Kina gir Italia praktisk støtte mot koronaepidemien

0
Milano var den første storbyen i Italia som ble rammet av koronaviruset. Foto: Shutterstock

Italia er det landet i verden som har flest smittede av koronaviruset Covid-19. Kina står nå klart til å gi landet praktisk hjelp til å takle krisa. Det kom fram i en samtale mellom Italias utenriksminister Luigi Di Maio og hans kinesiske kollega Wang Yi 10. mars 2020.

I telefonsamtalen sa Wang at Kina vil donere ulikt utstyr til Italia, som lungeventilatorer og masker av ulike typer. Kina vil også prioritere Italia når det gjelder sag av annet utstyr som Italia vil trenge nå som landet er under total karantene. Italienske ordre vil bli prioritert av kinesiske selskaper, sa Wang, og han lovte Di Maio at han personlig vil følge med på at dette skjer som avtalt.

Beijing er villig til å sende 100.000 høyteknologiske masker og 20.000 beskyttelsesdrakter til Italia, samt utstyr for å utføre nye tester.

De to utenriksministrene drøftet også muligheten for å start et stort et stort helse- og teknologisk samarbeid mellom de to landene til fordel for Italia. I første omgang vil Kina sende helsepersonell som har vært med på å bekjempe koronaviruset til Italia for å overføre erfaring og kompetanse til sine italienske kolleger.

Di Maio sa at «vårt land vil huske hvem som har stått nær oss i krisetider.»

Globalt var det 11. mars bekreftet 120.000 smittede av Covid-19, 80.000 av dem i Kina og 10.000 i Italia. Det gjør Italia til det landet der utbredelsen er relativt størst. Tempoet i spredninga i Italia er det samme som det var i Kina til å begynne med, og landet risikerer å kunne gå forbi Kina i antall smittede fordi man kom seinere i gang. I epidemier som dette er hurtighet nesten alt. La Repubblica skriver 11. mars at Italia har ti dager på seg for å unngå sammenbrudd. Alt stenger i landet nå. Utelivet er dødt, gatene er tomme, bare se denne oversikten.

Av de smittede globalt er 65.000 rapportert helt friske igjen. Det er rapportert over 4.200 dødsfall, 3.000 av dem i Kina, over 600 i Italia.

Hva verden kan lære av Kina?

Assisterende generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og veteran i smittevern Bruce Aylward er blitt intervjuet av kanalen Vox, og han sier at

«Kinas dristige tilnærming til å stanse den raske spredningen av dette nye luftveispatogenet har endret forløpet av en raskt eskalerende og dødelig epidemi.»

Journalisten fra Vox spør om ikke Kinas tiltak er i strid med menneskerettighetene, en kritikk som er fremmet av folk som ønsker å bruke korona til å piske opp anti-kinesiske holdninger. Aylwar svarer:

«Jeg tror folk ikke følger godt nok med. Flertallet av tiltakene i Kina, i 30 provinser, handlet om funn av tilfeller, kontaktsporing og suspensjon av offentlige forsamlinger – alle vanlige tiltak som brukes overalt i verden for å håndtere [spredning av] sykdommer.

De innesperringene som folk viser til – menneskerettighetsproblemene – dreide seg om steder som Wuhan [byen i Hubei-provinsen der viruset først ble oppdaget]. [Innstengningen] var konsentrert i Wuhan og to eller tre andre byer som også eksploderte [med Covid-19 tilfeller]. Dette er steder som kom ut av kontroll i begynnelsen [av utbruddet], og Kina tok denne beslutningen om å beskytte Kina og resten av verden.»

Det handler om tempo (og besluttsomhet)

Aylwards viktigste oppsummering fra Kina er:

«Jeg tror den viktigste lærdommen fra Kina er hastighet – det handler om hastigheten. Jo raskere du kan finne sakene, isolere tilfellene og spore deres nære kontakter, jo mer vellykket vil du være.«

For Italia er det derfor svært lovende at landet får direkte tilgang til den kinesiske kompetansen i tillegg til praktisk og materiell hjelp. Dette vil også uten tvil bety en strategisk styrking av forbindelsene mellom de to landene, som allerede er blitt enige om å være partnere i det gigantiske «silkeveibeltet».

Erna Solberg annonserte den norske regjeringas tiltak 10. mars. Vi har ikke rukket å studere dem nøye, men førsteinntrykket er: for dårlig, for svakt, for seint.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.