyrkiske styrker, og etter alt å dømme skjedde dette over syrisk territorium. I følge meldingene hadde flygerne klart å skyte seg ut, men de likevel skal være drept. Dette har skapt en uhyre alvorlig situasjon, som i verste fall kan utløse krig mellom Russland og Tyrkia, det vil si NATO. Angrepet er en åpenbar provokasjon fra president Erdoğan, og det er ikke sikkert han har ryggdekning for dette. Erdoğan har vært og er en hovedsponsor for IS/Da’esh, som neppe hadde holdt ut lenge uten å kunne selge olje via Tyrkia og få våpen og utstyr derfra. Men vil han få støtte fra NATO? Den tyrkiske presidenten har enorme ambisjoner om å dominere regionen, og mer enn det, men kanskje har han gått ett skritt for langt denne gangen?

Les mer.

Tyrkia driver vellykket utpresning mot EU

Med det store antallet syriske flyktninger i Tyrkia, kan landet drive utpresning mot EU. Og den sjansen har ikke president Recep Erdoğan latt gå fra seg. Han har gitt EU klar beskjed om at dersom ikke Tyrkia får sine krav innfridd, vil flyktningestrømmen til Europa øke dramatisk.

Les mer.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVil Tyrkia stenge Bosporos for Russland?
Neste artikkelUSAs tidligere spionsjef: – Vi var dumme da vi fjernet Saddam og Gaddafi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).