Norge rammes hardt av krisa: børskrakk og kronefall

0
Mer enn 30 prosent av verdiene på Oslo børs har forsvunnet på en måned. Skjermdump fra DN.

Hovedindeksen på Oslo børs har falt med over 31% på en måned og den norske krona faller kraftig målt mot alle valutaer. Dagens Næringsliv skriver: Kronen i fritt fall. Mot euro har kursen vært oppe i 13 kroner. Ved nyttår lå den på under 10 kroner. 3. januar 2020 var oljeprisen 68,20 dollar per fat. 19. mars var den 25,30 dollar per fat. Det er et fall på over 63%.

Det er altså ikke grunn til å spørre seg om det vil bli krise. Norsk økonomi er inne i sin største krise i nyere tid. Og den får ingen hjelp av den internasjonale situasjonen. Det meldes om ny panikk på børsene i Asia.

Norsk økonomi får heller ingen drahjelp av det såkalte politiske lederskapet i Norge. Både de blå og de såkalte rødgrønne har kastet bort de gode økonomiske tidene med å leke «humanitær stormakt» på verdensarenaen og øst ut titalls av milliarder til alt fra støtte til terrorister i Syria, til den naziinfiserte regjeringa i Ukraina, til Clinton Foundation, til Bill Gates, til tvilsomme regnskogsprosjekter i korrupte stater, til det meningsløse flykjøpet av F35-fly og så videre. Dermot har de unnlatt å bygge industri, infrastruktur og næringsliv i Norge som landet kan leve av etter oljen.

Tvert om ivrer de etter å gi bort vannkrafta vår, nedlegge oljebransjen så fort som mulig og ødelegge landbruket og distriktsnæringene gjennom Klimakur 2030.

Les: «Klimakur 2030» – et program for å rasere Norge

Norge er ikke rikt lenger

Norge har et handelsoverskudd med Europa, men det er utelukkende på grunn av eksporten av olje og gass. Dette skriver SSB. «Ser vi bort fra olje og gass, blir bildet av handelsbalansen mot Europa et ganske annet. Handelen med såkalte fastlandsvarer viser et underskudd på mellom 86 og 146 milliarder kroner de siste ti årene.»

Den totale handelsbalansen for 2019 utenom olje og gass viste et underskudd på 275,7 milliarder krover ifølge SSB.

Den Bør Børson-mentaliteten som politikerkasten har levd på har sørget for at man har vanskjøttet den langsiktige satsinga på næringsliv og kompetanseutvikling i Norge. Dette er allerede i ferd med å hevne seg, og de langsiktige konsekvensene vil kommende generasjoner få merke.

Politikerkastens sløseri har naturligvis vært oljefinansiert, akkurat som hele det politiske sjiktet som har heiet dette fram. Og nå får vi regninga.

Når så koronakrisa kommer blir både norsk økonomi og norske politikere avslørt. Vi har knapt noenting å stå imot med. Store deler av næringslivet vipper på kanten av stupet. Et stort antall mennesker mister livsgrunnlaget sitt, hele bransjer står i fare. Massearbeidsløshet er en reell fare.

Les: Politikerkasten ødelegger Norge

Og vi har en inkompetent og svinedyr politikerkaste som ikke viser noen evne til å kunne lede landet ut av denne krisa. Stakkars Norge!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel– Erna Solbergs kriselov er demokratisk galskap
Neste artikkelTyrkia bryter løftene sine i Syria – enda en gang
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).