Kina gir Italia praktisk støtte mot koronaepidemien

29
Milano var den første storbyen i Italia som ble rammet av koronaviruset. Foto: Shutterstock

Italia er det landet i verden som har flest smittede av koronaviruset Covid-19. Kina står nå klart til å gi landet praktisk hjelp til å takle krisa. Det kom fram i en samtale mellom Italias utenriksminister Luigi Di Maio og hans kinesiske kollega Wang Yi 10. mars 2020.

I telefonsamtalen sa Wang at Kina vil donere ulikt utstyr til Italia, som lungeventilatorer og masker av ulike typer. Kina vil også prioritere Italia når det gjelder sag av annet utstyr som Italia vil trenge nå som landet er under total karantene. Italienske ordre vil bli prioritert av kinesiske selskaper, sa Wang, og han lovte Di Maio at han personlig vil følge med på at dette skjer som avtalt.

Beijing er villig til å sende 100.000 høyteknologiske masker og 20.000 beskyttelsesdrakter til Italia, samt utstyr for å utføre nye tester.

De to utenriksministrene drøftet også muligheten for å start et stort et stort helse- og teknologisk samarbeid mellom de to landene til fordel for Italia. I første omgang vil Kina sende helsepersonell som har vært med på å bekjempe koronaviruset til Italia for å overføre erfaring og kompetanse til sine italienske kolleger.

Di Maio sa at «vårt land vil huske hvem som har stått nær oss i krisetider.»

Globalt var det 11. mars bekreftet 120.000 smittede av Covid-19, 80.000 av dem i Kina og 10.000 i Italia. Det gjør Italia til det landet der utbredelsen er relativt størst. Tempoet i spredninga i Italia er det samme som det var i Kina til å begynne med, og landet risikerer å kunne gå forbi Kina i antall smittede fordi man kom seinere i gang. I epidemier som dette er hurtighet nesten alt. La Repubblica skriver 11. mars at Italia har ti dager på seg for å unngå sammenbrudd. Alt stenger i landet nå. Utelivet er dødt, gatene er tomme, bare se denne oversikten.

Av de smittede globalt er 65.000 rapportert helt friske igjen. Det er rapportert over 4.200 dødsfall, 3.000 av dem i Kina, over 600 i Italia.

Hva verden kan lære av Kina?

Assisterende generaldirektør i Verdens helseorganisasjon og veteran i smittevern Bruce Aylward er blitt intervjuet av kanalen Vox, og han sier at

«Kinas dristige tilnærming til å stanse den raske spredningen av dette nye luftveispatogenet har endret forløpet av en raskt eskalerende og dødelig epidemi.»

Journalisten fra Vox spør om ikke Kinas tiltak er i strid med menneskerettighetene, en kritikk som er fremmet av folk som ønsker å bruke korona til å piske opp anti-kinesiske holdninger. Aylwar svarer:

«Jeg tror folk ikke følger godt nok med. Flertallet av tiltakene i Kina, i 30 provinser, handlet om funn av tilfeller, kontaktsporing og suspensjon av offentlige forsamlinger – alle vanlige tiltak som brukes overalt i verden for å håndtere [spredning av] sykdommer.

De innesperringene som folk viser til – menneskerettighetsproblemene – dreide seg om steder som Wuhan [byen i Hubei-provinsen der viruset først ble oppdaget]. [Innstengningen] var konsentrert i Wuhan og to eller tre andre byer som også eksploderte [med Covid-19 tilfeller]. Dette er steder som kom ut av kontroll i begynnelsen [av utbruddet], og Kina tok denne beslutningen om å beskytte Kina og resten av verden.»

Det handler om tempo (og besluttsomhet)

Aylwards viktigste oppsummering fra Kina er:

«Jeg tror den viktigste lærdommen fra Kina er hastighet – det handler om hastigheten. Jo raskere du kan finne sakene, isolere tilfellene og spore deres nære kontakter, jo mer vellykket vil du være.«

For Italia er det derfor svært lovende at landet får direkte tilgang til den kinesiske kompetansen i tillegg til praktisk og materiell hjelp. Dette vil også uten tvil bety en strategisk styrking av forbindelsene mellom de to landene, som allerede er blitt enige om å være partnere i det gigantiske «silkeveibeltet».

Erna Solberg annonserte den norske regjeringas tiltak 10. mars. Vi har ikke rukket å studere dem nøye, men førsteinntrykket er: for dårlig, for svakt, for seint.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Alike Alike says:

  Den vestlige verden, med all propaganda-makten sin, ser ut til å glemt at propaganda ikke utvikler smittevern, legemiddelindustri og bedre helse.

  Mens Kina og Iran er i verdenstoppen på beredskap, mannskap, medisinske doktriner og teknologi, er de fleste vestlige land langt etter men nekter å innrømme det. Det de derimot ikke nekter, er år etter år kutte ned på statlige budsjett for helsemyndigheter og alt som hører med dette. Det er svært populær politikk å legge ned statlige virksomheter, også kalt effektivisering og rasjonalisering. Det er lov å håpe at dette snur.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Legen føler seg lurt fordi den infeksjonsmedisinske bakvakten avviste at en test var nødvendig, forteller legen selv i et intervju med Aftenposten.

  Medisinsk fagdirektør Hilde Myhren har i ettertid beklaget dette, og sagt at det “er trist at ansatte eller pasienter må insistere på å bli testet”.

  Medisinsk direktør Hilde Myhren ved Ullevål sykehus sier at de ikke oppfatter at det var svikt i smitteregime.

  – Den første smittede hadde ikke oppholdt seg i område med spredning av coronaviruset, kun transport via flyplass i Verona. I tillegg var symptomene svake. I sum var konklusjonen at personen ikke fylte kriteriene for testing. Det oppfatter vi at var i henhold til råd om testing av mistenkte.

  Vi skjønner Norge ikke har kapasitet til å teste folk. Så sier de at folk er for frisk - derfor ingen test

  Hvorfor har vi ikke kapasitet til å teste folk?
  Antagelig vil vi bli fortalt at når ingen positiv test på corona foreligger, så har folk ikke corona.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Så du har funnet ut hvordan du kan skrive store bokstaver. Nå kan Kjell skrike sitt alarmistiske budskap døgnet rundt. Det må jo være en skuffelse at Kina melder om kun 24 nye smittetilfeller det siste døgnet

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Da får man nok mange “tett på” reportasjer

 5. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Bare å gratuleres Kina med en bra kamp mot dette viruset. Stadig færre nye smittede, og nå nede på omlag 100 nye smitta dagen siste uken. Det er veldig bra Kina nå bruker kompetanse og frigjort kapasitet til å hjelpe Italia og andre land.

  I resten av verden er trenden dessverre flere tusen nye smittede hver dag, og fler nye smittede enn dagen før. Det er en dårlig kurve.

  Norge ser fortsatt ikke ut til å ta dette viruset særlig på alvor synes jeg.


  En periode for noen uker siden ble det sluppet en rekke falske videoer, ment for å sverte Kina og deres kamp mot viruset. Ser litt ut som luften er litt ute av den anti-Kina-kampanjen nå, og strømmen av videoer har sluttet. Vi bør jammen finne ut av hva det der var og hvem som står bak, mener nå jeg.

  Video-snuttene var svært ekle og treffer folk i hjertet. Type at Kina brenner folk levende, eller sperrer syke barn inne til de dør av sult. Videoene har fått mange reposts og er også kommentert i større kanaler. Gjerne med at «videoen kan ikke verifiseres», eller «kvinnen kan ikke verifiseres». Det er forresten noe større propagandakanaler ofte gjør for å gå fri når de driver sverte-arbeid. De bruker samme teknikk mot Nord Korea da de serverer drøye påstander de ikke har dekning for. F eks nylig der Fox News påstår at at Nord Korea henretter syke, basert på «uverifiserte rapporter».

  Video-snuttene er korte og billige, og kunne antakelig relativt raskt lages. De duger altså ikke helt som bevis for at disse aktørene visste om viruset på forhånd. Likevel er denne info-kampanjen påfallende og styrker teorien om at viruset kan ha vært biologisk angrep. Kanskje forsøk på destabilisering og regime-endring.

  Noen av kanalene med anti-kinesisk formål ble vel også gjengitt her på steigan-forumet kan jeg huske akkurat i den tiden de snuttene gikk som verst.

  En slik video postet på Youtube var visstnok vannmerket med G News. G News er eid av eksil-kineseren, milliardæren, anti-kina-aktivisten Guo Wengui. I selskap der Steve Bannon er involvert, interessant nok. Disse jobber også med opptøyer i Hong Kong. Falun Gong tilknytta kontoer ser også ut til å være involvert for å spre sverte-videoene på diverse plattformer, som Twitter, Youtube og Facebook.

  Jeg håper fler vil grave i dette her.

 6. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Jeg mater forresten aldri troll. Trollene jeg finner, gir jeg gjerne et par sjanser, før de settes fra “normal” til “ignored”. Da slipper jeg å lese trollingen deres og er energi spart. Anbefales!

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Jeg er enig her, men Steigan selv bør beklage.

  Iran er ikke noe mønster til etterfølgelse her.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

21 flere kommentarer

Deltakere